Võrtsjärvel algas jääpurjetamise noorte ja juunioride MM

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevin Grass, DN juunioride maailmameister 2015
Kevin Grass, DN juunioride maailmameister 2015 Foto: Ott Kallas/EJL

Võrtsjärvel avati täna jääpurjetamise noorteklassi Ice-Optimist ja DN klassi juunioride maailmameistrivõistlused. Ice-Optimistil stardib tiitlivõistlustel 31 ja DN-il 29 sportlast, nende hulgas vastavalt 11 ja 10 eestlast. Meie noortele pakuvad konkurentsi Läti, Leedu, Poola, Rootsi, Venemaa ja USA jääpurjetajad.

Täna kell 11.00 toimus Valma sadamas võistluste avamine. Pärnu Jahklubi kommodoor Jüri Sõber ja IDNIYRA juunior programmi juht Jerzy Sukow pidasid kõnet ja Jüri Saraskin rääkis olukorrast järvel. Võistlused toimuvad plaani järgi neljapäeva õhtuni, kuid kui selleks ajaks ei ole kolme sõitu peetud siis võetakse kasutusele reede kui varupäev.

Järvele jääpurjekatega täna ei mindud, kuna maha sadanud märg lumi muutis raja raskesti läbitavaks ja jääpurjetajatele ohtlikuks.

Ice-Optimistil on eestlastest osalemas Daniel Rüütel (SMS), Georg Paomees (SMS), Henri Paomees (SMS), Sten-Markus Andresson (TJK), Jakob Pruulmann (JK MK), Janno Puurits (JK MK), Kaur Oskar Volt (PJK), Anvar Sepp (PJK), Karla Luhar (PJK), Markus Kostabi (PJK).

DN klassis on starti minemas Johanna Saareke (PJK), Joosep Laus (SMS), Karsten Holter (PJK), Melvin Aasav (TJK), Kristofer Ennok (PJK), Oskar Seeman (PJK), Johannes Puusepp (PJK), Rasmus Maalinn (PJK), Keith Luur (PJK), Eigo Helimets (JK MK), Rene Riim (SMS), Kevin Grass (SMS).

Ice-Optimist on noorte ühene jääpurjekaklass. Algselt Optiliu nime kandnud noorte jääpurjeka konstrueeris 1979. aastal Valdeko Säre. 2002. aastal kinnitati noorte jääpurjeka standard ja see nimetati Ice-Optimistiks. Ice-Optimisti purjepindala on 3,25 m2 ning kelgu pikkus 2,7 m. Kasutatakse Optimist klassi svertpaadi masti, poomi ja spriiti ning sarnast purje. Ice-Optimist klassi jääpurjekas on levinud nii Euroopas kui Põhja-Ameerikas.

DN on samuti ühene jääpurjekaklass. See sai alguse 1937. aastal Põhja-Ameerikas ning on praegu maailmas enim harrastatav jääpurjekaklass. DN-i purjepindala on 5,5 m2 ja kelgu pikkus 3,6 m. Jääpurjekas suudab arendada kiirust kuni 100 km/h.

Eesti jääpurjetajad on Ice-Optimist klassis tulnud kahel korral maailmameistriks (Rasmus Maalinn 2014, Keith Luur 2015) ja viiel korral Euroopa meistriks (Marjaliisa Umb 1999, Jaan Akermann 2002 ja 2003, Terje Lepik 2005, Rasmus Maalinn 2014) ning DN klassis viiel korral maailmameistriks (Argo Vooremaa 2004, Jaan Akermann 2008 ja 2009, Rando Randmaa 2010, Kevin Grass 2015) ja neljal korral Euroopa meistriks (Janno Hool 1999, Argo Vooremaa 2002, Jaan Akermann 2008, Rando Randmaa 2010), kuid rohkelt on tiitlivõistlustelt toodud koju ka hõbe- ja kuldmedaleid.

Võistluse kodulehekülg: http://idniyra.eu/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles