Avamerepurjetamise lühiraja Tallinna meistrid selgusid suurepärases sügisilmas

PIRET SALMISTU
, Kalev Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

5.-6. septembril oli Tallinna lahel vilgas purjetamise nädalalõpp. Kui Pirita rannahoone lähistel kalda all selgitati kõrgetasemelise match race grade 2 taseme regati parimaid, siis Miiduranna lähistel selgusid Tallinna linna meistrid avamerepurjetamise lühirajasõidus klassidele ORC, ESTLYS ja Folkboot. Regatt oli Kalev Jahtklubi avamerepurjetamise karikasarja Seiko Cup 2015 neljandaks etapiks ning läheb ka Eesti Jahtklubide Liidu Avamere Karikasarja arvestusse.

Tallinna Meistrivõistluste esimene võistluspäev pakkus kolmekümnele kohaletulnud meeskonnale suurepärase purjetamisilma. Kui hommikul oli taevas tinajas ja kallas vihma, siis lõunaks oli vihmasadu otsa saanud ja merel oli mõnus purjetuul kiirusega 5-6 m/s ning ka päike ei lasknud end kaua oodata.

SEIKO CUP 2015 Tallinna Meistrivõistlused lühirajal - Foto: Piret Salmistu
SEIKO CUP 2015 Tallinna Meistrivõistlused lühirajal - Foto: Piret Salmistu Foto: AFP / Scanpix

Kolm esimest ca 45-minutilist sõitu saadi peetud stabiilse edelatuulega, mis kolmanda sõidu lõppedes küll vaikis ja siis koos suure pilve ja vihmaga ka oma suunda muutis nii et rada tuli korrigeerida. Neljanda sõidu start kella nelja paiku pärastlõunal oli juba kaugelt vaevalisem ja 1,5-3 m/s puhunud tuult ei jätkunud kauaks - sõit tuli poole pealt katkestada, sest "võidu seismist" lontivajunud spinnakeridega enam purjetamiseks ja rajasõiduks pidada ei saanud.

Küll aga said purjetajad nautida mõnusalt sooja sügisilma, päikest ja kahekordset vikerkaart. Nii jäigi esimese päeva saagiks kolm võistlussõitu ja regatt jätkus pühapäeva ennelõunal. Purjetajad ootasid kindlasti, et saaks peetud vähemalt viis sõitu, et ühe ebaõnnestunuma sõidu tulemus seeriast maha visata. See ka õnnestus.

Jaht Frida EST715 vikerkaareväravas - Foto: Greta Tooming
Jaht Frida EST715 vikerkaareväravas - Foto: Greta Tooming Foto: Greta Tooming, Andreas Lukin

Pühapäeva hommikul oli tuult küll pisut vähem kui laupäeval, kuid piisavalt selleks, et väikese viivitusega laupäeval katkestatud neljandale võistlussõidule start anda. Tuul puhus kagusuunast tõusvas joones kiirusega 2,5-4,5 m/s nii et kaks sõitu saadi järjest peetud. Päeva kolmandale sõidule saadi esmalt saata ESTLYS grupi ja ORC III grupi jahid, kuid ORC II grupi jahtide üldise valelähte tõttu võttis suuremate jahtide rajalesaamine kauem aega. Samal ajal oli tuul vaiksemaks jäänud ning seni vaid Tallinna linna kohal sõitnud tumedad pilved võtnud suuna ka Tallinna lahele, mis ei tõotanud head. Kõigepealt vaikis tuul sootuks, mistõttu tegi peavõistlusjuht Toomas Soots otsuse sõit katkestada.

Sünkjad pilved ja vihmasadu Tallinna kohal - Foto: Greta Tooming
Sünkjad pilved ja vihmasadu Tallinna kohal - Foto: Greta Tooming Foto: Greta Tooming, Andreas Lukin

Kuna uue sõidu startimist piiras ajalimiit, otsustati võistlus selleks korraks lõpetada ja jahid kaldale saata. Tumeda pilvemassiivi alt tormas aga lahele tuul, mille iilid ulatusid kohati kuni 15 meetrini sekundis ja lühikeseks ajaks oli merel korralik maru. Õnneks pääsesid kõik jahid kenasti kaldale ja Kalev Jahtklubi lipuväljakul said Tallinna meistrid ja esikolmikute meeskonnad tunnustatud nii medalite kui ka karikatega.

SEIKO CUP 2015 Tallinna meistrivõistluste auhinnalaud - Foto: Greta Tooming
SEIKO CUP 2015 Tallinna meistrivõistluste auhinnalaud - Foto: Greta Tooming Foto: Greta Tooming, Andreas Lukin

Suurimate jahtide grupis, kus võistles 6 jahti, on Tallinna Meistri tiitli lühirajasõidus võitnud vähemalt alates aastast 2012 jaht Forte (Kalev JK) Jaak Jõgi meeskonnaga, kes võitis seekord viiest peetud sõidust neli ja jättis teisele kohale pingsat duelli teise ja kolmanda koha eest pidanud Aivar Tuulbergi jahi Katariina II Pärnu Jahtklubist, kes kokku üheksa punktiga sai ühepunktilise võidu kolmandaks tulnud Eero Panki meeskonna ees jahil Reval Cafe Elisa ST (Kalev JK), kus sel korral jõu ja nõuga abiks ka Laser klassi maailma tipus purjetav Karl-Martin Rammo.

ORC II grupi Tallinna meistri tiitel läks ülekaalukalt seeriaga (2)-1-1-1-1 jahile Jazz Kalev Jahtklubist, mille roolis Viljar Sepp. Jazzi meeskonna sõnul olid nad seda tiitlit soovinud saada juba üheksa aastat ning parimad kohad olid seni olnud tunamullune hõbe ja mullune pronks. Nüüd ei jätnud Jazz konkurentidele palju võimalusi ja sarnaselt esimese grupi punktiskooridega sai teise koha Margus Žuravljovi meeskond jahil Bossanova Target One (Kalev Jahtklubi) jättes ühe punkti kaugusele jahi Brigitta-X, mille roolis oli sel võitlusel jahi Olympic roolimees Tiit Vihul. Grupis võistles 7 jahti.

ORC III grupis, kus võistles 5 jahti, oli võitlus esikohale tasavägine. Võrdse arvu punkte (6) said nii Saaremaa Merispordi Seltsi jaht Lagle II Ülari Velviste meeskonnaga ja Jaan Tiidemanni meeskond Blanca Kalev Jahtklubist. Viimase kahe sõidu paremus Blanca üle andis koondvõidu Lagle II’le. Kümne punktiga sai kolmanda koha Kalev Jahtklubi alus Viru, mille roolis Indrek Pikk.

ESTLYS grupis eraldas esikolmiku igat jahti vaid üks punkt. Üheksa punktiga tuli Tallinna meistriks Haapsalu Jahtklubi folkboot Tuuli, mille roolis Olev Oolup. Punkti kaugusele jäi Andres Kõndi meeskond jahil Frida Kalev Jahtklubist ning omakorda ühe punktiga jäi maha Mikk Kööseli meeskond Greta Kalev Jahtklubist. Kuna eraldi arvestust peeti ka folkbootide hulgas, siis ka siin kuulus võiduau Tuulile ning paremuselt teine oli Mikk Kööseli Greta ja kolmanda koha sai üldarvestuses neljas alus Gunilla, mille roolis Jorma Vehkakoski Soome klubist HTPS.

ESTLYS grupi jahid märgivõtul - Foto: Andreas Lukin
ESTLYS grupi jahid märgivõtul - Foto: Andreas Lukin Foto: Greta Tooming, Andreas Lukin

Tulemused ORC ja ESTLYS gruppide kaupa

2015.a Seiko Cup Kalev Jahtklubi karikasarjas on pidada veel vaid üks osavõistlus – Hooaja lõpuvõistlus 17. oktoobril. Karikasarja hooaja parimad pärjatakse Kalev Jahtklubi purjetamishooaja pidulikul lõpetamisel novembrikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles