Olümpiavõitja nakatus Brasiilias võisteldes Zika viirusesse

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Alabau Londoni OM-kullaga.
Marina Alabau Londoni OM-kullaga. Foto: SCANPIX

Londoni olümpiamängudel purjelaua RS:X klassis kuldmedali kaela saanud hispaanlanna Marina Alabau avaldas, et ta nakatus hiljuti Zika viirusesse.

Alabau osales detsembris Rio de Janieros olümpiamängude testvõistlusel ja seal ta viirusesse nakatuski, kirjutab Marca.

«Mul olid kõik viiruse sümptomid. Akatusin enne jõule Brasiilias toimunud võistlusel,» tunnistas Londoni olümpiavõitja. «Mul olid üle keha punased täpid ja seejärel lisandus veel üldine valu. Sümptomid kestsid kümme päeva.»

Siiski arvas hispaanlanna, et Zika viirus ei tohiks olümpiamängude korraldamisele mõju avaldada.

Alabau on lisaks olümpiavõidule kroonitud 2009. aastal maailmameistriks (MMidelt on tal ette näidata veel kaks hõbemedalit ja kaks pronksmedalit) ja veel on ta viiekordne Euroopa meister.

Mis on Zika viirus?

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on viiruse tõttu kuulutanud välja ülemaailmse hädaolukorra, mis tähendab, et selle ohtlikkust võib võrrelda Lääne-Aafrikat laastanud Ebola viirusega.

Moskiitodega leviv viirus, mida nähakse mikrotsefaalia ehk ebatavaliselt väikse peaga beebide sündide sagenemise taga, avastati 1947. aastal Ugandas ja see jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal.

Zika viirus võib põhjustada palavikku, löövet ja silma sidekesta põletikku ning sümptomid kestavad üldiselt alla nädala. Kuid rasedate naiste puhul võib viirus levida lootesse ning päädida lapse aju alaarengu või surmaga. Ravi viirusele pole.

Olümpiamängude korraldajate sõnul pole paanikaks aga põhjust, kuna olümpiamängud toimuvad Brasiilia mõistes talvel ja siis esineb sääskede abil levivat viirust tunduvalt vähem. Lisaks üritatakse sõjaväe abiga viirust likvideerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles