SEIKO CUPi Avavõistlus avas Kalevi Jahtklubi 71. purjetamishooaja

PIRET SALMISTU
, Kalevi Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

70-aastase ajalooga Kalevi Jahtklubil on terve hulk traditsioone – nagu ka see, et igal aastal 1. mail heisatakse klubi lipuväljakul jahtklubi lipp, mis märgib purjetamishooaja ametlikku algust. Nii ka sel aastal – mai algusest alates lehvib klubi lipp iga päev lipumastis ning sadamas ja merel käib vilgas tegevus.

1. mai keskpäeval kogunesid Kalevi Jahtklubi nii staažikad kui ka noored liikmed klubi lipuväljakule, kus 71. purjetamishooaja hooaja alguse puhul tervitas klubiliikmeid kommodoor Kalev Vapper, kelle enda jaoks algav purjetamishooaeg kannab numbrit 55.

Kalevi Jahtklubi kommodoor Kalev Vapper
Kalevi Jahtklubi kommodoor Kalev Vapper Foto: Aleksandr Abrosimov

Kommodoor meenutas oma kõnes klubi ajalugu ja ka selle liikmete silmapaistvaid saavutusi nii kaugemalt minevikust kui ka juba alanud purjetamishooajast. Nimelt tõid klubi noorliikmed märtsi lõpus Hispaanias Palamosel toimunud Zoom 8 klassi Euroopa Meistrivõistlustelt koju kaks medalit – R.O.P.K.-i õpilane Aleksander Kuusik meistritiitli ja Kalevi Jahtklubi Purjespordikoolist Karolin Härm tüdrukute arvestuses hõbeda. Need noored said ka hooaja avamise väärikaima ülesande – heisata klubi lipp.

R.O.P.K.-i õpilane Aleksander Kuusik ja Kalevi Jahtklubi Purjespordikoolist Karolin Härm said hooaja avamise väärikaima ülesande – heisata klubi lipp.
R.O.P.K.-i õpilane Aleksander Kuusik ja Kalevi Jahtklubi Purjespordikoolist Karolin Härm said hooaja avamise väärikaima ülesande – heisata klubi lipp. Foto: Aleksandr Abrosimov

Lisaks õnnitles kommodoor ka aprilli viimasel nädalavahetusel Sloveeniast Melges 24 Euroopa karikasarja osavõistluselt kõrges konkurentsis hõbemedalid koju toonud Tõnu Tõniste jahi Lenny meeskonda.

Klubi endine ülem ja kommodoor Olev Roosma tutvustas omalt poolt äsjavalminud uut rändauhinda.
Klubi endine ülem ja kommodoor Olev Roosma tutvustas omalt poolt äsjavalminud uut rändauhinda. Foto: Aleksandr Abrosimov

Klubi endine ülem ja kommodoor Olev Roosma tutvustas omalt poolt äsjavalminud uut rändauhinda, millele saavad graveeritud maailmas kõige kaugemaid sadamaid külastanud Kalevi Jahtklubi jahtide nimed. Seda rivi alustavad Hillar Kukk’e Martha ning Britt ja Viljar Tuliti Taekita – järgmisi kaugetesse sadamatesse seilajaid jääb see rändauhind nüüd huviga ootama. Pärast kõnesid ja lipuheiskamist jätkus jutt klaaside kõlina ja tordisöömise saatel.

Pärast kõnesid ja lipuheiskamist jätkus jutt klaaside kõlina ja tordisöömise saatel.
Pärast kõnesid ja lipuheiskamist jätkus jutt klaaside kõlina ja tordisöömise saatel. Foto: Aleksandr Abrosimov

Samas purjetajad, kes olid pärast pikka talve ammu oodanud merelepääsemist, ootasid põnevusega hooaja esimest stardisignaali. Nagu juba mitmeid aastaid, on Kalevi Jahtklubi läbi hooaja toimuva viie avamerepurjetamise võistluse toetajaks kellafirma SEIKO esindaja Caprice Boutique, mille nime – SEIKO CUP - kannab ka seeriavõistlus ise. 

SEIKO CUP
SEIKO CUP Foto: Kalevi Jahtklubi

Vaatamata pikaleveninud külmale kevadele ja plaanitust hilisemale jahtide vettetõstmisele olid võistlusse valmis astuma lausa 34 jahi meeskonnad. Kõige arvukama osavõtuga oli ORC jahtide grupp, kus stardiliinile asus 14 jahti. Pilt merel oli huvitav, sest talvel läbivad jahid tihti uuenduskuuri ja nii ka sel aastal. Võistlusametnikel ja ka purjetajatel endil on esimestel regattidel alati põnev harjuda uutes värvides või hoopistükkis uute jahtidega enda kõrval. Nii tegi teiste uutes värvides jahtide kõrval Avavõistlusel oma esimese võistlussõidu Jahtklubi Dago lipu all sõitev EESTI MEEDIA SAILING TEAM, kelle jaht One Off 37 by Maurizio Cossutti valmis Ridas Jahtides siinsamas Eestis.

Teiste talve jooksul uutesse värvidesse saanud jahtide kõrval tegi Avavõistlusel oma esimese võistlussõidu Jahtklubi Dago lipu all sõitev EESTI MEEDIA SAILING TEAM, kelle jaht One Off 37 by Maurizio Cossutti valmis Ridas Jahtides siinsamas Eestis.
Teiste talve jooksul uutesse värvidesse saanud jahtide kõrval tegi Avavõistlusel oma esimese võistlussõidu Jahtklubi Dago lipu all sõitev EESTI MEEDIA SAILING TEAM, kelle jaht One Off 37 by Maurizio Cossutti valmis Ridas Jahtides siinsamas Eestis. Foto: Aleksandr Abrosimov

Kella 14-ks planeeritud esimene hoiatussignaal sel kellaajal ka anti ning viis minutit hiljem asusid pigem vaikses 7-8 sõlme puhunud tuules võidu purjetama kuus Folkboot klassi tiimi, kellele samale distantsile – stardist vastutuule märki, sealt Katariina kai idatoodrisse ja tagasi finišisse – järgnesid LYS väiksema grupi seitse jahti, mille hulgas ka kolm Draakon klassi alust.

Folkbootide grupi kiireim oli sel korral distantsi ca tunni ja kümne minutiga läbinud Pertti Neero jaht LINDA
Folkbootide grupi kiireim oli sel korral distantsi ca tunni ja kümne minutiga läbinud Pertti Neero jaht LINDA Foto: Aleksandr Abrosimov

Folkbootide grupi kiireim oli sel korral distantsi ca tunni ja kümne minutiga läbinud Pertti Neero jaht LINDA, kellele järgnes poolteist minutit hiljem finisheerunud Tõnis Piirsalu meeskond jahil TRINE ning neile omakorda ca 20 sekundit kaotanud Mikk Kööseli GRETA. LYS 2 grupi poodiumikohad hõivasid kõik kolm osalenud meeskonda draakon klassi alustel – Dmitri Bondarenko juhtimisel HEUSCHRECKE kõrgeimal, Aleksei Zigadlo KARINA teisel ja Jevgeni Kazakovi MY BEST kolmandal astmel.

LYS 2 grupi jahtide parima aja sõitis SEIKO CUPi Avavõistlusel välja Hando Sutteri BERTA.
LYS 2 grupi jahtide parima aja sõitis SEIKO CUPi Avavõistlusel välja Hando Sutteri BERTA. Foto: Aleksandr Abrosimov

Suuremate jahtide grupid ORC ja LYS 2 pidid läbima veidi pikema distantsi kui väiksed jahid. Lisaks vastutuule märgi ja Katariina kai idatoodri võtmisele tuli neil enne finišit ka Kuuli muna tooder võtta. Kui LYS 2 grupi jahid said kenasti vastutuules starditud, siis ORC grupi jahtide stardi ajal hakkas tuul trikitama muutes stardiprotseduuri ajal oma suunda. Seda tuule pööramist oli peavõistlusjuht Kalju Kirss oodanud, kuid oluliselt hilisemal kellaajal. Nüüd juhtus aga hoopistükkis selline lugu, kus stardihetkel oli tuul peaaegu vaikinud ning kui jahid olid vaevaga üle stardiliini saanud, pöördus see hoopistükkis lõunasse muutes vastutuule stardi hoopis taganttuule stardiks, kus nobedamad eespurje heiskajad ka esimesse märki jõudes edu said. Edasine pea tunni ja veidi peale minuteid kestnud võistlussõit korrigeeris tulemusi omakorda, kus ORC grupi võidu võttis Dago jahtklubi jaht OLYMPIC Tiit Vihuli roolimisel.

ORC grupi jahid SEIKO CUPi Avavõistlusel
ORC grupi jahid SEIKO CUPi Avavõistlusel Foto: Aleksandr Abrosimov

Kolmekümne seitsme sekundiga jäi Olympicust maha Andres Laulu juhtimisel Kalevi Jahtklubi alus MY CAR, kellest omakorda jäi vaid kuue sekundi kaugusele Tammo Otsasoo roolimisel FORTE, samuti Kalevi Jahtklubist. LYS 2 grupi jahtide parima aja sõitis Avavõistlusel välja Hando Sutteri BERTA, kellele ca pooleteise minutiga kaotas Tarmo Bakleri PLANEER. Kolmanda tulemuse sai kirja Marko Pomerantsi MERION kaotades parandatud ajas teisele kohale kaks minutit ja kaks sekundit. Kõik LYS 2 grupi jahid on Kalevi Jahtklubist.

SEIKO CUP Avavõistluse autasustamisel said Kalevi Jahtklubi ja SEIKO värvides medalid kaela kõigi nelja võistlusgrupi esikolmiku meeskonnaliikmed ning kommodoor Kalev Vapper kutsus purjetajaid eelregistreeruma SEIKO CUP teisele etapile  -  vähem kui kahe nädala pärast, 12.-13. mail toimuvale E4 karikavõistlusele, kuhu sel aastal ka hulk meeskondi Soomest on oodata, kuna see on Soome-Eesti ühise avameresarja FINEST Offshore Series esimene osavõistlus. Lisaks on eelregistreerimine avatud ka SEIKO CUP kolmandale osavõistlusele – juunikuus Kalevi Jahtklubis toimuvatele Eesti ja Soome ORC klassi meistrivõistlustele regati Baltic Offshore Week raames.  Paljudele avameretiimidele on need kaks võistlust heaks treeninguks enne juuli teises pooles toimuvaid avamerepurjetamise maailmameistrivõistlusi Hollandis Haagis, kuhu Eestist on minemas suisa kaheksa jahti.

Purjetamishooaeg tõotab tulla taas pikk ja põnev! Edu ja mast maha!

SEIKO CUP Avavõistluse esikolmikud gruppide kaupa:

ORC grupp: 
1. OLYMPIC EST463 – Tiit Vihul – Dago JK 
2. MY CAR EST535 – Andres Laul – Kalev JK 
3. FORTE EST475 – Tammo Otsasoo – Kalev JK

LYS 1 grupp: 
1. BERTA EST619 – Hando Sutter – Kalev JK 
2. PLANEER EST817 – Tarmo Bakler – Kalev JK 
3. MERION EST400 – Marko Pomerants – Kalev JK

LYS 2 grupp: 
1. HEUSCHRECKE – Dmitri Bondarenko 
2. KARINA – Aleksei Zigadlo – Kalev JK 
3. MY BEST – Jevgeni Kazakov – Kalev JK

Folkboot klass: 
1. LINDA – Pertti Neero – Kalev JK 
2. TRINE – Tõnis Piirsalu – Kalev JK 
3. GRETA – Mikk Köösel – Kalev JK

Kõik tulemused 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles