Soome kaitseväe väljaõppes tuleb kasutusele sinepigaas ja sariin

Copy
Soome ajateenija.
Soome ajateenija. Foto: Ilari Valimaki / HANDOUT / EPA / Scanpix

Soome kaitsevägi hakkab Pori brigaadi väljaõppes kasutama päris keemiarelvi, nagu sinepigaas ja sariin. Brigaadis võetakse kasutusele eriline keemiarelvade väljaõppeala.

Tegemist on Soomes esimese sedalaadi väljaõppega ning Pori brigaad on Soome kaitseväes esimene, kes päris keemiarelvade väljaõpet saab.

Umbes kolme hektari suurune õppeala võetakse kasutusele juba sel sügisel ning ajateenijad hakkavad seal saama väljaõpet jaanuarist. Keemiliste relvade koolituse saavad ka ametnikud.

«Oleme kaua ja hoolikalt kõike ette valmistanud, nüüd katsetame ja vaatame, et kõik toimiks,» ütles STT-le kolonel Matti Lampinen Soome kaitseväe peastaabist. «Alustame väljaõpet eriti hea ja enesekindla tundega,» lisas ta.

Seni on Soomes kasutatud keemiarelvade väljaõppeks ohutuid vahendeid ning päris keemiarelvadega seotud väljaõpet on tehtud välismaal.

«Palju tõhusam on korraldada väljaõpet kodumaal. See annab ka kindluse, et meil on oskusi toimida sellises olukorras ning olemas vastavad vahendid,» tõdes Lampinen.

Keemiarelvad on loodusele ohtlikud kemikaalid, kuid Soome kaitseväe kinnitusel ei kaasne väljaõppega kahju loodusele ega inimestele. Väljaõppeala jääb eemale põhjaveepiirkonnast ning ained ei puutu otseselt kokku maastikuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles