Baltic Sea Solo Race - uus ja väljakutseid esitav regatt

Renè Allik
, Kalevi Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltic Sea Solo Race I etapp
Baltic Sea Solo Race I etapp Foto: Aleksandr Abrosimov

Käesoleval nädalavahetusel 26.-27. augustil toimub Soome lahel Kalevi Jahtklubi korraldatav purjetamise soolovõistlus Baltic Sea Solo Race. Tuleval laupäeval algav võistlus on juba sarja neljas osavõistlus.

Tegemist on uue ja põneva ning kiiresti populaarseks saanud soolopurjetamise võistlussarjaga. Sarjast võtavad osa üheliikmelised (single-handed) või kaheliikmelised (double-handed) meeskonnad. Jahid on jaotatud vastavalt võistlusväärtusele (LYS-mõõdukirjade järgi) nelja gruppi: LYS I single-handed, LYS I double-handed, LYS II single-handed ja LYS II double-handed.

Võistlusarjas on neli etappi, millest esimene toimus mais, teine juunis ja kolmas juuli lõpus. Esimene etapp oli kõige lühem, et anda uutele soolosõitjatele võimalust kohaneda ja korjata kogemusi, sest soolosõit on paratamatult oma eripäradega ja suureks väljakutseks purjetajatele nii vaimses-psühholoogilises kui ka füüsilises mõttes.

Esimest etappi, millest võttis osa 20 jahti, kimbutas nõrk tuul, kohati istus nii mõnigi jaht “plekis”. Lõpuks said jahid Paljassaare all Katariina kai juures tuule kätte ning heas tuules krüssati Pirita juurde finišisse tagasi.

Teine etapp, millest võttis osa 19 jahti, oli kõikidele osavõtjatele parajaks katsumuseks, seda just väga tugeva tuule tõttu. LYS I klassis rebenes jahil “Elise” eespuri, samuti katkestas jaht “August”, väiksemaid või suuremaid probleeme oli ka teistelgi jahtidel ning võistlejad olid lõpus üsna vintsutatud.

Kolmas, seni kõige pikem etapp oli kahe rajaga eraldi LYS I ja LYS II jahtidele. LYS I jahid sõitsid Suurupi 1 teljepoini, sealt umber Naissaare Uusmadala idapoini ja finišisse Pirita muulide juures. LYS II rada kulges Suurupi teise poini, ümber Naissaare Keskmadala idapoini ja sealt Piritale finišisse.

Ilm ei andnud armu, puhus kõva tuul puhanguti 15 m/s, laine oli suur ja vett saadi ka ülevalt vihma näol. Üsna alguses katkestas sõidu tehniliste probleemide tõttu jaht Little Sister (Margus Malm/Katrin Joa). Kui stardist Piritalt Paljassaare otsani said jahid sõita pooltuules üsna suures grupis, siis Paljassaarest Suurupi märkideni tuli minna teravas krüssus, mis tõi välja ka jahtide erinevad sõiduomadused ja meeskondade taktikalised oskused. Suurupi poidest Naissaare otsa tuli purjetada taganttuules, mis oli väljakutseks tagant tulevate suurte lainete tekitatud   lengerdamise tõttu, mis sageli eespurje tuulest tühjaks lõi. Eelviimastest märkidest Pirita suunas võimaldas tuul jälle kena tihttuulesõitu. Viimased LYS I single-handed grupi jahid, kes tegid pikema raja, võitlesid lõpus ka vaibuva tuulega, nii et viimane jaht finišeerus loetud minutid enne kella kahte öösel.

Baltic Sea Solo Race I etapp
Baltic Sea Solo Race I etapp Foto: Aleksandr Abrosimov

Viimasel etapil võitis LYS I single-handed grupis jaht Helin (Ülar Mark), II kohale jäi jaht Elise (René Allik) ja kolmandale kohale jaht August (Eiko Ojala). LYS I double-handed grupis võidutses taas jaht Brigitta (Mikk Metstak/Roger Niitmäe), teisele kohale tuli jaht Fanatic (Jaak Luik/Juhan Luik), kolmandale jaht Navi Alvadi (Dmitry Krasilnikov/Vladimir Leonov. LYS II single-handed grupis sai parima koha jaht DiWeiss (Erki Kilusk), teise koha jaht Estella (Alar Laan), kolmanda koha jaht Gamajon (Indrek Orav). LYS II double-handed klassis võitis esikoha taaskord jaht Karolina (Andri Tops/Riivo Suvi), teise koha võttis endale jaht Hiirelõks (Tõnu Vennikas jr/Toomas Vennikas) ja kolmanda koha võitles välja jaht Vesileenu (Kristo Timberg/Henry Timberg).

Balic Sea Solo Race I etapp
Balic Sea Solo Race I etapp Foto: Aleksandr Abrosimov

Järgmisel nädalavahetusel toimuv Baltic Sea Solo Race’i neljas ja kõige raskem etapp kestab vähemalt 24 tundi. Võistlust on võimalik jälgida ka reaalajas aadressil http://sportrec.eu/ui/#1cpaftl.  Stardi esimene hoiatussignaal antakse kell 11:00.

Baltic Sea Solo Race’i nimisponsoriks on Webasto, kellele kuulub toetamise eest korraldaja ja võistlejate suur tänu.  Lisaks tänab korraldaja toetuse eest veebipoodi Merevarustus.ee, NavSystems OÜ-d ja Ironstem OÜ-d.

Baltic Sea Solo Race logo
Baltic Sea Solo Race logo Foto: Kalevi Jahtklubi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles