Tiitlite kaitsjad, favoriidid ja uued tulijad Muhu Väina regatil

PIRET SALMISTU
, Kalev Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt 2015 Pärnu lahel - foto Piret Salmistu
A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt 2015 Pärnu lahel - foto Piret Salmistu Foto: Piret Salmistu

102 jahti Eestist, 10 Venemaalt, 4 Lätist, 1 Soomest ja 1 Leedust 680 purjetajaga pardal selgitavad nädala jooksul endi hulgast parimad kolmes klassis ja seitsmes võistlusgrupis. Regatil selguvad Eesti avamerepurjetamise meistrid klassides CDL<8 (maakeeli ORC väikeste jahtide grupp) ja Folkboot, kus viimases sel aastal samuti rekordarv, ehk 18 meeskonda võistleb.

Võisteldakse kolmes klassis (ORC, ESTLYS ja Folkboot) ning seitsmes grupis. Punktiarvestust ORC gruppidele peetakse Performance Line Offshore/Inshore (korrigeeritud aeg saadakse lahutades sõidule kulunud aja ja jahi avamere ajakoefitsiendi korrutisest distantsipikkuse ja avamere distantsi koefitsiendi korrutis) meetodi järgi. ESTLYS gruppides kasutatakse parandatud aja arvutamiseks aeg-ajale meetodit.

Et rahvusvahelist praktikat järgida, mille põhjal on ORC klassi avamerepurjetamise võistlusformaat orienteeritud pigem sooritusele lühirajal, ei anta juba kolmandat aastat ORC klassis välja Eesti meistri tiitleid Muhu Väina regatil, vaid sel aastal jagati need juba välja enne jaanipäeva toimunud ORC klassi Eesti ja Soome Meistrivõistlustel ühisregati Baltic Offshore Week raames. Viimane oli formaadilt sarnane ORC klassi rahvusvahelistele tiitlivõistlustele. Vaid väikese ORC III grupi, ehk tehnilise nimega CDL £ 8 jahid selgitavad Muhu Väina regatil Eesti meistri. Folkboodid sõidavad klassisõitu ehk kes ees, see võitja ja parim meeskond pärjatakse ka Folkboot klassi Eesti meistri tiitliga.

Osavõtvate jahtide nimekiri muhuvain.ee/regatt2016/osavotjad

A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt 2015 Pärnu lahel - foto
A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt 2015 Pärnu lahel - foto Foto: Piret Salmistu

ORC grupp, kus vastavalt osavõtvate jahtide arvule ja suurustele jagatakse kaheks grupiks suuremate jahtide osas alles viimasel registreerimispäeval Pärnus, on osavõtt sel aastal veidi väiksem. Nimelt algavad kohe A. Le Coq Muhu Väina regatile järgneval nädalal Kopenhaagenis ORC klassi avamerepurjetamise maailmameistrivõistlused ja kümmekond tubli meeskonda on jahtidega juba Taani poole teel või sinna teele asumas. Nende hulgas ka 2015.a regati võitja ja 2014.a Eesti ja Soome ORC A grupi meister suurimate jahtide, ORC I grupis – Dagö Jahtklubi jaht Olympic Tiit Vihuli meeskonnaga, samuti kolmanda koha saanud Kalev Jahtklubi jaht Reval Cafè Elisa Sailing Team Eero Panki meeskonnaga. Küll aga on favoriitide hulgas mullune ORC Euroopa meister selles klassis, Kalev Jahtklubi jaht Forte Jaak Jõgi meeskonnaga.

Jaht Forte, roolis Jaak Jõgi (Kalev Jahtklubi) - A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt 2015 - foto
Jaht Forte, roolis Jaak Jõgi (Kalev Jahtklubi) - A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt 2015 - foto Foto: Piret Salmistu

ORC II grupis on möödunud aastal kaksikvõidu võtnud Pärnu Jahtklubi jahid Sugar 2 ja Katariina II samuti Eestist ära. Ott Kikkase Sugar 2 - 2013.a ORC Euroopa meister ning nii 2014.a kui ka 2015.a MMi viies ja Aivar Tuulbergi Katariina II - 2013. a ORC Euroopa MV hõbe, ning 2014.a ORC MMi neljas võitlevad sel nädalalõpul Kreekas ORC Euroopa Meistrivõistlustel poodiumikohtade eest ja Taanis kohe pärast Muhu Väina regatti algaval sama klassi MMil on mõlemad meeskonnad samuti kõva konkurentsi pakkumas. See annab kindlasti rohkem võimalusi üllatusteks Muhu Väina regati poodiumil, kuid 2015.a regati hõbe, Alari Akermanni Merepärl, samuti Pärnu Jahtklubist, on kohal.

III grupis, mille nimeks sel aastal CDL<8 (maakeeli alla 8-meetrised jahid), kus võisteldakse ka Eesti meistritiitli nimel, on kohal ja valmis oma möödunud aasta regativõitu kaitsma Saaremaa Merispordi Seltsi jaht Kadri Tanel Õunaga roolis. Kindlasti pakub Kadrile tugevat konkurentsi Jaan Tiidemanni meeskond jahil Blanca, Kalev Jahtklubist.

Jaht Fanaic, roolis Ain Jalasto (Kalev Jahtklubi) - A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt 2015 Pärnu lahel - foto
Jaht Fanaic, roolis Ain Jalasto (Kalev Jahtklubi) - A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt 2015 Pärnu lahel - foto Foto: Piret Salmistu

ESTLYS1 grupis võib soosikuteks pidada jaht Fanaticut Ain Jalasto juhtimisel Kalev Jahtklubist, kes on möödunud aasta regati hõbe, 2012.a regati võitja ning nii 2012. kui ka 2013.a Soome suurima avamereregati Suursaari Race oma klassi võitja. Kohal on ka möödunud aasta selle grupi võitjajaht Mir Venemaalt Aleksandr Kulikoviga roolis ning Kalev Jahtklubi Tessa Alar Ivansoni meeskonnaga, kes 2014.a regatil oli teisel poodiumikohal.

ESTLYS2 grupis on startimas ja tiitlit kaitsma minemas Mikk Metstaki meeskond jahil Brigitta Kalev Jahtklubist. Paremat tulemust ihkab kindlasti ka möödunud aasta teise koha jaht Liliann Saaremaa Merispordi Seltsist Margus Beljakovi meeskonnaga.

ESTLYS3 grupis tiitel on favoriitide hulgas möödunud aasta võitjana Haapsalu Jahtklubi jaht Aurora, mille roolis Pille Kaas ning möödunud aasta teise koha omanik, Margus Tasa meeskond jahil Mercurius Saaremaa merispordi Seltsist.

Kuna LYS gruppidesse on jahte selle aastal regatil registreerunud rohkem kui kunagi varem, võib siin klassis poodiumil ka üllatusi oodata.

Folkboodid - A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt 2015 Tallinna lahel - foto
Folkboodid - A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt 2015 Tallinna lahel - foto Foto: Piret Salmistu

Folkboote võistleb selle aasta regatil rekordarv - 18. Väga tugev favoriit on 2015.a Eesti meister ning Folkbootide klassi elluärataja ja pikaaegne eestvedaja Mikk Köösel jahiga Greta Kalev Jahtklubist, kes sel talvel sai EV Presidendilt ka teenete märgi purjetamise arendamise eest. Ka teised möödunud aastal poodiumile jõudnud meeskonnad on kohal – Peeter Välkmanni Tee Chee ning Hard Perki Svea Kalev Jahtklubist.

Naiskond Kaija Noblessneri Jahtklubist - A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt 2015 - foto
Naiskond Kaija Noblessneri Jahtklubist - A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt 2015 - foto Foto: Piret Salmistu

Regatil osaleb kaks jahti, millel pardal vaid naised: Noblessneri klubist Kaija Annika Malvaga roolis, kes sel hooajal Kalev Jahtklubis toimuvatel Marinepool Kolmapäevaregattidel palju poodiumikohti noppinud on  ja Rein Ottosoni Purjespordikooli kasvandikest koosnev naiskond jahil Équipe du Piloilleri 3 roolis tubli Laser Radiali sõitja ja tänaseks spordikooli treeneriametit pidav Anne-Mari Luik.

Merel toimuvat koordineerib ja juhendab juba kolmandat aastat peavõistlusjuht Andres Taltsi meeskond ning situatsioone ja proteste aitab lahendada protestikomitee esimees Alfredo Ricci Itaaliast, kes oli möödunud aastal Pärnus toimunud ORC klassi Euroopa Meistrivõistluste peavõistlusjuht, kuid on suurte kogemustega match race distsipliini rahvusvaheline kohtunik. Jahte mõõdab ja kontrollib Arvet Tetsmanni meeskond, regatibüroo tööd juhib peasekretär Krista Liivi tiim ja kogu regati korraldust juhib regatidirektor Indrek Ilves, kes seisab hea ka regati sponsorsuhete eest. Meelelahutust ja kaldaprogrammi organiseerib Andreas Lukin. Korraldavaid klubisid esindavad Renè Allik, Raiko Lehtsalu ja Rain Riim. Purjetajatele ja meediale vahendavad regatiinfot Piret Salmistu ja Agnes Lill ning regati turundust aitab korraldada Anneli Lepp.

 A. Le Coq Muhu Väina regatti korraldavad Kalev Jahtklubi, Pärnu Jahtklubi ja Saaremaa Merispordi Selts koostöös Eesti Jahtklubide Liiduga. Muhu Väina regati toetajad on A. Le Coq, Postimees/Eesti Meedia, Helly Hansen/Sportland, DSV, Dermoshop, Loodus Invest, Musto, Bosch, Mount Gay, Euronics, Rahva Raamat, SailInvest, Tallinna linn, Pärnu linn, Haapsalu Linn, Hiiu Vald, Kärdla Sadam, SL Marinas, Veeteede Amet,  Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste,  Alter Marine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles