Iraani naisõiguslase aktsioonile Rios tehti kiire lõpp

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanlane Darya Safai pole rahul naiste õigustega.
Iraanlane Darya Safai pole rahul naiste õigustega. Foto: SCANPIX

Rio olümpiamängude võrkpallimatši ajal tekitas pealtvaatajate seas menu naissoost Iraani aktivist Darya Safai, kes hoidis käes protestiloosungit «Laske Iraani naistel siseneda võistlusväljakutele». Üritus lõppes naise jaoks, kui turvatöötajad käskisid tal loosungi eemaldada ning väljakult lahkuda.

Safai sõnul kästi tal lahkuda, kuid ta jäi paikseks, sest tal oli enda arvates õigus. «Nad (turvatöötajad – toim) ütlesid, et nad ei soovi sellise sisuga loosungit näha otse kaamera juures ning soovisid mind ära saata,» sõnas Safai, kes kandis koos sõpradega särki, millel oli identne sõnum loosungil asetsevaga.

Naisterahvas, kes sündis küll Iraanis, kuid elab Belgias, korraldas antud aktsiooni meeste võrkpalli alagrupimängu ajal, kus kohtusid omavahel Egiptuse ja Iraani koondised. «See pole esimene kord, kui ma sellist kogemust pean üle elama, kuid ma ei anna alla, sest Iraani naiste loomuses on oma õiguste eest seista,» lisas ta.    

Iraanis on naistel keelatud või mingil moel piiratud osaleda spordiüritustel, kus fookuses vaid mehed, alates 1979. aastal toimunud Iraani revolutsioonist. Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) on öelnud, et poliitilised avaldused on olümpiamängude ajal keelatud.

Darya Safai keset meeste võrkpallimängu koos protestiloosungiga. Foto: Scanpix
Darya Safai keset meeste võrkpallimängu koos protestiloosungiga. Foto: Scanpix Foto: Jeff Roberson/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles