Tugev tuul jättis Baltic Offshore Week regati teise võistluspäeva pooleli

PIRET SALMISTU
, Kalev Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui purjetamishooaja algusest peale on Tallinna lahel valitsenud pigem nõrgad tuuled, siis selleks nädalalõpuks on ilmataat taevaluugid valla päästnud ja tuleb sealt nii tuult kui vihma. Iseäranis tugevaks paisus tuul ORC klassi avamerepurjetamise Eesti ja Soome meistrivõistluste teisel võistluspäeval puhudes puhanguti ligi 16-18 m/s. Siiski õnnestus enne selliseid puhanguid ära pidada kaks lühirajasõitu vastutuule-allatuule rajal, kus tuule tugevuseks mõõdeti keskmiselt 8-10 m/s. ORC A grupis asus võistlust juhtima Aaro Cantelli Normet (X-41) Soomest ja ORC B grupis Aivar Tuulbergi Katariina II (Arcona 340) Pärnu Jahtklubist.

Regati Baltic Offshore Week teiseks võistluspäevaks oli planeeritud neli lühirajasõitu vastutuule-allatuule rajal. Esialgse tuuleennustuse kohaselt oleks pidanud sõidud saama plaanipäraselt peetud, kuid tuul merel paisus tugevamaks oodatust oluliselt varem katkestades võistluspäeva pärast teise rajasõidu lõppu. Peavõistlusjuht Madis Ausman otsustas esialgu jahid sadamasse saata edasisi teateid ootama, kuid ca 1,5-tunnise ootamise järel ei olnud tuuleolud leebemaks muutunud ja kell neli pärastlõunal otsustati järgmised sõidud edasi lükata viimasele võistluspäevale.

ORC A grupis käis Vestmann-Piibelehe stiilis heitlus kahe meeskonna vahel. Avameresõidu võitja Normet (X-41) Aaro Cantelliga roolis Soomest ja Ott Kikkase jaht Sugar 2 (NM38S) Jaan Akermanni roolimisel Pärnu Jahtklubist  said kumbki nii sõiduvõidu kui ka ühe teise koha. Esikolmikusse jõudis esimeses sõidus Jani Lehti meeskond Mercedes-AMG (Next 37R) Soomest ja teises sõidus avameresõidu eestlaste parimana Lady Bird (Acton 395) Johannes Puusepa juhtimisel Pärnu Jahtklubist. Mõlema sõidu esikolmikute sõiduaegade vahed jäid ühe minuti sisse. Avameresõidu ja kahe lühirajasõidu kokkuvõttes juhib võistlust Aaro Cantelli Normet 4,4 punktiga, teisel kohal on Lady Bird 13,6 punktiga ja kolmandal kohal Sugar 2 14,2 punktiga. Punktiarvestusena kasutatakse vähempunktisüsteemi, kusjuures avameresõidu punktid korrutatakse koefitsiendiga 1,4 ja seda sõitu võistluse seeriast halvima sõiduna maha visata ei saa.

ORC B grupis hoidis mõlemas sõidus kindlat liidripositsiooni Aivar Tuulbergi Katariina II (Arcona 340) võttes mõlemast lühirajasõidust võidupunktid. Katariina II meeskonnas purjetas täna ka kunagine Itaalia olümpiapurjetaja Tornaado klassis, täna aktiivne purjetaja Melges 20 ja Melges 32 klassis – Lorenzo Bodini, kes aitab meeskonnal valmistuda nii lähenevateks Euroopa Meistrivõistlusteks Kreekas kui ka maailmameistrivõistlusteks Taanis. Teises sõidus kaotas vaid napi kuue sekundiga Katariina II-le Kalev jahtklubi jaht Jazz (First 34.7) Juss Ojala roolimisel, kolmandas sõidus sõitis Jazz end tublile kolmandale kohale, kaotust võitjale 46 sekundit. Esikolmikusse sekkus teises sõidus Aleksandr Karboinovi Brigitta-X (X-34) Kalev Jahtklubist kaotades Jazzile  31 sekundit ning kolmandas sõidus võttis teise koha Matti Jaskari Relax (X-34) Soomest kaotades võitjale vaid 7 sekundit. Pärast kokku kolme peetud sõitu juhib OC B grupis 6,2 punktiga kindlalt Katariina II, teisel kohal on 12 punktiga Jazz ja kolmandal kohal eilse avameresõidu teine, Erkki Heinoneni WE 2 / Sokos Hotels (First 35) 12,8 punktiga.

Mitmekerelised jahid pidasid vaid ühe sõidu ja siin oli täna kiireim alus Dragonfly Taavi Linnuga roolis Kalev Jahtklubist, teise koha sõitis välja Heikki Jürilo jaht Cremefraes, Janne Riiheläga roolis Kalev Jahtklubist ja kaks Soome jahti katkestasid sõidu. Kokkuvõttes juhib Cremefraes kokku kolme punktiga Dragonfly ees, kes jääb maha ühe punkti.

Kõik tulemused

Fotod – autor Max Ranchi

Baltic Offshore Week pühapäeval, 19. juunil kolme lühirajasõidu ja paaritunnise rannikusõiduga. Eesti ja Soome meistrid avamerepurjetamises pärjatakse õhtul kella kuue paiku Kalev Jahtklubi sadamas.

Pühapäevaseid sündmusi merel on võimalik kodustel pöidlahoidjatel ja huvilistel jälgida reaalajas ka Postimehe portaali otseülekandena veebist http://purjetamine.postimees.ee/ ning SportRec träkkimisteenuse abil http://www.sportrec.eu/?page_id=628 .

Regatti korraldavad ESS Kalev Jahtklubi koostöös Eesti Jahtklubide Liidu, klubiga HSK – Helsingfors Segelklubb ry ja Soome Avamerepurjetamise Assotsiatsiooniga. Regatti toetavad Postimees ja Tallink.

Regati veebileht: http://balticoffshoreweek.org/

Regati kiired uudised Facebookis: https://www.facebook.com/Baltic.Offshore.Week/ 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles