Ruhnu esitlust tegema suundunud merepäästjad sattusid päris päästeoperatsiooni

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Purjekas Calena suundus pärast kividelt lahti pääsemist omal jõul Ringsu sadamasse Ruhnu saarel
Purjekas Calena suundus pärast kividelt lahti pääsemist omal jõul Ringsu sadamasse Ruhnu saarel Foto: Rait Killandi, Päästeliit

Ruhnu saarele mereabisüsteemi Trossi teemalist esitlust tegema sõitnud vabatahtlikud merepäästjad sattusid reaalsesse merepäästeolukorda, kui Kaberneeme vabatahtlike merepäästjate paat pidi abistama kividele kinni jäänud purjejahti. Inimesed vahejuhtumis viga ei saanud.

Täna õhtupoolikul sattusid Kaberneeme vabatahtliku merepäästeüksuse paadiga Ruhnu saarele suundunud merepäästjad keset reaalset merepäästesündmust. 

«Jaht oli 0,9 meetri sügavuses vees kividel kindlalt kinni. Inimesed olid vees ka, aga ohtu polnud, nad olid ise vette läinud, et jahi lahti tõmbamiseks vajalike pukseerimisotstega toimetada,» selgitas Kaberneeme vabatahtlik merepäästja, Päästeliidu nõukogu esimees Rait Killandi. Kaberneeme päästepaat tõmbas purjeka kividelt lahti ning pukseeris madalalt eemale. Pärast esmast ülevaatust, kui jahil lekkeid ega muid vigastusi ei tuvastatud, jätkas purjekas omal jõul teed Ringsu sadamasse. 

«Isegi kui inimesed on hätta sattunud veesõiduki juures vette läinud teadlikult ja vajalikku ohutusvarustust kasutades, on alati oht inimeludele, kui sündmus eskaleerub mingi ootamatu asjaolu, näiteks ilma või tehnilise rikke tõttu. Seepärast tuleb selliseid juhtumeid esmalt alati käsitleda kui merepäästesündmusi ja suhtuda täie tõsidusega. Kui inimesed on turvaliselt veest väljas ja laeva ujuvus kontrollitud, võib juhtumi kvalifitseerida mereabisündmuseks, siis on juba aega mõelda, kuidas korraldada vara ja varustuse päästmine ning aluse sadamasse pukseerimine,» selgitas Killandi merepääste ja mereabi erinevust. 

Killandi ja ta kaaslased olid teel Ruhnu saarele, et tutvustada Muhu Väina regati osavõtjatele mereabisüsteemi Trossi, millega Eesti alates sellest aastast liitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles