Muhu väina regatt: mererohi ummistas jahtide mootoreid ja roolilehti

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Jahi rooli puhastamine mererohust Muhu Väina regati Pärnu etapil
Jahi rooli puhastamine mererohust Muhu Väina regati Pärnu etapil Foto: Peeter Marvet
  • Kõige enam sisaldasid ujuvad mererohusaared penikeelevääte

Laupäevase tormi järel liikuma läinud meretaimedest tekkinud ujuvad saarekesed takerduvad jahtide kiilude ja roolilehtede ümber ning segavad Muhu väina regati osalejaid.

Eile Muhu väina regatil kavas olnud Pärnu-Kihnu-Pärnu etapi ajal oli ilm päikseline ja paraja tuulega ning purjetamiseks igati sobiv. Purjetajaid häiris aga ootamatu takistus. Laupäevase tormiga merepõhjast ja randadest liikuma hakanud meretaimed moodustasid Pärnu lahes mitmemeetrise läbimõõduga ujuvaid saarekesi, mis purjekate kiilude, roolilehtede, sõukruvide või mootorite külge takerdudes vähendasid paatide kiirust ning halvendasid juhitavust. 

Mererohust vabanemiseks pidid purjekate kaptenid tegema ebatavalisi manöövreid, tagurdama või koguni saatma sukelduja rooli puhastama. Võistluse ajal on mootori käivitamine keelatud ning kiiruse ja juhitavuse taastamiseks pidid võistkonnad kasutama leidlikkust. Puhastustöid jätkus ka õhtuks sadamasse. 

Pärnu jahtklubi tegevjuht ja üks võistluse korraldajaid Raiko Lehtsalu kinnitas, et eile oli mererohtu Pärnu lahes Kihnu lähedal ebatavaliselt palju ning peamiselt pikkadest veetaime penikeele väätidest koosnevaid rohupuhmaid oli ka Pärnu jões. 

«Täna on olukord juba parem, meremuru hakkab randadesse jõudma. Aga mitu jahti läksid tänagi muulide vahelt välja, pikk rohusaba taga,» rääkis Lehtsalu, kes regati võistlusametnikuna käis mootorpaadiga lahel olukorda kontrollimas. Tänase Pärnu lühiraja marsruut kulgeb peamiselt Pärnu sadama laevateel ning seal on Lehtsalu sõnul mererohtu vähem. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles