JÄRELVAADATAV ⟩ Avamerepurjetamise MM sai Tallinnas piduliku avapaugu

Postimees Sport
Copy

6.–14. augustil toimuvad Tallinnas esmakordselt Alexela ORC avamerepurjetamise maailmameistrivõistlused, mille pidulik avamine leidis aset pühapäeval kell 19.30 Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse lipuväljakul.

Vaatamata Tallinna lahel pühapäeval valitsenud kergele ja tuulevaiksele ilmale, läks enamik 104 registreeritud võistkonnast osalema Alexela ORC avamerepurjetamise maailmameistrivõistluste 2021 treeningsõidule. Ja kuigi tuult oli vähe, oli sellise hulga jahtide kogunemisel nii suurteks võistlusteks head tuju siin Pirital palju. Pontoonid ja parklad olid täis paate, purjeid, varustust, haagiseid ja pika merepaastu tõttu võistlusjanuseid meremehi, kelle seas on nii olümpiavõitjaid, medalimehi, maailmameistreid, väga edukaid purjetajaid paljudest riikidest.

Purjetamise suursündmus avati liigutava avatseremooniaga ning kümned meeskonnad kaheteistkümnest riigist marssisid oma rahvuslippude all olümpiatule platsile, kus 1988. aasta olümpiamängude 470 klassi hõbeda- ja 1992. aasta pronksimehed Tõnu ja Toomas Tõniste süütasid sümboolse olümpiatule õhtul, mil Tokyos kustus olümpiamängude tuli. Maailmameistrivõistluste lipu heiskamise au kuulus MMi võõrustava Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse nõukogu esimees Aivar Tuulbergile, kes ka ise MMil võistlustulle astub.

Pea tuhandet purjetajat ja arvukat hulka külalisi tervitasid Kalev Vapper, Kalevi Jahtklubi kommodoor ja Eesti Jahtklubide Liidu president; katusorganisatsiooni Offshore Racing Congress president Bruno Finzi Itaaliast, Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ning välispurjetajate nimel sai sõna 2015.a Pärnus ORC Euroopa MV võitnud Team Pro4U kapten Patrik Forsgren Rootsist.

„Seeon pidupäev!" ütles Eesti Jahtklubide Liidu president ja ka ise purjetajana MM-il startiv Kalev Vapper. "Ma mäletan, et kui me 2014 tulime Fortega Kielis maailmameistriks, siis lõpetamisel sai pjedestaalil sõna võtta ja ma ütlesin, et nüüd teate, et eestlased oskavad purjetada, aga seda te ei tea, et eestlased oskavad ka hästi võistlusi korraldada."

“Aasta hiljem olidki Pärnus Euroopa meistrivõistlused, mida siiamaani mäletatakse kui üht paremini korraldatud avamerepurjetamise võistlust," meenutas Vapper. "Nüüd on siis maailmameistrivõistlused Tallinnas."

„On fantastiline näha, et kõik on taas võistlema tulnud," ütles Taani profipurjetaja Jes Gram-Hansen, kes sel nädalal võistleb Michael Berghorni Mills 45 HALBTROCKENiga Saksamaalt. „Meil Taanis ja Saksamaal pole peaaegu aasta aega ühtegi võidusõitu olnud, seega nii tore on jälle sellisel suurel võistlusregatil purjetada."

Ka Berliinis elav Jens Kuphal, kelle võistlusjahiks on modifitseeritud Landmark 43 INTERMEZZO, on põnevil, et saab ORC B klassis jõudu katsuda koos 32 konkurendiga üheksast riigist. Tema ja tema meeskond saabusid äsja IMOCA klassi võiduga Ocean Race Europe’lt ning ootavad pikisilmi homset meistrivõistluste algust.

„See paat oli varem Claus Landmarki SANTA [2018. aasta B -klassi maailmameister]," selgitas Kuphal, „ja me tegime teki ja sisemuse kapitaalremondi, nii et kõik on sõitmiseks valmis. Meil polnud ei eelmisel ega sel aastal võistlemiseks palju võimalusi, kuid tunnen end paadi ja meeskonna suhtes väga hästi. ” Kuphal ja tema meeskond tulid selle paadiga hõbemedalile ORC Euroopa meistrivõistlustel Rootsis Oxelosundis 2019. aastal. Kuid temagi oli sunnitud tunnistama, et B -klassis saab olema väga tihe konkurents. „Täna paistis CLEAN ENERGY [Mati Sepa uus Eestis ehitatud E-44] kerges tuules kiiresti liikuvat,“ ütles ta, "kuid nädal tuleb pikk ja avamerevõidusõidus võib kõike juhtuda."

***

Pärast pandeemia tõttu tekkinud võistluspausi eelmisel aastal toimuvad tänavu ORC arvestuse avamerepurjetamise tiitlivõistlused jälle oma tavapärase kalendri järgi ning oodatuim aasta tippsündmus – maailmameistrivõistlused toimuvad sel aastal tiitlisponsor Alexela toel ning Kalevi, Pärnu ja Tallinna Jahtklubide ning Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse organiseerimisel Pirital, Tallinnas.

Kokku on võistlustulle astumas tuhatkond purjetajat 104 jahi pardal 12 riigist, et võistelda kolmes klassis, kus kõigis selguvad maailmameistrid. Kui eestlastest osalevaid jahte on võistlusel 34, siis 70 jahti tulevad Eestisse Itaaliast, Taanist, Soomest, Rootsist, Saksamaalt, Hollandist, Poolast, Rumeeniast, Lätist, Leedust ja Venemaalt.

Võistlus ise algab esmaspäeval, 9. augustil pika enam kui 30 tundi vältava avamereetapiga Läänemerel, mis lõpeb järgmisel päeval. Seejärel peetakse kolmapäeval ja neljapäeval Tallinna lahel ja Naissaare lähistel kahel eraldi võistlusalal ca tunnipikkused lühirajavõistlused.

Reedel toimub ühe päeva raames kestev lühike avamerevõistlus, millele järgneb laupäeval veel kaks võistlussõitu lühirajal ja pikale nädalale paneb piduliku punkti maailmameistrite kroonimine ja parimate autasustamine Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse lipuväljakul, mida on taas võimalik Postimehe vahendusel vaadata.

Kogu programmi on võimalik vaadata MMi kodulehel.

Merel toimuvat saab kahel päeval minna ka merele vaatama. Pealtvaatajate laevad viivad huvilised Piritalt võistlusalale 11. ja 14. augustil. Laev väljub mõlemal päeval kell 11:30 Piritalt Olümpiatule platsi servas olevalt kailt. Palume kohal olla 15 minutit varem. Pardale pääseb vaid vaktsineerimise või negatiivset testitulemust kinnitava tõendiga. Pardal kommenteerivad võistlust Ants Väinsalu ja Lauri Väinsalu – mõlemad läbi ja lõhki purjetajad, kes kommenteerisid ka Tokyo Olümpiamängude purjetamisvõistlusi. Laeva opereerib Sunlines Cruises ja pileteid saab osta siit.

Samuti saab jahtide liikumist reaalajas jälgida GPS-träkkimise abil, mida Karla Auto O.K. toel vahendab Sportrec https://www.orcworlds2021.com/live-tracking

Videoproduktsiooni partner Telia jäädvustab sündmuse ja toob iga võistluspäeva kokkuvõtted Inspira telekanalis vaatajateni ajavahemikus 10.-14. august õhtul kell 20. Kokkuvõtteid saab online’is vaadata ka Postimees.ee kanalil.

Kogu programmi MMi kodulehel. https://www.orcworlds2021.com/schedule

Alexela ORC avamerepurjetamise maailmameistrivõistlusi toetavad lisaks Alexelale Tallinna linn, Kultuuriministeerium, Sportland, Saku, Alter Marine, Amserv Toyota, Forus, Rotermann City, Pantaenius, Tactical Foodpack, Karla Auto O.K., Deinhard, Telia, Inspira, Postimees ja OneSails. MMi korraldajad on Kalevi Jahtklubi, Pärnu Jahtklubi, Tallinna Jahtklubi, Eesti Jahtklubide Liit ja Tallinna Olümpiapurjespordikeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles