Baltic Offshore Week 2018 – Pikk avamereetapp läbitud

PIRET SALMISTU
, Kalevi Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algas Tallinnas suur võidusõit Eesti ja Soome avamerepurjetamise ORC klassi meistritiitlitele regati Baltic Offshore Week raames. Regati pikim osa – avameresõidu etapp – oli pikkusega 55-60 miili ning valdavalt reipas tuules see reedel ka purjetatud sai. 47 ORC klassi meeskonda Eestist, Soomest ja Venemaalt olid stardiliinil, neile lisaks 3 mitmekerelist alust Eestist.

ORC A klassis, kus võistlemas 18 jahti, läks võit jahile Sugar 2 (Pärnu JK), mille kapteniks Marjaliisa Umb. 20 osavõtjaga ORC B klassi kindel võit läks Aivar Tuulbergi meeskonnale jahil Katariina II (Pärnu JK). Mõlemal meeskonnal on ette näidata ORC Euroopa meistritiitel. 9 osavõtjaga ORC C klassi kiireim oli Perttu Rönkkö jaht Penelope (HSK).

Reede hommik Kalevi Jahtklubis Pirital algas kell 8 hommikul kaptenite koosolekuga, kus regati peavõistlusjuht Madis Ausman tutvustas avamereetapi reegleid ja erisusi ning pärast seda suunduti merele, sest tuul oli piisavalt tugev ja stabiilne, et võistlust plaani kohaselt alustada.

ORC A klassi start - Baltic Offshore Week 2018
ORC A klassi start - Baltic Offshore Week 2018 Foto: Piret Salmistu

Kell 11 hommikul kõlas esimene hoiatussignaal mõõdult suurimate jahtide grupile ehk ORC A klassile. Viieminutiliste intervallidega lähetati nende järel võistlusse nii ORC B kui ka mitmekerelised jahid. Viimaste start nii libedalt ei läinud – rajale saadi alles mitme katse järel. ORC C klass, kus võistlemas valdavalt Soome jahid ning üks meeskond Venemaalt, alustasid avameresõidu etappi hoopis Helsingist, et finišeerida siis koos teiste gruppidega Tallinna lahel.

Reipas pärituules Aegna suunas - Baltic Offshore Week 2018
Reipas pärituules Aegna suunas - Baltic Offshore Week 2018 Foto: Piret Salmistu

Edelatuul kiirusega 12-15 sõlme hoidis purjed paisul ja esimese vastutuule märgi läbimise järel suundusid jahid kenas alltuules Aegna läänepoi suunas. Aegna saare otsast järgmisse märki keeramise ajaks oli tuule hoog aga raugenud ja enamus jahte sattus totaalsesse tuulevaikussesse ehk plekki. Seal tehtud otsused osutusid paljude jahtide jaoks määravaks tulemuse saamisel ning muutis oluliselt selleks hetkeks välja sõidetud positsioone. Seekord võitsid need, kes otsustasid kaldapoolse poole valida, sest sealt sai tuult veidi rohkem. Tuuleaugust välja saades oli tuul aga jälle sedavõrd tugev ja stabiilne, et suuri vahesid enam tagasi sõita naljalt ei õnnestunud. Jahtide kiirused ulatusid pidevalt 5-10 sõlme vahele ja see tegi finišisse jõudmise igati reipaks. Viimased finisheerujad jõudsid Kalevi Jahtklubisse kella üheksa ajal õhtul.

Sugar 2 EST711 - ORC A klassi võitja Baltic Offshore Week 2018 avameresõidus
Sugar 2 EST711 - ORC A klassi võitja Baltic Offshore Week 2018 avameresõidus Foto: Piret Salmistu

ORC A klassi jahid läbisid ca 60-miilist etappi kaheksa kuni kümme tundi. Korrigeeritud ajas parima tulemuse sai siin kirja Sugar 2 Pärnu Jahtklubist, mille kapteniks Marjaliisa Umb. Vaid 39 sekundit jäi maha Dago Jahtklubi jaht Olympic, mille roolis Tiit Vihul. Kõrge kolmanda koha sai avameresõidust teine Dago Jahtklubi meeskond – Sven Nuutmanni Eesti Meedia Sailing Team, kaotust Olympicule 45 sekundit. Viimasele oli see kindlasti väärtuslik saavutus, sest seljataha jäid mitmed kõrgete tiitlitega pärjatud X-41 tüüpi jahid, keda oleks pigem oodanud näha esikolmikus.

ORC A klassi tulemused

Katariina II EST646 - ORC B klassi võitja Baltic Offshore Week 2018 avameresõidus
Katariina II EST646 - ORC B klassi võitja Baltic Offshore Week 2018 avameresõidus Foto: Piret Salmistu

ORC B klassi jahid sõitsid tänast etappi üheksast ja poolest tunnist kuni kümne ja poole tunnini. Kindla võidu võttis siin klassis Aivar Tuulbergi meeskond jahil Katariina II Pärnu Jahtklubist, kellest jäi viis minutit ja viiskümmend neli sekundit maha Kalevi Jahtklubi jaht My Car Harles Liiviga roolis. Omakorda My Carist jäi neli minutit ja 45 sekundit maha kolmandaks tulnud Tuomas Riski Bianco Soome klubist HSK. Kõik kolm jahti moodustasid möödunud aasta regati selle klassi lõpliku esikolmiku.

ORC B klassi tulemused

ORC C klass, kus võistles kaheksa ühetüübilist Beneteau First 31.7 tüüpi jahti Soome klubist HSK ja neile lisaks üks O-800 tüüpi jaht Venemaalt, alustasid oma avamereetappi hoopis Helsingist. Et tegemist oli samatüübiliste jahtidega, siis finišeeriti ka enam-vähem koos viieteist minuti sees pärast ca üheksat tundi purjetamist. Parandatud ajas kiireim oli siin klassis Perttu Rönkkö meeskond jahil Penelope, kellele järgnes üheteistkümnesekundilise kaotusega Markku Kotisalo jaht Fun First ning kolmandana üks minut ja nelikümmend kolm sekundit hiljem Heikki Vesalaineni Uhuru.

ORC C klassi tulemused

Cremefraes EST727 - Multihull klassi võitja Baltic Offshore Week 2018 avameresõidus
Cremefraes EST727 - Multihull klassi võitja Baltic Offshore Week 2018 avameresõidus Foto: Piret Salmistu

Mitmekereliste jahtide grupis, kus võistlemas kolm meeskonda, oli kiireim Heikki Jürilo Cremefraes Kalevi Jahtklubist, Taavi Linnu DragonFly 28 ja Raul Feldti DragonFly 25 ees.

Multihull grupi tulemused

Jahtide avamerel heitlemist oli võimalik reaalajas ka jälgida jahtidele paigutatud GPS-träkkerite abil ning sõitu on võimalik ka järel vaadata  Postimehe portaalist 

Baltic Offshore Week 2018 avameresõit
Baltic Offshore Week 2018 avameresõit Foto: Piret Salmistu

Võistlusteate kohaselt on avamereetapil oluline kaal lõplikus punktiarvestuses, sest punkte antakse selle etapi eest koefitsiendiga 1,4 korrutades ning selle etapi tulemust lõppskoorist halvima tulemusena maha arvata ei saa. Seepärast sõitsid tänased võitjad endale hea baasi ette laupäeval ja pühapäeval toimuvateks lühirajasõitudeks, mida saab otseülekandena vaadata Postimehe vahendusel. Mõlemal päeval algab võistlus kell 11 hommikul, ka ülekannete algused on mõlemal päeval samal ajal. Merel toimuvat kommenteerib Ants Väinsalu. 

Regati kodulehekülg balticoffshoreweek.org

Regati Facebooki lehekülg Baltic.Offshore.Week

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles