Wolti juht keelefuroorist: Soomes see küll probleem pole (24)

Martin Laine
, reporter
Copy
Pakistanist pärit Bolti kuller Salam õpib maginstratuuris ning tõdeb, et rahaliselt toimetulemiseks on tal vaja kooli kõrvalt teenida vähemalt 500 eurot kuus. Muud võimalust peale nutirakenduste tal selleks ei ole.
Pakistanist pärit Bolti kuller Salam õpib maginstratuuris ning tõdeb, et rahaliselt toimetulemiseks on tal vaja kooli kõrvalt teenida vähemalt 500 eurot kuus. Muud võimalust peale nutirakenduste tal selleks ei ole. Foto: Erik Prozes

Juba tänavu kevadel soovitas ÜRO majandus- ja sotsiaalnõukogu järelevalvekomitee, kes keeleseaduse rakendamist Eestis analüüsis, et seadust võiks värskendada, kaotades sealt eelkõige karistavad meetmed. Samuti soovitas komitee üle vaadata keeleinspektsiooni ülesanded ja rolli.

Samasuguseid suuniseid on Eestile korduvalt andnud teisedki inimõigustega seotud ÜRO järelevalvekomiteed. Ka nende hinnangul ei ole karistavad meetmed erasektoris praegusel kujul õigustatud.

«Eks ÜROs puhuvadki veidi teised tuuled,» vastas sellele kriitikale kultuuriminister Tõnis Lukas, kes on teenindava sektori keeleprobleemide teemal korduvalt sõna võtnud

«Ma pole kindel, et välishindajad saavad ikka siinsest olukorrast hästi aru. Vaadates näiteks, et meie haridus on endiselt keelte kaupa lahus, ütleksin, et oleme oma keelepoliitikat seni käsitlenud hoopiski siidkinnastes.»

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles