Seiko Cup 2016 E4 karikavõistlus – avamerepurjetajate lühiraja manöövrid tugevas tuules

PIRET SALMISTU
, Kalev Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kalev Jahtklubi avamerepurjetamise karikasarjas Seiko Cup toimuv igakevadine  E4 Karikavõistlus on purjetajate hulgas alati oodatud sündmus. Sel aastal juba üheksandat korda toimuv avamerejahtide võistlus lühirajal pakub alati tugevat konkurentsi, pinget ja annab meeskondadele võimaluse talvega veidi rooste läinud manöövrite oskusi suurepäraselt lihvida. 

Laupäeva, 21. mai ennelõunal, kui suur hulk tallinlasi kogunes Maijooksule, kogunes ca 150 purjetajat 22 jahi pardalt Piritale, Kalev Jahtklubisse hoopis spordipäevaks merel. Ja tõsiseks spordiks see päev ka kujunes. Ükski tuuleprognoos seekord reaalsusele ei vastanud. Lubati kena päikselist kevadilma 6-7 m/s puhuva tuulega. Keskpäeval Miiduranna lähistel võistlejatele esimest starti andes puhus reibas läänetuul kiirusega juba ca 8 m/s – nii see aga ei jäänud. Teise ja kolmanda võistlussõidu ajal näitasid tuulekellad tuule tugevuseks ka 11-12 m/s. Tuul pani meeskonnad tõsiselt proovile ja väiksema koosseisu või kehvema ettevalmistusega jahid kogu spordipäeva lõpuni kaasa ei teinudki.

Foto: Kalev Jahtklubi

ORC klassi jahtide grupis, kus kõikvõimalike kõrgete tiitlitega jahte osa võtmas terve rivi, oli võistlus kolmeteistkümne jahi vahel väga pinev. Ca 35-minutilisi „vorste“ ehk siis kaks korda edasi-tagasisõitmist vastutuule-allatuule rajal suutis kõige oskuslikumalt ja kiiremini läbida 2013.a ORC C-grupi Euroopa hõbeda noor , aga väga tubli  meeskond Katariina II Aivar Tuulbergiga roolis, kellel taktikuks ja purjetrimmijaks Peter Saraskin.  Kordagi ei andnud nad konkurentidele võimalust esikohta ära napsata võites kõik sõidud ca 20-sekundilise edumaaga. Teise koha poodiumil võttis mullune Euroopa ORC C grupi hõbe ja 2013.a Euroopa meister, Ott Kikkase Sugar 2 Pärnu Jahtklubist, mille roolis tugev jääpurjetaja Jaan Akermann. Nendel läks kogu seeriast mahaviskamisele kolmanda sõidu kuues koht ja seeriaga 2-3-2 saadi kokku seitse punkti ja kaotati võitjale nelja punktiga. Kokkuvõttes kahe punkti kaugusele ja kolmandale kohale tuli 2015.a Euroopa MV neljas jaht – Kalev Jahtklubi Jazz, mille roolis sellel hooajal Juss Ojala. Jazzi seerias läks halvimana mahaarvamisele seitsmes koht ja seeriaks kujunes nii 4-2-3.  

Seiko Cup 2016 E4 Karikavõistlus - ORC grupi jahid stardis - foto
Seiko Cup 2016 E4 Karikavõistlus - ORC grupi jahid stardis - foto Foto: Greta Tooming

LYS grupi jahid olid jagatud suuruse järgi kahte gruppi. Suuremate jahtide grupis ei andnud teistele võimalust selle grupi suurim, Andres Aaviku jaht (X-35) Minni Kalev Jahtklubist, võites kõik sõidud. Eks Minni ise rohkem ikka ORC-grupis võistelda tahaks, aga õiged purjed saabumata ja jahi kaal mõõtmisega korrigeerimata – nii nad siis „harjutavad“ seni LYS-grupis. Küll aga tegi kiiret sõitu Oleg Egipte jaht Maori (Kalev Jahtklubi), 2015.a Kalev Jahtklubi kolmapäevaregattide neljas jaht oma grupis. Jätnud ühe sõidu sõitmata, sai ta seeriaks siiski 3-2-2 ja üldkokkuvõttes teise koha. Kolmanda koha sai suhteliselt värske paatkond jahil Iti, mille roolis Andres Luht.

Väiksemas LYS-grupis käis tihe rebimine kahe folkboodi vahel. Võrdne arv punkte, kuid viimases sõidus vahetult enne finišit Hard Perk’i Sveale hoogu juurde andnud suur laine, andis ka sõiduvõidu ja nii ka selle järgi esimese koha poodiumil. Mikk Kööseli Greta täitis siis sama arvu punktidega poodiumi teise koha. Kolmanda koha sõitis välja igas sõidus samuti kolmanda koha saanud Erki Kiluski Di Weiss.

Seiko Cup 2016 E4 Karikavõistlus - Folkboodid Greta (Mikk Köösel) ja Svea (Hard Perk) stardiliinil - foto
Seiko Cup 2016 E4 Karikavõistlus - Folkboodid Greta (Mikk Köösel) ja Svea (Hard Perk) stardiliinil - foto Foto: Greta Tooming

Suurepärane kevadilm soosis nii mõnusalt pingelist spordipäeva merel kui ka autasustamist hiljem Kalev Jahtklubi lipuväljakul. Juttu ja muljetevahetamist jagus. 2016 Seiko Cup sarja järgmine etapp toimub 4. Juunil kui sõidetakse samuti pikkade traditsioonidega regatt Terra Feminarum, mille käigus jahid läbivad distantsi ümber Naissaare vabalt valitud suunas.

Kõik tulemused

Seiko Cup 2016 E4 Karikavõistlus - ORC klassi esikolmik - foto
Seiko Cup 2016 E4 Karikavõistlus - ORC klassi esikolmik - foto Foto: Piret Salmistu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles