70 aastat Kalevi Jahtklubi

PIRET SALMISTU
, Kalevi Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile, 8. veebruaril, jõudis Tallinnas Pirital asuv Kalevi Jahtklubi väärika verstapostini – tähistati klubi seitsmekümnendat juubelit.

Just sel päeval seitsekümmend aastat tagasi kogunesid asutuste ja ettevõtete nagu Metallmärk, Marat, Punane Koit, Masinatehas, Ilmarine, TPI jt purjespordisektsioonide 80 delegaati VSÜ „Kalevi“ Tõnismäel asuvasse võimlasse, et luua „Kalevi“ Jahtklubi ning võtta vastu klubi põhikiri ja kodukord. Spordiseltsist Kalev alguse saanud Kalevi Jahtklubi on olnud nüüdseks 70 aastat purjetajate koduks ja kohtumispaigaks. Sümboolne on fakt, et klubi peahoone, mis on ehitatud arhitekt Peeter Tarvase projekti järgi ja valmis aastal 1949, kerkis sõjas venelaste poolt maha põletatud Kalevi seltsimaja müüridele. Vaatamata Eestis valitsenud võõrvõimule kandsid kalevlastest klubiliikmed edasi isamaalist vaimu ja kombeid ning väärtustasid oma käitumise ja tegudega jahtklubi ja Kalevi spordiseltsi.

Kalevi Jahtklubi asutamiskonverents 08.02.1948
Kalevi Jahtklubi asutamiskonverents 08.02.1948 Foto: Kalevi Jahtklubi

Oma vorm ja sümboolika, eeskujulik võistluste korraldamine, purjespordi ja merenduse propageerimine, jahtkaptenite ja roolimeeste kasvatamine, purjetamise kui elustiili hoidmine – need on väärtused, mida klubi juhatused ja tegevjuhtkond koos klubiliikmetega on läbi aastakümnete järginud.

Eilne päev kandis kõiki neid nimetatud väärtuseid. Juba lõunast peale olid klubi uksed nii klubiliikmetele kui ka teistele huvilistele avatud. Klubiruumis pakuti külalistele suppi ja vastlakukleid ning ekraanil jooksid ajaloolised kaadrid 1980.a Moskva Olümpiamängude purjeregatist Tallinnas, mis sai suuresti teoks tänu Kalevi Jahtklubi entusiastlikele liikmetele. Juubeliõhtut tulid tähistama suur hulk klubikaaslasi, kes olid aktiivselt tegutsenud klubi loomisel ja arendamisel, aga ka neid, kes seda tööd täna edukalt jätkavad. Koos meenutati klubi ajalugu selle loomisest kuni tänapäevani välja.

Piduliku õhtu avas klubi kommodoor Kalev Vapper, kes tegi sügava kummarduse kõikidele klubiliikmetele ja selle väärtuste kandjatele, olles uhke klubi senise käekäigu, järjepidevuse, saavutuste ja arengu üle. Õhtu algus tõi kohalviibijaile ka hea sõnumi, et nii klubi, purjespordikooli kui ka Muhu Väina regati tegemisi on nüüdsest toetamas Amserv Auto & Toyota. Koostöökokkulepe sai ka ametlikult sõlmitud, millele kirjutasid alla Toyota brändijuht, Amserv Auto ASi juhatuse esimees Margus Nõmmik ning klubi kommodoor Kalev Vapper. 

Eesti Jahtklubide Liidu poolt õnnitles Eesti suurimat jahtklubi EJLi president Egon Elstein. Kalev Vapper ja Kaidor Kahar vedasid mõnusat vestlusringi, kus järgemisi jagasid oma mälestusi senised kommodoorid Olev Roosma, Aare Kööp, Tõnu Tõniste ja Kalev Vapper; ajalooradadel rännati koos Sulev Roosmaga; oma treeneritöö algusest klubis rääkis Rein Ottoson; jääpurjetamisest kõneles  1984.a DN klassi maailmameister Tiit Haagma; avamerepurjetamisest kui klubile palju au ja kuulsust toonud alast rääkis klubi viimaste aegade parimaid soodimehi Ago Rebane. Juttu puhuti ka juba alates 1949.a klubi juurde tegutsema sattunud Helgi Raudsepaga (neiupõlvenimi). Sünnipäevaõhtut nautis ka suur hulk klubi veterane, kes klubi vaimu ja järjepidevust kandes ikka kord kuus klubis pannkoogipärastlõunatel kokku saavad. Kalevi Jahtklubi liikmetest purjetajad on ikka kippunud ka kaugetele vetele ja oma elamustest rääkisid esimese abielupaarina ümber maailma purjetanud kalevlased Britt ja Viljar Tulit.

Kalevi Jahtklubi liikmed on võitnud medaleid olümpiamängudelt, maailma- ja Euroopa meistrivõistlustelt. Edukad on oldud nii olümpiaklassides, kui ka avamere- ja jääpurjetamises. Mitmed väärikate tiitlite kandjad olid ka juubeliõhtul kohal oma mälestusi jagamas. Pikemalt Kalevi Jahtklubi ajaloost ja sportlikest saavutustest saab lugeda klubi veebilehelt.

Head suupistete, tordi ja vahuveini kõrvale jagus juttu kauemaks. Meeleolule lisas hoogu Siim Aimla bänd, kes esitas klubi erisoovil ka Harri Kõrvits vanema loodud meeleolukat „Purjesportlaste laulu“, mis oli sissejuhatavaks lauluks kunagisele menukale Purjesportlaste laulikule. Selle lauliku meeleolukad ja kelmikad Uno Rosme joonistatud illustratsioonid olid ka klubis vaatamiseks väljas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles