Riik eraldas puuetega inimeste purjekate jaoks 45 000 eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parapurjetamise ümarlauad
Parapurjetamise ümarlauad Foto: Erilised purjetajad

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva kinnitas laupäeval parapurjetamise ümarlaual, et tänu sotsiaalministeeriumi eraldatud 45 000 eurole saavad erivajadustega inimesed sobilikud purjepaadid.

"Spetsiaalselt kohandatud turvalised purjekad võimaldavad ka erivajadustega inimestel tegeleda purjetamisega – seda nii teraapia kui ka sportimise eesmärgil. Erivajadustega inimeste elukvaliteedi laiendamine ja arendamine on väga oluline. Ühiskonnas peavad kõikidel olema võrdsed võimalused eneseteostuseks, sportimiseks, vaba aja veetmiseks ja enesekindluse leidmiseks," ütles Iva BNS-ile.

Selga stabiliseeruvate istmetega, keskele toodud juhtimis- ja abisüsteemidega purjekate puudumine oli erivajadustega inimeste jaoks senini suur takistus. Soetatavad paadid on ühtlasi isepüstuvad, et füüsiliste puuetega või sotsiaalsetes raskustes inimesed ei peaks kartma purjepaadi ümberminekut.

Eesti Jahtklubide Liidu juhatuse liige Lauri Väinsalu ja peasekretär Ott Kallas
Eesti Jahtklubide Liidu juhatuse liige Lauri Väinsalu ja peasekretär Ott Kallas Foto: Erilised purjetajad

Eesti Jahtklubide Liidu peasekretär Ott Kallase sõnul saab nüüd võimalikuks kvalitatiivne arenguhüpe: “Igaüks, sõltumata puude liigist, võib pardale tulla ja hakata põhitõdesid omandma ning võimalikult palju ise teha. Loodame juba esimeses etapis teha osavõtu geograafiliselt võimalikult laiaks, käia parapurjekatega Eesti eri paigus, tekitada põnevusmomente.” 

"Puudega naistega oleme ministrile tutvustanud võrdseid võimalusi ja teraapilist toimet, mida purjetamine evib. Oleme väga pingutanud ja muretsenud, tegutsenud vabatahtlikult, proovinud kõigest väest koguda raha ja kirjutada projekte, aga seisime lõhkise küna ees ja lahendust ei paistnud kuskilt. Nüüd, tänu sellele summale, saame edasi liikuda ja lõpuks sobilikud turvalised purjekad hankida," lisas parapurjetamise eestvedaja Külli Haav.

Parapurjetamise ümarlaud. Esiplaanil Külli Haav
Parapurjetamise ümarlaud. Esiplaanil Külli Haav Foto: Erilised purjetajad

Koduseinte vahelt välja ihkav Aune Mägi, kes liiklusõnnetuse tagajärjel ratastoolis on ning kelle sõrmed ei liigu, saaks samuti sellise spetsiaalselt kohandatud paadiga purjetada.

"Soovid ikka täituvad, tuleb lihtsalt unistada suurelt, et see reaalsuseks saab. Väga lahe, lõpuks ometi saab korralikult purjetamist õppima hakata ja pääseb merele. Nüüd saab kodust norutamast välja, mul tuleb veel ainult korralik varustus hankida," rõõmustas Mägi.

Kalevi Jahtklubis laupäeval toimunud kolmas parapurjetamise ümarlaud keskendus sel aastal Eesti-sisesele arengule. Sotsiaalminister Kaia Iva abikäsi parapaatide soetamise finantseerimisel teeb purjetamise võimalikuks ka raskemate puuetega inimestele. Oma panuse lubas anda maailma purjetamisorganisatsioon World Sailing, kes saab arenguprogrammidega toetada nii purjetajaid, treenereid kui ka organiseerimist.

Selle hooaja edasiste tegevuste toetuseks pöördub Eesti Jahtklubide Liit, kes paatide hankimise etapi edukalt käivitanud, nüüd vastavalt kokkuleppele Eesti Paraolümpiakomitee poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles