66 meeskonda valmis startima Volvo Estonia ORC klassi avamerepurjetamise Euroopa Meistrivõistlustel Pärnus

PIRET SALMISTU
, Volvo Estonia ORC klassi Euroopa Meistrivõistluste meediajuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Bank ORC klassi avamerepurjetamise Eesti Meistrivõistlused Pärnus
Danske Bank ORC klassi avamerepurjetamise Eesti Meistrivõistlused Pärnus Foto: Piret Salmistu

Suvepealinnas Pärnus algab kolmapäeval viieteistkümne aasta suurima osavõtjate arvuga viiepäevane ORC klassi avamerepurjetamise tiitlivõistlus, kus Euroopa meistrid selguvad avamerel ja lühirajasõitudel.

Kuuskümmend kuus meeskonda Euroopa kaheksast riigist valmistuvad Pärnus viiepäeaseks mõõduvõtuks – Volvo Estonia ORC klassi avamerepurjetamise Euroopa Meistrivõistlusteks, mis peetakse 10.-16. augustini  Pärnus. Avamerepurjetamise tiitlivõistluse korraldajad on Pärnu Jahtklubi, Kalev Jahtklubi koostöös Eesti Jahtklubide Liidu ja rahvusvahelise avamerepurjetamise kautsorganisatsiooni - Offshore Racing Congress’iga (ORC). See on suurim Euroopas peetud tiitlivõistlus pärast IMS’lt (ORC arvestussüsteem) üleminekut  ORC’le  kaheteistkümne aastase ajaloo  jooksul.

Ettevalmistused suurvõistluseks
Pärast 10.-11. augustil toimuvat registreerimisi ja mõõtmisi ning soojendusregatti 11. augustil, avatakse võistlus ametlikult rongkäiguga, mis saab algus Pärnu Keskuse esiselt Martensi väljakult. Võistlejaid tervitavad Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja võistluse nimitoetaja Volvo Estonia tegevjuht Veiko Tarvis. Pärnu Keskuse eest suundub rongkäik Vallikääru, kus leiab aset suurejooneline avamistseremoonia. Avamistseremoonia auks on septsiaalselt lavastatud etendus “Sail away (and back).“ Tegemist on grandioosse välietendusega, kuhu on kaasatud enam kui 70 esinejat ja mitmekülgne lavashow. Tseremooniale järgneb õhtu Pärnu Jahtklubis ehk võistluskülas, kus esineb funk-bänd Lexsoul Dancemachine Robert Linna juhtimisel.

Vaata võistlust otseülekandena ekraanil, arvutis, merel – otse sündmuse keskel! Pealtvaatajatele on loodud kõik võimalused, et saada vahetult osa sellest, mis toimub merel. Et saada regatist kõige ehedamat muljet, on külastajad oodatud merele pealtvaatajate laevaga „Reet“. Laev viib huvilised võimalikult võistlusala lähedale ning laeval on ka kommentaator, kes räägib merel toimuvast. Pealtvaatajate laev väljub merele Pärnu kesklinna sadamakailt (Sadama tn 2) reedel ja pühapäeval kell 10.30, kus Pärnu lahel toimuvad lühirajasõidud ja kõik kuuskümmend kuus jahti on koos suhteliselt väikesel võistlusalal ja põnevust jagub viimaste meetriteni enne finishiliini. Pileteid pealtvaatajate laevale on võimalik osta Piletilevi müügipunktidest ning veebipoest Piletilevi.ee.

Palju sündmusi regatikülas Pärnu Jahtklubis 
Lisaks on kommenteeritud otseülekandeid võimalik vaadata meediapartner Postimees portaalist (pujetamine.postimees.ee), suurelt ekraanilt Pärnu Keskuse esisel platsil ja muidugi regatikülas Pärnu Jahtklubis.

Otseülekanded merelt toimuvad: 
- neljapäeval, 13. augustil 10.50 – 14.30 
- reedel, 14. augustil kell 10.50 – 14.30 
- laupäeval, 15. augustil kell 10.50 – 14.30 
- pühapäeval, 16. augustil kell 10.50 – 14.30

Otseülekandeid aitavad korraldada Postimees, Pärnu Keskus ja Euronics.
Samuti saab jahtide liikumist reaalajas jälgida igal võistluspäeval GPS jälgimissüsteemi abil (GPS träking), mille link leidub regati kodulehel orceuropeans2015.com  

Võistlus algab kolmapäeval., 12. augustil avamereetapiga, millele järgnevad lühirajasõidud neljapäevast pühapäevani. Võistlus algab igal päeval kell 11 ning kokku on plaanis pidada seitse võistlussõitu (sisaldab avamereetappi).

Spordipäeva lõppedes ootab huvilisi hariv seminariprogramm ja esinejad. Näiteks reedel (15.08) kell 21.30 esineb Pärnu Jahtklubi regatikülas ansambel Swingers koos Birgit Õigemeele ja Tanja Mihhailovaga. Kõik seminarid ja kontserdid on külastajatele tasuta.

Lisaks kontsertidele on regatikülas avatud kaubandus, kohvikud, restoranid ja erinevad atraktsioonid nii suurtele kui ka väikestele. Regatiküla on avatud igal tööpäeval kella 11.00 st kuni 23.ni ning nädalavahetusel kella 11.00 st kuni 00.00. Regatiküla programmi leiate siit http://orceuropeans2015.com/programm/  
 

Soojendusregatt - Danske Bank ORC klassi Eesti Meistrivõistlused 
Äsja lõppenud Danske Bank ORC klassi Eesti Meistrivõistlused andsid aimu meeskondade valmisolekust suurvõistluseks. Kakskümmend üheksa jahti neljast riigist testisid Euroopa meistrivõistluste. Avamerepurjetamise ORC klassi Eesti meistrid selgusid kolme päeva jooksul peetud võistlussõitude käigus, millest esimene oli 40-miiline avameresõit ja kahel järgneval võistluspäeval peeti kokku kuus lühirajasõitu vastutuule-allatuule rajal.  Eesti meistri tiitleid Eestisse jätta ei õnnestunud – kuldsed medalid viib koju Martin Estlanderi meeskond Xini Freedom (X-41) Soomest klubist NJK B klassis ja Patrik Forsgreni meeskond Pro4U-Malin (modifitseeritud Beneteau 36.7) Rootsist klubist KSSS C klassis.

Meeskonnad, kellel kanda favoriitide koorem
Mõlema klassi võidud ORC klassi Eesti meistrivõistlustel olid väga napid teisele kohale tulnud meeskondade ees. Xini Freedom Soomest  võitis vaid pooleteise punktiga Eero Pank’i Reval Cafe Elisa ST (Salona 38 ibc) ees Kalev Jahtklubist ning Pro4U-Malin võitis vaid 0,5 punktiga teiseks tulnud Ott Kikkas’e Sugar 2 (NM38S) ees Pärnu Jahtklubist, mille roolis  itaallane Sandro Montefusco. 

Nimetatud meeskonnad on end palju testinud võistlustel nii lähikonnas kui ka palju kaugemal ning on kindlalt favoriitide hulgas algaval tiitlivõistlusel.  Lisaks möödunud nädala võitjatele ja teise koha omanikele on põhjust tähelepanu juhtida järgmistele meeskondadele:

A-B klassis (28 jahti):

- INMAC ONE4ALL – Saksamaalt tulnud J/V 49, mille roolis Kai Mares, kes võitis 2015.a Kieli Nädala ning on suurim selles klassis; 
- EL POCKO – samuti teine Saksamaa meeskond Thomas Jungblutiga roolis huvitava disainiga jahil Puma 42, mis ehitatud Hispaanias ja pärineb endisest IMS-arvestuse ajastust, kuid on kohandatud ja moderniseeritud nüüd ORC klassis võistlemiseks; 
- TUTIMA – veel üks Saksamaa paatkond jahil DK46, millel purjetavad vaid naised Kirsten Harmstorfi juhtimisel, kes said selle aasta Kieli Nädalal pronksmedalid; 
- FORTE –2014.a ORC B klassi maailmameister X-41 jaht Kalev Jahtklubist, mille roolis Jaak Jõgi; 
- AUDI QUATTRO – 37-jalane Maurizio Cossutti eridisainiga jaht Next 37 Soomest, mille roolis Jani Lehti, valmis alles aasta tagasi ja on pärast vettelaskmist läbinud optimeerimise protsessi kandes nüüd 1,4 meetrit pikemat karbon-masti ja suuremaid purjeid võrreldes eelmise aastaga. 

C klassis (38 jahti): 

- SUGAR 2 -  meeskond Cossutti disainitud NM38-l on teatavasti 2013.a ORC klassi Euroopa meister ja nii 2014.a kui ka 2015.a ORC MMi viies koht ning võitis kindlalt 2015.a A. Le Coq Muhu Väina regati; 
- KATARIINA II – Aivar Tuulbergi 37-jalane OneOff on ainulaadse disainiga maailmas, mille on disaininud Maurizio Cossutti poolt, kusjuures see ehitati valmis Eestis Ridas Jahtide tehases ja lasti vette alles juuli alguses. Katariina II meeskonnal on ette näidata 2013.a Euroopa hõbe, 2014.a MMi neljas koht ning  tänavuse A. le Coq Muhu Väina regati teine koht; 
- JAZZ – Kalev Jahtklubi jaht First 34.7, mille roolis Viljar Sepp, on viiekordne Muhu Väina regati võitja ning oli kolmandal kohal eelmise nädala Eesti Meistrivõistlustel;   
- VIHUELA – kiire GP33, mille roolis Eugeniusz Ginter ja tema meeskond Poolast. Kiireimaks hinnatud alusena selles klassis võib see olla võimeline saavutama kõrgeid kohti eriti tugevas allatuules.
 

Kasulikud lingid:
Tulemused ja regati ametliku fotograafi Max Ranchi pildid - veebileht orceuropeans2015.com 
Pildigaleriid: https://picasaweb.google.com/113313316498583921399
Facebook: orceuropeans2015 
Instagram: #orceuropeans2015 
Twitter: orceuros2015 
Regati videod, intervjuud YouTube’is: Volvo Estonia ORC European Championship 2015

Võistluse nimitoetaja on Volvo Trucks Estonia ning toetavad Euroopa Regionaalarengu Fond, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Pärnu linn, A. Le Coq, Sportland/Helly Hansen, Anytec, Kultuuriministeerium, AS Tervis, Bachmann Group, Postimees, Pärnu Keskus, Dermoshop, Garmin, Reval Cafe, B&G, Reiser, Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste ja GoBus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles