Ajaloolised fotod: vaata, kuidas möödus Jaapani keisri troonimise rituaal

Rait Piir
, reporter
Copy

Teisipäeval tõusis Jaapanis krüsanteemtroonile keiser Naruhito, kes läbis rituaali nimega Sokuirei-Seiden-no-gi, kust võtsid osa riigipead ja aristokraadid üle kogu maailma. Kohal viibis ka Eesti president Kersti Kaljulaid. 

Lisaks keisrile ja keisrinnale osalesid tseremoonial ka mitmed teised keiserliku perekonna liikmed, kes kandsid kõik ametlikke õukonna rõivaid, mille stiil pärineb 9. ja 10. sajandist. Riigipead said troonimist näha siiski ainult distantsilt. Troonimise raames pidas kõne ka Jaapani peaminister Abe Shinzo, kelle eestvedamisel pidid kõik külalised hõikama kolm korda banzai, mis tähendab «elagu!»

Viimati toimus taoline troonimistseremoonia 1990. aastal, mil keisriks sai nüüdseks kõrge vanuse tõttu tagasi astunud Akihito. Troonimine on traditsiooniliselt toimunud vanas pealinnas Kyotos, mida seostatakse keisri võimuga, kuid Akihito oli esimene keiser, kes tõusis oma positsioonile Tokyos. 

Tegu on vaid ühega mitmest šinto tseremooniast, mille keiser peab troonile tõusmiseks läbima. Küll aga on tegu kõige olulisema ja avalikuma tseremooniaga, sest keiser sisuliselt kuulutab krüsanteemtroonile tõusmist kogu maailmale.

Keisripalees viibis tseremoonia ajal kokku ligikaudu 2000 külalist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles