OlyBet toetab olümpiapurjetamise tulevikulootusi, vendi Roihusid 40 000 euroga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult - Armin Karu, Juuso Roihu, Henri Roihu, Arnout Lugtmeijer
Vasakult - Armin Karu, Juuso Roihu, Henri Roihu, Arnout Lugtmeijer Foto: Raul Mee

Spordiennustusportaal OlyBet sõlmis täna 40-tuhande eurose suurpartnerlepingu Eesti kahepaadipurjetamise tulevikulootuste, vendade Juuso ja Henri Roihuga, kelle eesmärk on pääseda 49er klassis 2020. aastal Tokyo olümpiamängudele ning võita 2024. aastal Eestile olümpiamedal.

17-aastane Juuso Roihu ja 19-aastane Henri Roihu on ühed esimestest olümpiapotentsiaaliga noortest, kes on välja kasvanud Eesti Jahtklubide Liidu poolt 2011. aastal käima lükatud kahepaadipurjetamise järelkasvuprogrammist. Tänavune hooaeg on äsja noortepaadist välja astunud Roihude jaoks 49er olümpiaklassis esimene, kuid sihikindlad vennad on võtnud eesmärgiks juba kahe olümpiatsükli jooksul asuda kordama vendade Tõnistete medalisaavutusi.

Eesmärkideni jõudmiseks paneb Roihudele õla alla spordiennustusportaal OlyBet, kellest saab vendade suurpartner Tokyo olümpiani ning tõenäoliselt ka 2024. aasta olümpiani. Eesti noortespordis ühe läbi aegade suuremahulisema, 40 000 eurose partnerlepingu allkirjastas OlyBeti nimel Olympic Entertainment Group AS-i nõukogu esimees Armin Karu. "Ma olen alati olnud seisukohal, et edu jaoks on tarvis kolme komponenti: ambitsioonikaid eesmärke, tugevat meeskonda ja kõva töötahet. Me Olympicus usume, et nendel noortel meestel on kõik need kolm olemas,” rõhutas Karu lepingut allkirjastades.

Vennad Roihud rõõmustasid suurpartnerlepingu sõlmimise üle tuliselt. „See on midagi erakordset ja absoluutselt suurepärast. Saada keegi nägema asja meie vaatevinklist ja panna uskuma meisse sama palju kui me ise – see tõstis ka meie lootusi ja andis võimaluse alustada olümpiatsüklit,“ ütlesid Tallinna Jahtklubi Purjetamiskoolis treenivad Roihud.

Eesti Jahtklubide Liidu peasekretär Ott Kallas avaldas heameelt, et viis aastat kestnud kahepaadipurjetamise järelkasvuprojekt on andmas esimesi tulemusi. „Eesti ühepaadipurjetamine on täna tugev ja selle nimel on kõvasti tööd tehtud. Pärast vendi Tõnisteid pole meil aga tõsiseltvõetavat kahepaadipurjetamist pikka aega sisuliselt olnud. Viie aasta eest õnnestus alustada järelkasvuprojekti ka kahepaadipurjetamise varjusurmast äratamiseks. Koostöös Vopak E.O.S.-iga purjetamiskoolidele hangitud suured laevastikud – 18 RS Feva paati ja kaheksa 29er skiff-paati – on andnud noorte kahepaadipurjetamisele uue hingamise ning loodame siit edasisteks kümnenditeks tugevat järelkasvu. On tõsiselt hea meel, et esile on astunud ka sellised ettevõtted nagu OlyBet, kes on valmis silmapaistvamatesse talentidesse niivõrd suurel määral panustama,“ rääkis Kallas.

Esimese „tormihoiatuse“ andsid Roihud Zoom8 noorteklassis, kui Juuso võitis MM-ilt hõbemedali ja Henri tuli viiendaks. 29er-il, mis on ettevalmistav paadiklass 49er-ile, saavutasid nad häid kohti tiitlivõistlustelt ning poodiumikoha Euroopa Karika etapilt. Tallinna Jahtklubi Purjetamiskooli treener Maria Veessaar märkis, et Roihude talent ja töökus on nii silmapaistvad, et noorteklassist olümpiaklassi üleminekul sai vendadele tugeva toetaja leidmine ülioluliseks. „Juuso ja Henri on tõsiselt töökad, sihikindlad ja põhjalikud. Kui trennis öelda, et aitab, siis poisid teevad kaks kordust ikka veel peale. See, et nad vennad on, paistab vee peal palju juurde andvat – nad leiavad paadis ühise keele nii, et ei pea sõnu kasutamagi. Roihudel on väga suur potentsiaal tippu jõuda,“ ütles Veessaar.

Eesti-soome perest pärit Juuso ja Henri Roihu on Tallinna Jahtklubi Purjetamiskooli kasvandikud ning võistlevad Eesti lipu all. Poisid sattusid sõbra kutsel purjetamistrenni 2006. aastal. „Meile hakkas purjetamine koheselt meeldima. Kui tuli aeg valida, siis kahepaat oli lihtne otsus – koos vennaga sõitma hakata tundus kuidagi loomulik ning tahtsime mõlemad sõita kiiremate ja ekstreemsemate paatidega,“ meenutasid Roihud. Roolimeheks sai kergema kehakaalu tõttu Juuso ning soodimeheks kallutama ja jõusooritusi tegema 2,5 aastat vanem Henri.

Poisid purjetasid ühe aasta RS Feva noortepaadil ning neli aastat 29er-il. Kui viimaselt mullu välja kasvati, tuli valida olümpiaklass. „Valik oli 470 või 49er klassi vahel, kuid otsus sündis hetkega – olime eelmisel suvel saanud nädal aega proovida toona veel tiibadega hiiglasena tundunud 49eriga sõitmist, mis tundus konkurentsitult ülikiire ja fun,“ rääkisid Roihud.

Juuso ja Henri leiavad mõlemad, et vennaga purjetada on oluliselt kergem kui mõne sõbraga. „Mõtleme sarnaselt, lisaks pingutame ühise eesmärgi saavutamise nimel koos iga päev 24/7. Kui me ei treeni koos merel, teeme seda koos jõusaalis, ratta seljas või mõne õpiku äärel. Koos mitmete asjade tegemine ei oleks kindlasti võimalik, kui me poleks vennad. Võistlustel suudame alati töötada kui üks inimene kahes kehas. Meeskond on meil suurepärane.“

Roihude eesmärk esimesel hooajal uues klassis on saada selgeks olümpiapaadi tehnika ning teha maksimaalselt palju veetunde. Kevadel ootab ees kaks välislaagrit, lisaks on vennad alustamas tihedamat koostööd Soome 49er klassi purjetajatega, kellega korraldatakse ühislaagreid ning võisteldakse Eesti-Soome ühistel võistlustel. Suve lõpus osalevad Roihud Hollandis juunioride MM-il. Kaugem eesmärk on võita olümpiakuld aastal 2024. „Loomulikult on meil plaan juba 2020 Tokyosse saada, kuid nii vara ei ole veel reaalne suurepärast tulemust välja sõita. Loodame sealt saada olümpiakogemuse ja sõita muidugi välja oma taseme kohta parim võimalik koht ning näha peale seda väga palju vaeva, et unistus medalist aastal 2024 täita,“ rääkisid Roihud.

Ürituse fotogalerii, autor Raul Mee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles