Selgusid 2018. aasta parimad purjetajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Jahtklubide Liidu hooaja pidulik lõpetamine
Eesti Jahtklubide Liidu hooaja pidulik lõpetamine Foto: Eesti Jahtklubide Liit

Eesti Jahtklubide Liit võttis möödunud nädalavahetusel toimunud pidulikul koosviibimisel kokku 2018. aasta purjetamishooaja silmapaistvaimad saavutused. Autasustati EJL Purjetamise Eesti Meistrivõistluste, EJL Avamerepurjetamise Eesti Karika ning Melges 24 klassi parimaid, jagati välja Eesti Jahtklubide Liidu au- ja teenetemärgid ning kuulutati välja Aasta Parimad.

Auhinnatseremooniat sissejuhatavas kõnes tõstis Egon Elstein, Eesti Jahtklubide Liidu president, sportlike saavutuste tunnustamise kõrval esile järgmist: “Oleme väga uhked, et Eesti Purjetamisakadeemia sportlased Ingrid Puusta ja Karl Martin Rammo kindlustasid pääsu Tokyo olümpiamängudele. On rõõm, et Jahtklubide Liidu liikmeskond kasvab: järjest enam inimesi tuleb purjetamise juurde ja luuakse uusi jahtklubisid Eestimaa erinevais paigus. Noorteregattidest osavõtt kasvab ja meie võistlustele saabub ka üha rohkem purjetajaid välisriikidest. Ka rahvusvaheliste tiitlivõistluste korraldamine Eestis on tavapärane: sel aastal võõrustasime jääpurjetajate Euroopa Meistrivõistlusi ja Match Race Euroopa Meistrivõistlusi. Kõik toimunud sündmused ja suurepärased sportlikud tulemused andsid väärika panuse Eesti Jahtklubide Liidu 90-nda ja Eesti Vabariigi 100-nda sünnipäeva tähistamisel”.

Egon Elstein, Karl-Martin Rammo
Egon Elstein, Karl-Martin Rammo Foto: Eesti Jahtklubide Liit

2018. aasta Aasta Purjetaja on taaskord Karl-Martin Rammo. Tiitli pälvis Rammo väga heade sportlike saavutuste ning purjetamist postitiivselt propageeriva suhtumise eest. Rammo lõpetas 2018. aasta EM-i kui ka MM-i 17. kohal. Taanis toimunud MM-il täitis Rammo ühtlasi esimesena meie purjetajatest Tokyo 2020 OM-i olümpianormi.

Aasta Surfariks valiti olümpiapurjelaua RS:X Eesti esinumber Ingrid Puusta, kes sarnaselt Rammole täitis MM-il olümpianormi, oli 2018. aasta MM-il 19. ning lõpetas EM-i 9ndal kohal ning on jätkuvalt suur eeskuju noortele sportlastele ja surfaritele.

Egon Elstein, Ingrid Puusta
Egon Elstein, Ingrid Puusta Foto: Eesti Jahtklubide Liit

Aasta Üllataja tiitli vääriliselt hinnati Zoom8 klassi maailmameistriks tulnud Angeliina Maria Isabel Õunapit. 

Aasta Treeneriks valiti sel aastal Elise Umb, kelle juhendamisel on Eesti sportlased nii rahvusvahelistelt kui kodumaistelt võistlustelt saavutanud hulga väärt kohti. Elise kaasabil on kokku pandud mitmed purjetamistreenerite õppekavad ja -abimaterjalid.

Aasta Jääpurjetaja tiitel kuulub sel aastal Rasmus Maalinnale, kes võitis ülekaalukalt DN klassi juunoride MM-i ja EM-i ning on 2018. aasta juunioride Eesti meister DN klassis.

Aasta Võistkond on avamerepurjetamise maailmameistrivõistlustel Hollandis pronksi võitnud jaht Olympic (ülaloloeval pildil), mille meeskonda kuulusid roolimees Tiit Vihul, taktik itaallane Gabriele Bruni ning meeskonnas Meelis Pielberg, Tanel Trööp, Raul Vane, Indrek Ulla, Raul Grigorjev, Aivar Kaljumäe, Tarmo Vesberg ja Raul Vinnal.

Aasta Võistlusametnikuks nimetati aastaid purjetamisvõistluste, sealhulgas korduvalt Eesti meistrivõistluste regattidel peavõistlusametniku rolli täitnud kindla käega Jüri Sõber.

Aasta Tegu on 2018 aastal Haven Kakumäe jahisadamas käesoleva aasta augustis toimunud Match Race Euroopa meistrivõistluste korraldamine. Võistlust korraldasid Tallinna Jahtklubi, Haven Kakumäe jahisadam ja Eesti Match Race Liit.

EJL Purjetamise Eesti Meistrivõistlustel oli noorte Optimist paadil olid parimad U12 klassis Artur Ader, U16 klassis Andrias Sepp ja U16 klassi tüdrukute arvestuses Mia Marin Lilienthal. Optimist klassi meeskondlik karikas läks sel aastal Pärnu jahtklubile. Zoom8 klassis tuli üldarvestuse Eesti meistriks Aleksander Kuusik ja neidude seas oli parim Karolin Härm. Laser 4.7 paadil võitis sarja üldkokkuvõttes Daniel Rüütel ja neidudest Liis Annus. Laser Radial klassis oli U21 tüdrukute arvestuses parim Brigitta Paasalu, U19 grupis Keith Luur, naiste meistritiitel kuulub Anna Pohlakule. Laser Standard klassi esikoht kuulub Karl-Martin Rammole. Vanusegrupis U21 oli parim Tavo Annus.

Purjelaual Techno 293 alla 15 aastaste seas oli esimene Roomek Roolahtja alla 17 aastaste hulgas Joonas Väär ning tüdrukute arvestuses Marili Ringo.  RS:X klassi parim oli taaskord Ingrid Puusta, Formula klassis Tristen Erik Kivi ja Formula Master klassis Aivar Kajakas.

Noorte ja juunioride kahepaadiklassides alistasid RS Feval kõik konkurendid nii üld- kui tüdrukute U18 arvestuses Angeliina Maria Isabel Õunap ja Lisbeth Taggu. 29er klassis kuni 21 aastaste seas olid üldarvestuses esimesed Karel Paal ja Mihkel Paal, tüdrukute seas Mari-Ann Raud ja Maris Seersant.

Olümpia kahepaadiklassis 49er läks võit Juuso ja Henri Roihule, katamaraanil F18 aga Uku Kuuskile ja Aivar Soole.

Eesti meistrivõistluste sarja tulemuste põhjal autasustati parima klubina Rein Ottosoni Purjespordikooli (Treener Rein Ottoson oma õpilastega ülaloleval pildil).

EJL Avamerepurjetamise Eesti Karika ORC grupis teenis esikoha välja jaht Olympic roolimees Tiit Vihuli juhtimisel.

ESTLYS arvestuses on parim  Katarina Jee (kapten Mart Tamm). Folkbootide seas saavutas võidu jaht Lind (kapten Tiit Riisalo). Noorte kolmapäevaregati parimaks tiimiks on Kalevi Jahtklubi paatkond Oliver Olmaru ja Helen Paisosalusel.

Melges 24 klassi Eesti edetabeli võit kuulub taaskord jahile Lenny Tõnu Tõniste eestvedamisel. FIN-EST offshore sarja võitjaks ORC klassis on jaht Mercedes-AMG.

EJL teenetemärgid 2018. aastal pälvisid sportlike saavutuste eest Uku Kuusk, Aivar Soo, vennad Juuso ja Henri Roihu. Eriteenete eest tunnustati teenetemärgiga Indrek Ilvest, Anne-Mari Luike, Elise Umbi, Raivo Randmäed, Jaanis Valki, Tõnis Haavelit ja Lenart Kivistikku.

Rein Ottoson ja tema purjetamiskooli õpilased
Rein Ottoson ja tema purjetamiskooli õpilased Foto: Eesti Jahtklubide Liit

Aumärgi pälvis pikaaegsete teenete eest ja jätkuva purjetamisvaldkonna edendamise eest treener ja mentor Rein Ottoson.

Eesti Jahtklubide Liitu toetavad Vopak E.O.S., Liviko, Strand, Eesti Meedia, Helly Hansen, Sportland, Matek, LTT, Premia, Rakvere ja Tallegg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles