Eesti teenis esimese koha 2020. aasta Tokyo olümpiamängudele!

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laser-klassi purjetaja Karl-Martin Rammo.
Laser-klassi purjetaja Karl-Martin Rammo. Foto: Eesti Jahtklubide Liit

Purjetamise maailmameistrivõistlustel Taanis Aarhusis saavutas Karl-Martin Rammo Laser-klassis 17. koha, millega tagas Eestile selles paadiklassis pääsme 2020. aasta Tokyo suveolümpiamängudele. Tegemist on Eesti esimese olümpiapiletiga Tokyosse.

Vastavalt Rahvusvahelise Purjetamisliidu (World Sailing) juhendile jagati Aarhusis Laser-klassis välja 14 olümpiapääset. Et iga riik saab ühes paadiklassis teenida maksimaalselt ühe pääsme, pidi Rammo mahtuma riikide lõikes 14 parema sekka, mida ta 17. kohaga ka tegi.

Kuue eelsõidu järel 20. kohal paiknenud ja sellega kuldlaevastikku kvalifitseerunud Rammo sai teisipäeval kirja 31. ja 6. koha, millega tõusis kokkuvõttes 17. positsioonile. Kolmapäevase ainsa sõidu 35. koht langetas Rammo 21. positsioonile ja olümpiakohtadelt välja, aga tänases kümnendas ja ühtlasi viimases võistlussõidus oli eelmise aasta Eesti parim purjetaja 18., millega tõusis kokkuvõttes 17. kohale.

Riikide arvestuses andis see 10. koha, millest piisas olümpiapääsme tagamiseks. Kümne parema osalusel peetavast medalisõidust jääb Rammo eemale.

Kuigi pääse pole nimeline, on tõenäoline, et Eestit esindab Tokyo olümpial Laser-klassis just Rammo, kelle jaoks oleks sel juhul tegu kolmanda olümpiaga. 2012 Londonis saavutas ta 18. ja 2016 Rio de Janeiros 21. koha. Lisaks oli Rammo 2016. aasta suveolümpia avatseremoonial Eesti lipukandja.

Teise olümpiapileti Tokyosse võib Eesti lunastada reedel, mil põhivõistlusega peaks kava kohaselt lõpule jõutama naiste purjelauaklassis RS:X, kus Ingrid Puusta hoiab üheksa sõidu järel 20. kohta. Tokyo olümpiapääsme saavad selles võistlusklassis 11 paremat riiki ning Puustat edestavad hetkel kümne riigi sportlased.

2020. aasta Tokyo suveolümpiamängud toimuvad 24. juulist 9. augustini. Eestis näitavad seda olümpiat Kanal 2, Kanal 12 ja Postimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles