Mati Sepp rahvusvahelisel purjetamise Baltic Match Race Grade 2 regatil kolmas

, Eesti Match Race Liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sam Gilmour (Austraalia) - 2015 Baltic Match Race Grade 2 regati võitja
Sam Gilmour (Austraalia) - 2015 Baltic Match Race Grade 2 regati võitja Foto: Eesti Match Race Liit / Keiti Väliste

Septembri esimeseks nädalavahetuseks oli Piritale kogunenud aukartustäratav purjetajate seltskond, kel kõigil üks eesmärk - Baltic Match Race Grade 2 regati võit.  Purjetamise match race distsipliinis on Grade 2 võistlustest kõrgetasemelisemad vaid Grade 1 üritused, kuhu võistlema pääseb ainult maailma absoluutne paremik. 

Seega, kui saadakse võistluste korraldajate poolt kutse Grade 2 regatile, siis annab see võimaluse edetabelisse suurel hulgal punkte koguda ja kutset väga tihti tagasi ei lükata. Mida kõrgema asetusega võistlejad on kohal, seda kõrgemaid punkte on võimalik teenida, kuna võistluste koefitsient tõuseb sellega.

Baltic Match Race´l olid kaheteistkümnest meeskonnast seitse match race maailma edetabeli esisaja roolimeestega. Number roolimehe nime ees näitab kohta ISAFi (Rahvusvaheline Purjetamise Föderatsioon) Match Race Open edetabelis

13           Sam Gilmour (AUS) 
15           Reuben Corbett (NZL) 
16           Mati Sepp (EST) 
32           Antti Luhta (FIN) 
43           Marek Stanczyk (POL) 
78           Lukasz Wosinski (POL) 
99           Maxime Mesnil (FRA)

Terve nädalavahetuse valitsesid Tallinna lahel ideaalsed ilmastikuolud, mis andis võimaluse läbi viia kogu planeeritav programm regati õnnestumiseks, round robin 22 flightiga ning lisaks poolfinaalid ja finaalid. Eestis on juba mitmeid Grade 2 võistlusi korraldatud, aga nii pingelist round robinit ei olegi veel olnud, kus kuni viimase matchini Gilmouri  ja Corbetti  vahel ei olnud teada, kes on round robini võitja.

Round robini neli esimest pääsevad poolfinaalidesse, kus siis round robini võitja saab valida endale poolfinaalide vastase. Kuna Reuben Corbett võitis round robini, siis tema valis enda vastaseks round robini kolmanda Maxime Mesnili. Seega teine poolfinaali paar moodustus round robini teise koha Sam Gilmouri ja neljanda koha Mati Sepp'a vahel. Üllatuslikult jäi seekord poolfinaalidest välja Antti Luhta, kes on väga tihti just Grade 2 regattidel hästi esinenud. Ülejäänud round robini kohad selgusid samuti alles viimaste matchidega, kuna tekkis situatsioon, kus neljal meeskonnal (Wosinski, Niskanen, Niine, Liiv) oli ühepalju võite ja kaotusi ning kasutusele tuli võtta kõikvõimalikud variandid, kuidas sellisel juhul tulemusi arvestatakse.

Poolfinaalides võitis Gilmour kindlalt Sepp´a skooriga 2:0 ja garanteeris sellega endale koha finaalis. Corbettil asi nii lihtsalt ei läinud, kuna üllatuslikult poolfinaali pääsenud seitsmenda asetusega Maxime Mesnil osutas tugevat vastupanu, kuid viimane pidi lõpuks siiski Corbetti paremust tunnistama skooriga 2:1.

Mati Sepp - foto: Keiti Väliste
Mati Sepp - foto: Keiti Väliste Foto: Eesti Match Race Liit / Keiti Väliste

Kolmanda ja neljanda koha matchides näitas Mati Sepp, kelle meeskonnas võistlesid Janno Hool, Ago Rebane ja Karl Kolk, oma kindlat paremust ja võitis 2:0 tulemusega Baltic Match Race Grade 2 võistlusel kolmanda koha. 

Finaalides olid koos kaks World Match Race Tour´i kogemusega roolimeest, kes mõlemad on väga agressiivsed ja ja taktikaliselt kavalad purjetajad. Olenemata sellest, et Sam Gilmour pidi tunnistama Reuben Corbetti paremust round robini seerias, siis finaalideks võeti ennast kokku ja Baltic Match Race Grade 2 võit saavutati finaalis tulemusega 3:1.

Eesti Match Race Liit: www.facebook.com/EestiMatchRaceLiit

Foto: Eesti Match Race Liit
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles