SEIKO CUP karikasari jätkus kõrgetasemelise E4 Karikavõistlusega

PIRET SALMISTU
, Kalevi Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalavahetusel toimus Pirital Kalevi Jahtklubi Avamerepurjetamise Karikasarja SEIKO CUP  teine etapp – E4 Karikavõistlus, millest võtsid osa neljakümne kahe jahi meeskonnad kokku pea kolmesaja purjetajaga. Kõrge osavõtuarvu taga oli ühest küljest kindlasti lõpuks Eestimaale jõudnud suurepärane ilm, kuid ka hea võimalus kõrges konkurentsis oma jahi ja meeskonna võimeid hooaja alguses testida ja lihvida. 

SEIKO CUP
SEIKO CUP Foto: Kalevi Jahtklubi

Kui varasematel aastatel on seda võistlust väisanud üks või kaks meeskonda ka Soomest, siis sel aastal oli põhjanaabreid kohal kaheksa meeskonda. Seda põhjusel, et E4 Karikavõistlus on esimeseks osavõistluseks tänavu loodud Soome-Eesti avamerepurjetamise sarjale FINEST Offshore Series 2018, kus omavahelise paremusjärjestuse selgitavad ORC klassi Eesti ja Soome jahid. Lisaks ORC klassile osalesid ka ESTLYS ja Folkboot klassi jahid.

Möödunud aastaga võrreldes oli tänavu üheteistkümnendat korda toimunud avamerejahtide lühirajavõistlusel suisa kaks korda rohkem jahte osalemas. Nende hulgas ORC klassi Euroopa ja ka maailma tippu kuuluvad meeskonnad. Kuid ka kaheksa meeskonda Folkbootide klassis on märkimisväärne ja eriti tasub esile tõsta Saaremaalt Tallinnasse paadi toonud jahi Castor meeskonna ettevõtmist võistlusel osaleda.

Kaptenite koosolek
Kaptenite koosolek Foto: Aleksandr Abrosimov

Esimese võistluspäeva tuuleprognoos oli pigem tagasihoidlik ja nii jäid meeskonnad pärast kaptenite koosolekut kaldale tuult ootama. Kella ühe paiku pärastlõunal hakkas meri virvendama ja esimese stardi ajaks tund aega hiljem puhus kirdetuul juba ca 6-7 m/s ulatudes puhanguti kuni 9-10 meetrini sekundis. Päikseline ja suisa suvine ilm tegi purjetamistingimused suurepäraseks. Parajat mõõdukat purjetuult jagus kõigi kolme võistlussõidu jaoks, mis laupäeval peeti. Pühapäeva hommik algas paremini, sest kohe kella 10 ajal oli tuult nii piisavalt, et merele minna ja kell 11 võistlust jätkata. Siiski jäi tuule tugevus nõrgemaks kui esimesel regatipäeval. Selle kolme tunni jooksul, mil kolme võistlussõitu sõideti, see keskmiselt 5 m/s kirdest puhuski.

Folkboodid E4 karikavõistlusel
Folkboodid E4 karikavõistlusel Foto: Aleksandr Abrosimov

Et igal klassil tuli läbida vastutuule-allatuule rajal erineva pikkusega distants, siis kõige lühemale distantsile läksid igas sõidus esimesena startivad folkboodid, kelle järel siis juba pikematele distantsidele ESTLYS 2, ESTLYS 1 ja ORC klassi jahid. 

Peeter Välkmanni meeskond folkboodil Tee Chee
Peeter Välkmanni meeskond folkboodil Tee Chee Foto: Aleksandr Abrosimov

Folkbootide klassis ei andnud konkurentidele palju võimalust Peeter Välkmanni Tee Chee, kes võitis möödunud aastal nii Seiko Cupi seeria, kui tuli Muhu Väina regatil teiseks. Kuuest sõidust viis võitu ja üks mahaviskamisele läinud viies koht andis viiepunktilise edumaa kolmanda koha ees ka väga stabiilse seeria (2-3-2-1-3-2) välja sõitnud Tiit Riisalo jahile Lind, kes on 2017.a Eesti Meister Folkboot klassis. Seeriaga 4-2-3-6-4-4 täitis poodiumi kolmanda astme Jaanus Nõgisto meeskond folkboodil Muinasjutukuningas.

Aleksei Zigadlo tiim jahil Karina
Aleksei Zigadlo tiim jahil Karina Foto: Aleksandr Abrosimov

ESTLYS 2 grupis olid seekord esindatud vaid Draakon klassi jahid, kus kõik sõidud võitis Aleksei Zigadlo meeskond jahil Karina.  Jevgeni Kazakovi tiim My Best tuli teisele kohale ja Dmitri Bondarenko jahil Heuschrecke kolmandaks.

Jaht Adele Igor Orlovi juhtimisel
Jaht Adele Igor Orlovi juhtimisel Foto: Aleksandr Abrosimov

ESTLYS 1 grupis, kus osales kuus meeskonda, purjetas kõige stabiilsema seeria jaht Adele (First 34.7) Igor Orlovi juhtimisel (JK Baltsail), saades viis sõidusvõitu ja ühe teise koha.  Marko Pomerantsi MeriOn (A40) Kalevi Jahtklubist suutis vaatamata tehnilisele viperusele ja esimese sõidu katkestamisele saada ülejäänud sõitudest kohad 3-2-4-2-2, ning tuli  teisele kohale. Seeriaga 5-1-6-2-4-5 sai kolmanda koha jahi Mia (Gr Surprise) meeskond Jaan Tiidemanni juhtimisel Kalevi Jahtklubist, kes seni on aastaid sõitnud väga edukalt Polaris tüüpi jahil Blanca.

ORC Grupi jahid E4 karikavõistlusel
ORC Grupi jahid E4 karikavõistlusel Foto: Aleksandr Abrosimov

ORC klass oli oodatult kõige arvukama osavõtuga grupp. Fakt, et Soome kaheksa meeskonda tulid võistlema Eesti niigi kõrge tasemega jahtidega, tegi konkurentsi veel tugevamaks ja võistluse iseäranis põnevaks. Kahtekümmend viit nii tugeva tasemega jahti samal stardiliinil kohtab meie vetes üsna harva, kui siis suurematel tiitlivõistlustel. Kui esimese päeva tugevama tuulega sõitude esikolmikud kuulusid X-41 tüüpi ja One Off 37 tüüpi jahtidele, siis teise päeva nõrgemad tuuled andsid võimaluse ka väiksematele, ehk First 34.7 ja X-34 tüüpi jahtidele esikolmikusse pääseda.

Kolm meeskonda, kes kahe päeva jooksul sõiduvõite võtsid, olid Jahtklubi Dago meeskond Olympic (X-41) Tiit Vihuliga roolis (3), Jani Lehti meeskond Mercedes-AMG (X-41) Soomest (2) ning Aivar Tuulbergi meeskond jahil Katariina II (One Off 37) Pärnu Jahtklubist (1) – kõigil nendel meeskondadel on ette näidata kõrgeid saavutusi nii siit- kui sealtpoolt piiri.

Jahtklubi Dago meeskond Olympic (X-41) Tiit Vihuliga roolis.
Jahtklubi Dago meeskond Olympic (X-41) Tiit Vihuliga roolis. Foto: Aleksandr Abrosimov

Olympicu meeskond tegi kahe päeva kokkuvõttes suurepärase seeria, saades lisaks kolmele esikohale veel ka kolmanda, kaheksanda ja üheksanda koha, millest viimane läks halvimana lõppskoorist mahaarvamisele. Nii nagu Seiko Cupi avavõistlusel, võttis Olympicu meeskond võidu ka seeriavõistluse teiselt etapilt. Meeskond ise kommenteeris, et nende edu tagas kindlasti tugev meeskonnatöö ja hea fiiling. „Saime esimese sõidu võiduga regatile korraliku aluse pandud ja edasi läks juba hea emotsiooni pealt. Viies, ehk teise päeva teine sõit oli selgelt kõige raskem, kus jäime stardis suure Furiosa alla, kaotades nii tuult ja sealt enam välja ei õnnestunud ujuda – tulemuseks üheksas koht. Aga kogu võistluse edu võtmeks olid head stardid - see andis võimaluse oma sõitu sõita ja loomulikult oli jaht ka konkurentsis, sest sellises tugevas fliidis muidu võita ei saa.“

Regati teise koha sai Jani Lehti meeskond Mercedes-AMG jahil X-41 Soome klubist Merenkävijat, kes alles sellest aastast sõidab seda tüüpi jahil, kuid on samas väga pikkade kogemustega meeskond. Seeriast 3-1-17-4-1-11,5 läks 17. koht mahaviskamisele ja kokkuvõttes kuus punkti kaotust võitjale. Kokkuvõttes kolmanda koha sai Dago Jahtklubi meeskond Eesti Meedia Sailing Team vaid napp kuu aega tagasi Ridas Jahtides Maurizio Cossutti disaini järgi valminud One Off 37 tüüpi jahil. Uue jahi käigu ja tulemusega võis meeskond Sven Nuutmanni juhtimisel Juss Ojalaga roolis kindlasti selles konkurentsis rahule jääda, saades sõitude seeriaks 7-4-2-6-17-3. Regati esiviisiku lõpetasid Kalevi Jahtklubi jaht My Car (X-35 mod) Harles Liivi roolimisel ja Aivar Tuulbergi meeskond jahil Katariina II (One Off 37) Pärnu Jahtklubist.

SEIKO CUP karikasari jätkub juuni esimesel laupäeval regatiga Terra Feminarum purjetades ümber Naisaare ning FINEST Offshore Series järgmine etapp toimub juba kuu aja pärast taas Kalevi Jahtklubis, kus regati Baltic Offshore Week käigus selguvad ORC klassi avamerepurjetamise Eesti ja Soome meistrid. Samuti on see Eesti ja Soome meeskondadele heaks eelprooviks juulikuus Hollandis Haagis toimuvatele avamerepurjetamise maailmameistrivõistlustele, kuhu Eestist on minemas kaheksa meeskonda.

Folkboot esikolmik:
1. TEE CHEE - Peeter Välkmann, Enn Normak, Urmas Oja - Kalevi Jahtklubi - 5p 
2. LIND - Tiit Riisalo, Signe Riisalo, rgo Vooremaa - Kalevi Jahtklubi - 10p 
3. MUINASJUTUKUNINGAS - Jaanus Nõgisto, Julius Tarand, Maris Pruuli, Tiit Pruuli - Kalevi Jahtklubi - 17p

ESTLYS 2 grupi esikolmik:
1. KARINA - Aleksei Zigadlo, Pille Volmer, Kirill Jasna - Kalevi Jahtklubi - 5p
2. MY BEST - Jevgeni Kazakov, D. Saveljev, D. Utorov - Kalevi Jahtklubi - 10p
3. HEUSCHRECKE - Dmitri Bondarenko, Nikolai Poljakov - Kalevi Jahtklubi - 15p

ESTLYS 1 grupi esikolmik:
1. ADELE - Igor Orlov, Aleksei Morozov, Konstantin Pronin, Jevgeni Ennik, Aleksandr Badzjo, Nikolai Korjatškin, Taras Kostikov - JK Baltsail - 5p 
2. MERION - Marko Pomerants, Veikko Vapper, Katrina Vapper, Leo Karafin, Renee Kilk, Piret Pomerants, Ingeldrin Aug - Kalevi Jahtklubi - 13p 
3. MIA - Jaan Tiidemann, Jaan Tiigi, Ellen Liigus, Marek Kaasik, Andres Ojari, Toomas Adrikorn - Kalevi Jahtklubi - 17p

ORC grupi esikolmik:
1. OLYMPIC - Tiit Vihul, Indrek Ulla, Raul Grigorjev, Meelis Pielberg, Aivar Kaljumäe, Tarmo Vesberg, Reet Jõenurm, Jüri Grigorjev, Kristo Tõrva, Tanel Trööp, Taavo Laatsit - Jahtklubi Dago - 14p 
2. MERCEDES-AMG - Jani Lehti, Riku Nissilä, Ilkka Nissilä, Jyri Suominen, Rasmus Päivärinta, Aleksi Lehtonen, Henrik Resman, Sami Laxman, Vili Kaljansinkko, Antti Niiniranta - 20,5p
3. EESTI MEEDIA SAILING TEAM - Sven Nuutmann, Juss Ojala, Marek Harjak, Kaarel Kruusmägi, Mairold Metsaviir, Andres Juul, Kristiina Truuverk, Rasmus Hirtentreu, Christopher Juul - 22p

ORC tulemused 

Folkboot ja ESTLYS gruppide tulemused

SEIKO CUP veebileht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles