Rasmus Maalinn ja Daniel Rüütel tulid jääpurjetamises maailmameistriteks - VIDEO lisatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna selgusid Võrtsjärvel peetud DN klassi juunioride ja Ice-Optimist noorteklassi maailmameistrivõistluste parimad. Kullale tulid seitsme sõidu kokkuvõttes vastavalt Pärnu noormees Rasmus Maalinn ja Saaremaa poiss Daniel Rüütel. DN-il sai hõbeda Kevin Grass ning Ice-Optimistil pronksi Sten-Markus Andresson.

DN Junior & Ice Optimist World Championships 2016 from Roland Rammul on Vimeo.

Eesti Jääpurjetamise Liidu presidendi Alari Akermanni sõnul olid tingimused Võrtsjärvel jääpurjetajatele ka täna soodsad: „Plaanis oli pidada mõlemale võistlusklassile kolm sõitu ja see meil ka õnnestus. Jääolud püsisid sarnased eilsega, kuid tuul oli pagilisem ja tugevam, 6-9 m/s. Kokkuvõttes läks regatt igati hästi korda – vaatamata sellele, et esimesel võistluspäeval sobivate tingimuste puudumisel jääle ei pääsenud, saime ülejäänud kahe päeva kestel kõik kavas olnud seitse sõitu kenasti peetud. Kui ilm lubab, siis viime homme läbi veel kolmest sõidust koosnevad Euroopa karikavõistlused.”

DN klassi juunioride seas oli tänagi ülekaalukalt parim Rasmus Maalinn Pärnu Jahtklubist ning tubli sooritus tõi talle kokkuvõttes MM-i kuldmedali. Hõbedase autasu väärilise võistluse tegi mullune maailmameister Kevin Grass (SMS) ning pronksi võitis rootslane Eddie Klemets.

Tüdrukute arvestuses saavutas teise koha (üldarvestuse 13. koht) Johanna Saareke (PJK) poolatar Sara Natasza Piasecka järel ning viimase kaasmaalanna Zuzanna Rybicka ees.

Ice-Optimistil oli täna kindlalt konkurentidest üle ja saavutas kokkuvõttes noorte maailmameistri tiitli Daniel Rüütel Saaremaa Merispordi Seltsist. Hõbedale tuli poolakas Kacper Worek ning pronksile Sten-Markus Andresson (TJK).

Teistest Eesti jääpurjetajatest lõpetasid DN klassis MM-i Johannes Puusepp (PJK) 4., Eigo Helimets (JK MK) 9., Rene Riim (SMS) 11., Melvin Aasav (TJK) 15., Oskar Seeman (PJK) 16., Karsten Holter (PJK) 18. ja Kristofer Ennok (PJK) 26. kohaga. Ice-Optimist klassis sai 2015. aasta maailmameister Keith Luur (PJK) seekord 4. koha, Georg Paomees (SMS) tuli 5., Henri Paomees (SMS) 7., Karla Luhar (PJK) 8., Markus Kostabi (PJK) 9., Janno Puurits (JK MK) 18., Karl Ader 22. (JK MK), Kaur Oskar Volt (PJK) 25., Anvar Sepp (PJK) 26. ja Jakob Pruulmann (JK MK) 27. kohale.

Ice-Optimistil startis tiitlivõistlustel 34 ja DN-il 30 sportlast, nende hulgas vastavalt 12 ja 10 eestlast. Meie noortele pakkusid konkurentsi Läti, Leedu, Poola, Rootsi, Venemaa ja USA jääpurjetajad.

Ice-Optimist on noorte ühene jääpurjekaklass. Algselt Optiliu nime kandnud noorte jääpurjeka konstrueeris 1979. aastal Valdeko Säre. 2002. aastal kinnitati noorte jääpurjeka standard ja see nimetati Ice-Optimistiks. Ice-Optimisti purjepindala on 3,25 m2 ning kelgu pikkus 2,7 m. Kasutatakse Optimist klassi svertpaadi masti, poomi ja spriiti ning sarnast purje. Ice-Optimist klassi jääpurjekas on levinud nii Euroopas kui Põhja-Ameerikas.

DN on samuti ühene jääpurjekaklass. See sai alguse 1937. aastal Põhja-Ameerikas ning on praegu maailmas enim harrastatav jääpurjekaklass. DN-i purjepindala on 5,5 m2 ja kelgu pikkus 3,6 m. Jääpurjekas suudab arendada kiirust kuni 100 km/h.

Eesti jääpurjetajad on varasemalt Ice-Optimist klassis tulnud kahel korral maailmameistriks (Rasmus Maalinn 2014, Keith Luur 2015) ja viiel korral Euroopa meistriks (Marjaliisa Umb 1999, Jaan Akermann 2002 ja 2003, Terje Lepik 2005, Rasmus Maalinn 2014) ning DN klassis viiel korral maailmameistriks (Argo Vooremaa 2004, Jaan Akermann 2008 ja 2009, Rando Randmaa 2010, Kevin Grass 2015) ja neljal korral Euroopa meistriks (Janno Hool 1999, Argo Vooremaa 2002, Jaan Akermann 2008, Rando Randmaa 2010), kuid rohkelt on tiitlivõistlustelt toodud koju ka hõbe- ja pronksmedaleid.

Võistluse kodulehekülg

Tulemused:
Ice-Optimist
DN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles