Katariina II ja Sugar tõid ORC avamerepurjetamise Euroopa meistrivõistlustelt hõbeda ja pronksi

PIRET SALMISTU
, Kalev Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Tuulbergi Katariina II ja Ott Kikkase Sugar 2 meeskond ORC Euroopa Meistrivõistluste poodiumil Kreekas
Aivar Tuulbergi Katariina II ja Ott Kikkase Sugar 2 meeskond ORC Euroopa Meistrivõistluste poodiumil Kreekas Foto: Andrea Carloni

Rekordarv 73 jahti osales Kreekas, Carrases toimunud ORC avamerepurjetamise Euroopa Meistrivõistlustel 4.-10. juulil. Viiel päeval võistlesid 37 A+B klassi ja 36 C klassi jahti samade tiitlite eest, mis möödunud aasta augustikuus Pärnus. Juba mitmendat aastat hoiavad Eesti lippu kõrgel Pärnu Jahtklubi avamerejahid, nii toodi medaleid Eestisse ka eile lõppenud tiitlivõistlustelt. C klassis sai Euroopa Meistrivõistluste teise koha Aivar Tuulbergi meeskond jahil Katariina II ja kolmanda koha Ott Kikkase meeskond jahil Sugar. Mõlema klassi Euroopa meistriteks tulid Itaalia jahid Grey Goose ja Scugnizza.

ORC avamerepurjetamise Euroopa meistrid selgusid viie võistluspäeva jooksul, mil purjetati nii avamere- kui ka lühiraja formaadis võistlussõite.  C klassis domineeris võistluse algusest peale Vincenzo de Blasio Scugnizza-Total Lubmarine (NM 38S), 2012.a ja 2013.a maailmameister samas klassis, kuid võitlusse meistritiitli ja poodiumikohtade pärast sekkusid just need kolm jahti – Scugnizza (NM 38S), Aivar Tuulbergi Katariina II (Arcona 340) ja Ott Kikkase Sugar (Italia 9.98F).

Aivar Tuulbergi Katariina II (Pärnu Jahtklubi) Kreekas - foto
Aivar Tuulbergi Katariina II (Pärnu Jahtklubi) Kreekas - foto Foto: Andrea Carloni

Esimesena peetud ca 5-tunnise avameresõidu võttis napi võidu Scugnizza. Katariina II lõpetas teisena, kaotust Scugnizzale 46 sekundit järgnemas Sugar 2. Järgmisel kahel võistluspäeval peeti viis lühirajasõitu vastutuule-allatuule rajal, kus Scugnizza domineeris nelja esikoha ja ühe neljanda kohaga, tihedalt kannul Katariina II, kes  kogus kolm teist, ühe neljanda ja lõpuks ka esimese koha vähendades vahet liider Scugnizzaga. Sugarile nendest sõitudest vastavalt teine, kolmas ja kaks neljandat kohta.  

Katariina II, mille roolis Karl-Hannes Tagu ja taktikuks mitmekordne ORC ja teiste klasside maailmameister Lorenzo Bodini Itaaliast ütles pärast sõiduvõitu, et nad sõitsid oma tavapärast sõitu. „Üldiselt meeldib mulle konservatiivne lähenemine purjetades vastavalt tuule pööramistele ja saavutada edu väikeste sammudega. Aga Scugnizza võitmiseks on vaja sellest enamat. Seetõttu startisime stardiliini teisest otsast ja valisime raja vasaku pool, jäime sinna, suutsime sealpool ka edu saavutada ning anda meile piisavalt aega sõidu võitmiseks.“

Lorenzo Bodini - Katariina II taktik - foto
Lorenzo Bodini - Katariina II taktik - foto Foto: Andrea Carloni

Seitsmendana peetud 23-miilises avameresõidus võttis 29-sekundilise eduga sõiduvõidu Katariina II Scugnizza ees, Sugar järgnemas kolmandana. Viimasel võistluspäeval peetud kaks lühirajasõitu olid otsustavad ja nende tulemused olid eestlaste jaoks eriti olulised. Sugar võttis oma esimese sõiduvõidu, talle järgnemas Katariina II ja kolmandana Scugnizza. Viimane lühirajasõit oli aga eriti põnev, kuna Sugar ja Katariina II suutsid välja sõita sekundi pealt sama aja jagades nii viimase sõidu esimest kohta. Kolmas koht viimasest sõidust Scugnizzale , kaotust võitjatele 30 sekundit.

Ott Kikkase Sugar (Pärnu Jahtklubi) Kreekas - foto
Ott Kikkase Sugar (Pärnu Jahtklubi) Kreekas - foto Foto: Andrea Carloni

Kokkuvõttes tähendas see Scugnizzale ülinappi – poolepunktilist võitu Aivar Tuulbergi Katariina II ees, kelle jaoks on see ikkagi väga kõrges konkurentsis võidetud teine koht, mitte napp kaotus, mida ta pidi tundma ka 2014.a Kielis peetud maailmameistrivõistlustel kaotades ülinapilt medali. Euroopa meistrivõistluste pronks kuulub Ott Kikkase meeskonnale jahil Sugar.

ORC EM 2016 C klassi esikolmiku tuelmused
ORC EM 2016 C klassi esikolmiku tuelmused Foto: Kalev Jahtklubi
Katariina II meeskond Kreekas - foto
Katariina II meeskond Kreekas - foto Foto: Andrea Carloni

Katariina II meeskonnas purjetasid Aivar Tuulberg, Karl-Hannes Tagu, Lorenzo Bodini, Kevin Grass, Raul Grigorjev, Christopher Juul, Juhan Kolk ja Peter Šaraškin. Sugari meeskonnas purjetasid Ott Kikkas, Jaan Akermann, Paolo Buciarelli, Siim Ots, Kaarel Kruusmägi, Enrico Zennaro ja Matteo Polli.

Tulemused 

Nii Sugar 2 kui ka Katariina II on ORC klassi tiitlivõistlustelt toonud Eestisse ka varem medaleid. 2013.a Sandhamnis peetud Euroopa meistrivõistlustelt tuldi koju kaksikvõiduga, Sugar 2 kulla ja Katariina II hõbedaga. 2014.a maailmameistrivõistlustelt toodi koju neljas ja viies koht – vastavalt Ktaraiina II ja Sugar 2. Möödunud aastal Pärnus peetud Euroopa meistrivõistlustelt sai Sugar 2  hõbeda, Katariina II aga ei leidnud äsja Maurizio Cossutti disainitud ja Eestis valminud uue jahiga veel õiget käiku nõudlemaks poodiumikohta.

Sel aastal siis taas poodiumikohad EMilt ja ees ootamas ORC klassi maailmameistrivõistlused Kopenhaagenis, Taanis. Mõlemad meeskonnad on ka seal võistlustules, kuid teiste alustega – Ott Kikkasel on Taani vetes Sugar 2 - NM 38S ja Aivar Tuulbergil Katariina II – Cossutti Design One Off. Lisaks neile võistleb Taanis 18.-24. juulini peetavatel maailmameistrivõistlustel kokku kümmekond Eesti avamerejahti – suurem enamus neist valmis sekkuma kõrgesse konkurentsi. Võistluste veebileht http://orcworlds2016.com/

Katariina II ja Sugar ORC Euroopa Meistrivõistluste autasustamisel - foto
Katariina II ja Sugar ORC Euroopa Meistrivõistluste autasustamisel - foto Foto: Andrea Carloni
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles