François Gabart: kõik lihtsalt loksus imeliselt paika!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gabart
Gabart Foto: http://www.sailingscuttlebutt.com/

Vaid 34-aastaselt püstitas prantslane François Gabart juba esimesel katsel ümber maailma soolopurjetamise maailmarekordi. Gabart ületas varasemat rekordit enam kui kuue päeva võrra. Uus rekord on 42 päeva, 16 tundi, 40 minutit ja 35 sekundit.

4. novembrist kuni 17. detsembrini läbis Gabart 30-meetrisel MACIF-trimaraanil 27 859,7 miili, keskmiseks kiiruseks 27,2 sõlme. Suurimaks mõõdetud kiiruseks oli distantsi vältel uskumatud 39,2 sõlme.

Purjetamissangar võtab äsjase rekordisõidu lühidalt kokku järgmiselt: Olen tohutult õnnelik ning samas ka kohutavalt väsinud. Paar viimast nädalat oli tõeliselt raske ning suur-suur katsumus nii vaimselt kui füüsiliselt. Oli hetki, mil ma ei suutnud valuaistinguta liigutada isegi oma käsi, ent adrenaliin ja kirg sundisid mind jätkama. 

Vaimselt on äärmiselt raske valmistuda rekordipurustamiseks, ent ma tahtsin seda väga teha ning olin antud eesmärgile äärmiselt pühendunud. Seega pidin end kõvasti kokku võtma ja hoolega kuulama oma sisehäält, rohkem kui iial varem pöörama rõhku kõikvõimalikele jahiga seotud detailidele. Ka oli seekord minu ettevalmistuse faas hoopis erinev tavapärasest – läksin rajale teadmata, mis mind täpselt ees ootab ning küsimusega, kas minu valmisolek on ikka 150%. Üks ehmatav-üllatav hetk oli siis, kui mu vaatevälja ilmus jäämägi. Ma teadsin, kuidas liikuda ja olukord oli kontrolli all, ent kuskil pakitses siiski küsimus: “Mis saab siis, kui läheb pimedaks? Kas on oht, et sõidan jäemäele pihta? Üksi keset Lõunapooluse avamerd, trimaraan Macifi kiiruseks 35 sõlme.” 

Kokkuvõtvalt pean tõdema, et mul oli väga hea jaht, suurepärased ja vastupidavad purjed ning rohkelt õnne. Õnneta oleks kogu minu ettevõtmine luhta läinud.

Tänan väga kõiki oma toetajaid ja fänne. Oli äärmiselt ülev jõuda Bresti teie tervituste ja kaasaelamise saatel. Teie andsite mulle viimase jõu lõpuni vastu pidada.

Gabart on alles neljas trimaraanipurjetaja, kes püstitanud soolopurjetamise absoluutse maailmarekordi, läbides kogu distantsi ümber maakera peatusteta. Varasemad rekordi omanikud on olnud Francis Joyonile, Ellen MacArthurile, Thomas Coville’ile.

Eesti Jahtklubide Liit seisab igapäevaselt purjespordi ja huvimeresõidu arendamise eest Eestis. Tegutsemejärjekindlalt selle nimel, et purjetamise harrastajate, tippsportlaste ja regattide arv Eestis kasvaks aasta aastalt. Liidu eesmärgiks on kaasa  aidata meie purjesportlaste tippkonkurentsi jõudmisele rahvusvahelistel tiitlivõistlustel ja tuua Eestisse kõrgetasemelisi purjetamisvõistlusi. Meie unistus on, et juba lähiaastail saame Eestis võõrustada mõnd maailmaklassi purjetamisregatti, näiteks  Purjetamise Maailma Kariaketapi finaali või isegi Volvo Ocean Race'i. Hoiame Eesti kui mere- ja purjetamisriigi mainet aus!

Algallikas:  http://www.sailingscuttlebutt.com/2017/12/18/francois-gabart-came-together/#.WjiolYy77ZQ.facebook

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles