Rio olümpia võistluspaigas hulbivad taas tuhanded surnud kalad

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eemalt vaadates on Rio de Janeiros asuv Guanabara laht hingematvalt kaunis.
Eemalt vaadates on Rio de Janeiros asuv Guanabara laht hingematvalt kaunis. Foto: SCANPIX

Kõigest aastapäevad enne Rio olümpiamängude toimumist on taas puhkenud skandaal Rodrigo de Freitase laguuni ümber, kus peaksid toimuma olümpia sõudmis- ja kanuuvõistlused. Sedapuhku leiti lahest tuhandeid surnud kalu.

Rio de Janeiro linnaametnikud algatasid esmaspäeval ametliku juurdluse, et selgitada välja, mis olümpiavete saastumist ja kalade surma põhjustab. Rodrigo de Freitase laht pole seejuures kaugeltki ainus, kus kalad on massiliselt hinge heitnud. Ametnikud pakkusid ühe võimalusena välja, et hiljutised hoovihmad tõid kaasa veetemperatuuri muutumise ja orgaanilise aine lagunemine vees suurenes, mistõttu vähenes ka hapniku hulk ja kalad surid. Roiskunud kalu on lahes juba nii palju, et neist kerkiv lehk häirib tugevalt laheäärseid kohalikke elanikke ja linna külastavaid turiste.

Eelmisel nädalal avaldas päevaleht O Globo lisaks video sellest, kuidas professionaalsed purjetajad Breno Osthoff ja Rafael de Almeida Sampaio sõitsid otsa Guanabara lahel hulpinud prahile. Osthoffi sõnul oli kokkupõrge rämpsuga nii tugev, et nende paat oleks peaaegu ümber läinud.

Rio de Janeiro võimud on lubanud, et saastumise poolest juba kurikuulsa lahe veekvaliteeti parandatakse, kuid kõigest kuu aega tagasi tunnistas linnapea Eduardo Paes spordikanalile SporTV antud intervjuus, et ilmselt ei õnnestu seda olümpia ajaks siiski teha ning sportlased peavadki võistlema saastunud vees. «Olümpia toimub ajal, mil sajab väga vähe,» märkis linnapea siiski. «Ja see tähendab, et pealinna ümber asuvast viiest kehva kanalisatsioonisüsteemiga rajoonist pärineva reovee liikumist lahes on võimalik kontrolli all hoida. Ma ei usu, et see olümpia ajal meile probleeme valmistaks,» sõnas Paes.

Mullu kontrollisid bioloogid jõgesid, mille vesi lahte jõuab, ja teatasid, et leidsid sealt superbakteri, mis ei allu antibiootilisele ravile ning võib põhjustada hulgaliselt eri nakkusi. Paljud eelolümpial osalenud veealade sportlased haigestusidki, kuna neelasid saastunud vett, mõnel tekkisid aga kehale haavandid. Näiteks Eesti purjetaja Karl-Martin Rammo jättis eelmisel suvel suuresti sel põhjusel üldse Brasiiliasse testvõistlusele sõitmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles