Laser Radial Noorte Euroopa Meistrivõistlused toovad Tallinnasse ligi 200 purjetajat 26 riigist

PIRET SALMISTU
, Kalev Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laser Radial Noorte Euroopa Meistrivõistlused 2016
Laser Radial Noorte Euroopa Meistrivõistlused 2016 Foto: EurILCA

Samal ajal kui teisel pool maakera Rio de Janeiros Brasiilias alustavad maailma parimad purjetajad XXXI suveolümpiamängudel heitlust ihaldatuimate auhindade – olümpiamedalite pärast, alustavad Tallinnas purjetamist Euroopa meistritiitlite eest kahekümne kuue riigi esindajatena 138 noormeest ja 51 neidu klassis Laser Radial. 7.-14. augustil toimuvate Laser Radial Noorte Euroopa Meistrivõistluste korraldaja on Kalev Jahtklubi koos Eesti Jahtklubide Liidu ja Euroopa Laser Klassi Assotsiatsiooniga (EurILCA). 

Laser Radial on eelolümpiaklassiks meeste olümpiaklassile Laser Standard, kus Eesti au Rios kaitseb juba oma teisel olümpial võistlev Karl-Martin Rammo Rein Ottosoni Purjespordikoolist. Naiste jaoks on Laser Radial aga juba olümpiapurjetamise klass. Laser Radial klassi noorte tiitlivõistlustel saavad osaleda purjetajad, kes on 15-19-aastased ehk siis sündinud aastael 1998-2001. Lisaks tiitlitele 2016 Noorte Poiste ja Noorte Tüdrukute Euroopa Meister antakse Euroopa meistri tiitlid ka alla 17-aastastele poistele ja tüdrukutele. Saja kolmekümne kaheksa noormehe hulgas on alla 17-aastaseid võistlejaid 47 ja viiekümne ühe neiu hulgas võistleb 16 noorema vanuseklassi purjetajat.

Mis, kus, millal?

Noori purjetajaid üle Euroopa on Tallinnasse saabunud juba terve nädala jooksul, et siinsete oludega ennast paremini kurssi viia. Suurem sagin Kalev Jahtklubi sadamas algas aga täna hommikul, kui alates kella üheksast said võistlejad hakata end ametlikult võistlusele registreerima ning mõõtjad ja varustuse kontrollijad hakkasid läbi viima enne suurvõistluse algust tavapärast purjede ja paadi mõõtmist ning kontrolli. Kõigeks selleks on purjetajatel ja korraldajatel aega kaks täispikka päeva. Esmaspäeva pärastlõunal korraldatakse võistlejatele veel ka treeningsõit, et anda purjetajatele võimalus juba võistlustunne kätte saada ning korraldajatele aega meeskonnatööd kinnistada.  

Võistlussõidud algavad teisipäeval, 9. augustil kell 11. Noormehed on jagatud rohke osavõtjate arvu tõttu kahte – kollasesse ja sinisesse  fliiti ning neil on tarvis mõlemal fliidil esmalt purjetada neli kvalifikatsioonisõitu, et jätkata siis juba finaalsõitudega, mis selgitavad lõpliku paremusjärjestuse võistluse viimaseks päevaks pühapäeval, 14. augustil. Tüdrukud sõidavad ühes grupis ja nende tunnuseks on punane lint mastis. Igal päeval on kavas kaks võistlussõitu ning maksimaalselt on programmi plaanitud kaksteist sõitu. Sõidud peetakse ühel trapetsikujulisel  võistlusrajal.

Lisaks omavahelisele mõõduvõtule merel on kaldal plaanis ka rida ühiseid traditsioonilisi üritusi. Euroopa meistrivõistluste avatseremoonia toimub Kalev Jahtklubi Lipuväljakul esmaspäeval, 8. augustil kell 19, mida viib läbi Kalev Jahtklubi kommodoor Kalev Vapper. Regatt kuulutatakse ametlikult avatuks võistluse lipu heiskamisega, mille au saab osaks regati noorimale purjetajale. Neljapäeva, 11. augusti õhtul on sadamas aga vahva pidu kõigile purjetajatele, treeneritele, lapsevanematele ja korraldajatele.  Võistluse ametlik lõpetamine koos Euroopa Meistrite ja parimate autasustamisega toimub pühapäeva, 14. augusti õhtupoolikul.

Kes osalevad?

Möödunud aasta Euroopa meistrid on sellest vanuseastmest juba välja kasvanud, kuid nüüd asuvad heitlusse tiitlite pärast toonased U-17 arvestuse parimad: Konstantinos Chousiadas Kreekast, Ewan McMahon Iirimaalt, Maor Benharoc Šveitsist ja Martin Mikkola Soomest. Kohal on ka 2016.a laser Radial edetabeli tipus olevad purjetajad Itaaliast - Francesco Barberis, Andrea Ribolzi ja Sebastiano Galeppi. Naiste edetabelist on kohal vastavalt teise, neljanda ja viienda koha pealt Lucie Keller Šveitsist ning Marta Zattoni ja Carolina Albano Itaaliast.

Norman Järve, Rein Ottosoni Purjespordikool - 2016 Saaremaa Merispordi Seltsi regatil - foto Eesti Jahtklubide Liit 
Norman Järve, Rein Ottosoni Purjespordikool - 2016 Saaremaa Merispordi Seltsi regatil - foto Eesti Jahtklubide Liit Foto: Eesti Jahtklubide Liit

Eestit esindab Laser Radial Noorte Euroopa Meistrivõistlustel kokku neliteist purjetajat, neist kolmteist noormeest ja üks neiu. 2016.a Eestis toimunud võistluste alusel on parimad väljavaated nii Saaremaa Merispordi Seltsi regatil kui ka Kalev Jahtklubi Meistrivõistlustel teise koha saanud Norman Järvel Rein Ottosoni Purjespordikoolist. Kindlasti läheb head sõitu tegema ka 2015.a Laser 4.7 klassi Eesti meister ning 2016.a DN-klassi jääpurjetamise maailmameister Rasmus Maalinn Pärnu Jahtklubist. Ainsa neiuna esindab Eestit Maris Seersant Tallinna Jahtklubist, Eesti esinumber Anna Pohlak on sellest vanuseklassist juba välja kasvanud.  Kogu võistlejate nimekirja näeb siin 

Kes korraldavad?

Kalevi Jahtklubi jaoks on purjetamise tiitlivõistluste korraldamine juba heaks tavaks saanud. Kui nimetada vaid hiljutisi, siis iga-aastaselt korraldatakse Eesti vanimat ja suurimat avamereregatti Muhu Väina regatt, möödunud aastal korraldati koos Pärnu Jahtklubiga Pärnus toimunud ORC klassi avamerepurjetamise Euroopa Meistrivõistlusi, 2013. a toimusid Kalev Jahtklubis olümpiaklassi Finn maailmameistrivõistlused, 2010.a Laser Standard ja Laser Radial klasside EM-regatt ning samal suvel Tallinnas purjetatud Melges 24 klassi maailmameistrivõistlused. Regatti korraldab suurvõistlustes karastunud ja hästi kokkutöötanud meeskond.

Regati kogu korraldusmeeskonda juhib regati direktor Indrek Ilves, kelle sõnul on sage suurvõistluste korraldamine nii klubile kui ka Eesti purjetamisele üldiselt vaid positiivne. „Rahvusvaheliste suurürituste korraldamine on väikeriigile parimaks reklaamiks, aga ka kohalikule kogukonnale majanduslikult tasuv. Eestis on väga arvestatav referents  ja siia tahetakse tulla. Regati korraldus pole tänapäeval enam ainult hea võidusõidu korraldamine merel, sama oluline on võistluse jälgitavus pealtvaatajatele, koostöö meedia ja toetajatega. Võistlejatele pakutav kaldaprogramm peab olema sisukas ja sihtgrupile vastav. “ 

Kalev Jahtklubi poolt vastutab regati toimumise eest klubiülem Renè Allik, merel toimuva eest vastutab peavõistlusjuht Viljar Sepp koos Andres Taltsi ja Marko Saarlaidiga, paadipargi ja meelelahutuse eest seisab hea Lauri Väinsalu, kaldal toimuva ja turvanõuete eest vastutab Andri Meius, regatibüroo tööd juhib Krista Liiv, infot jagab ja meediatööd koordineerib Piret Salmistu, kogu korraldusmeeskonna tööd assisteerib Piret Pomerants. Žürii meeskonda juhib rahvusvaheline kohtunik Sylvie Harle Prantsusmaalt, mõõtjate pealik on Macri Macrino Itaaliast. Regati jäädvustamise eest seisavad hea fotograaf Alberto Sanchez Hispaaniast ja Berit Hainoja Eestist, videoklippide teostaja Tiit Aunaste, A4 Media.

2016 Laser Radial Noorte Euroopa Meistrivõistluste korraldaja on Kalev Jahtklubi koos Eesti Jahtklubide Liidu ja Euroopa Laser Klassi Assotsiatsiooniga (EurILCA). Võistluste toetajad on Tallinna Linn, Kultuuriministeerium, Postimees/Eesti Meedia, Helly Hansen/Sportland, Isostar, Tallinna Vesi, Balbiino,  Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste.

Võistluste kodulehekülg www.euroradialyouth2016.com  

Euroopa Laser Klassi Assotsiatsiooni (EurILCA) kodulehekülg  www.eurilca.eu

Võistluste Facebooki lehekülg  www.facebook.com/euroradialyouth2016  

Võistluste Instagram www.instagram.com/euroradialyouth2016

Foto: Kalev Jahtklubi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles