2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapi võit läks Kalevi Jahtklubi noortetiimile

PIRET SALMISTU
Copy

Maikuu esimesel nädalavahetusel võõrustas Pärnu Jahtklubi Eesti Purjetamisliiga tänavuse hooaja avaetappi. Kümme võistkonda kuuest jahtklubist osales kahepäevasel regatil, kus kokku peeti kolmteist ca 10-minutilist võistlussõitu. Kolmeteistkümnest võistlussõidust kaheksa võitnud Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli noortevõistkond koosseisus Helen Pais, Helen Ausman, Hannah Tuulas ja mentorina Andres Laul näitasid kõige stabiilsemat sõitu ja viies koju Eesti Purjetamisliiga tänavuse avaetapi võidu.

Reede hommikul aknast välja vaadates ja lund nähes oli veidi raske ette kujutada, et paadid ja purjetajad veele lähevad. Vaprad purjetajad ja võistkonnad ei lasknud veidi talvistel ja kargetel ilmaoludel aga ennast heidutada ja eelpäeval said kõik kümme võistkonda Pärnu jõel harjutada BluSail jahtidel purjetamist, mis olid selleks puhuks spetsiaalselt Haven Kakumäe Sailing Center’ist Pärnusse transporditud. Seda võimalust ei jätnu keegi kasutamata, sest tavapäraselt purjetavad enamus osalenud purjetajatest kas olümpiaklassi ühe- või kahemehe svertpaatidel või ka avamerejahtidel.

2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail
2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail Foto: Piret Salmistu

Liiga avaetapile Pärnus registreerus üksteist võistkonda, kellest kümme olid kohal – kolm Saaremaa Merispordi Seltsist, neist üks noortetiim; Tallinna Jahtklubi kahe võistkonnaga, kellest üks naistetiim ja teine noortetiim; Kalevi Jahtklubi Purjespordikoolist kaks noortetiimi, Pärnu Jahtklubi Purjespordikoolist ja Haapsalu Jahtklubist kummastki üks noortetiim ning Jahtklubist Dago tavavõistkond. Olgu öeldud et Eesti Purjetamisliiga võistlusteate järgi kvalifitseerub noorte võistkonnaks tiim, kus vähemalt kolme liikme keskmine vanus ei ületa 21 eluaastat.

2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail
2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail Foto: Piret Salmistu

Laupäeva hommik algas võistlejate koosolekuga, kus peavõistlusjuht Madis Ausman tervitas purjetajaid ja selgitas võistluskorraldust. Vahekohtunike tiim - Marko Saarlaid, Sven Feofanov ja Priit Rüütel - tutvustasid reegleid ja jagasid näpunäiteid. Tuuleolud ja suund võimaldasid võistlust pidada Pärnu jõel kuna rada saadi panna vastu tuult piki jõge mere suunas. See tegi nii korraldajate kui ka purjetajate jaoks võistluse ka mugavamaks. Võistluses kasutatakse viit  samatüübilist kiiljahti BluSail, millel iga lühikese 10-minutilise sõidu järel sõidab järgmine võistkond vastavalt sõitude tabelile. Üks võistlussõit koosneb siis kahest stardist, kus kõik kümme meeskonda omale vastava sõidu punktid kirja saavad.

2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5. mail 2019
2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5. mail 2019 Foto: Piret Salmistu

Esimese päeva ilmaolud ei hellitanud purjetajaid kuigivõrd. Tugev ca 7-8 m/s puhunud tuul ja veidi üle nulli soojakraadid ning külm jõevesi pani kõik proovile – nii paadid kui ka võistkonnad. Hommikul kella 10 ajal alanud sõidud kestsid õhtul kella viieni ja selleks ajaks saadi kokku peetud kaheksa sõitu, ehk kuusteist starti. Esimese päeva lõpetas liidrikohal Jahtklubi Dago meeskond, kus roolis avamerejaht Postimees Sailing Team’i roolimees Juss Ojala. Kaheksast sõidust kuus võitu ja kuuepunktiline edu oma lähima konkurendi, Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli noortevõistkonna ees, lubas teisele võistluspäevale kindlalt vastu minna.

2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail - Jahtklubi Dago võistkond
2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail - Jahtklubi Dago võistkond Foto: Piret Salmistu

Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli noortevõistkond, kus roolis Helen Pais, kogus viis võitu ja tegi kaks sõiduviga skoorides ka neljanda ja viienda koha.

2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail - Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli noortevõistkond
2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail - Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli noortevõistkond Foto: Piret Salmistu

Haapsalu Jahtklubi noortemeeskond, milles avamerepurjeka Lagle III meeskonnaliikmed, lõpetasid esimese võistluspäeva kolmandal kohal, viie punkti kaugusel teisest kohast, samas võrdse arvu punktidega neljandal kohal oleva Saaremaa merispordi Seltsi tiimiga, kus roolis Aksel Artus. Päevale pani vahva punkti ühine grilliõhtu Pärnu Jahtklubis ja siis ei kurtnud keegi enam kargete ja veidi talviste ilmaolude üle, vaid jagati esimese põneva võistluspäeva muljeid ja kogemusi.

2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail - Haapsalu Jahtklubi noortemeeskond
2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail - Haapsalu Jahtklubi noortemeeskond Foto: Piret Salmistu

Teine võistluspäev algas tuulevaikusega, kuid päikesepaistega. Kell 9 toimunud koosolekul andis peavõistlusjuht Madis Ausman teada, et järgmine otsus päeva kohta tehakse mitte enne kl 11.30. Lisaks jagas näpunäiteid ja selgitas eelmise päeva võistlusmomente rahvusvahelise kategooria vahekohtunik Priit Rüütel. Pärast kl 11 hakkas vesi jõel virvendama ja lipud vaikselt lehvima. Võistlejate ja korraldajate rõõmuks puhus tuul endiselt üsna samast suunast, mis eelmisel päeval ning võistlusrada saadi ehitada jällegi piki Pärnu jõge.

2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail
2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail Foto: Piret Salmistu

Enne keskpäeva jätkati võistlusega ja viimane kolmeteistkümnes võistlussõit peeti vahetult enne kella 16 õhtul, mis reeglite järgi oli hiliseimaks ajaks võistlust pidada. Üsna jäises õhus ja laupäevaga võrreldes vaiksemas tuules said kõik võistkonnad ka eespurjed kasutusse, mis tegi sõidud veel põnevamaks ja kiiremaks.

2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail - Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli noortevõistkond
2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail - Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli noortevõistkond Foto: Piret Salmistu

Nendes oludes suutis kõige stabiilsemat ja vigadevaba sõitu teha Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli noortevõistkond, kus roolis Helen Pais. Kolm esikohta ning teine ja kolmas koht esimese päeva skoorile lisaks andis kokku 24 punkti ja magusa regativõidu. Juss Ojala roolimisel Jahtklubi Dago meeskond oli konkurentsis kuni viimase sõiduni välja, kuid  natuke ebaõnne ja ühest sõidust saadud karistuse kandmise eksimus andis teise päeva skooriks 4-5-6(DNF)-2-1 ning kokku 28 punkti.

2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail - Jahtklubi Dago võistkond
2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail - Jahtklubi Dago võistkond Foto: Piret Salmistu

Tugeva lõpuspurdi tegi Saaremaa Merispordi Seltsi meeskond Aksel Artusega roolis võites kolm viimast sõitu, mis tõstis neid lõppkokkuvõttes Haapsalu Jahtklubi noortevõistkonna ette 31 punktiga.

2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail - Saaremaa Merispordi Seltsi võistkond
2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail - Saaremaa Merispordi Seltsi võistkond Foto: Piret Salmistu
  1. Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli noortevõistkond - Helen Pais, Helen Ausman, Hannah Tuulas, Andres Laul – 24 punkti
  2. Jahtklubi Dago võistkond – Juss Ojala, Meelis Kosk, Rando Randmaa, Mairold Metsaviir - 28 punkti
  3. Saaremaa Merispordi Seltsi võistkond – Aksel Artus, Erki Riim, Tõnis Juursalu, Juhan Kolk - 31 punkti
2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail
2019 Eesti Purjetamisliiga avaetapp Pärnus 4.-5 mail Foto: Piret Salmistu

Noortevõistkondade arvestuses oli parim samuti Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli noortevõistkond, kellele järgnes Haapsalu Jahtklubi tiim (üldkokkuvõttes 4. koht) ja Pärnu Jahtklubi Purjespordikooli noortetiim Rasmus Maalinna juhtimisel (üldkokkuvõttes 5. koht).

  1. Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli noortevõistkond - Helen Pais, Helen Ausman, Hannah Tuulas ja Andres Laul – 24 punkti
  2. Haapsalu Jahtklubi noortevõistkond – Ülari Velviste, Uku Kuusmaa, Risten Reintam, Erich-Otto Eller – 39 punkti
  3. Pärnu Jahtklubi Purjespordikooli noortevõistkond – Rasmus Maalinn, Markus Kostabi, Hendrik Holtsmann, Karsten Holter – 40 punkti
Eesti Purjetamisliiga 2019 avaetapi tulemused
Eesti Purjetamisliiga 2019 avaetapi tulemused Foto: Eesti Purjetamisliiga

Osalejate nimekiri

Purjetamisliiga on võistlusformaat, mida Euroopas on juba mõni aasta edukalt praktiseeritud selgitamaks välja parimat klubi. Meistrite Liiga formaat on lihtne ja selge, mis on aastaid hästi toiminud jalgpallis, kuid töötab edukalt nüüd ka purjetamises (Sailing Champions League). Purjetamise Meistrite Liiga idee on lihtne: selgitada välja riigi parim klubivõistkond. Edukaimad rahvuslike liigade tiimid võistlevad siis edasi omavahel, et välja selgitada Aasta Parim Purjetamisklubi. Eesti Purjetamisliiga on alates 2019. aastast rahvusvahelise liigapurjetamise assotsiatsiooni ISLA täieõiguslik liige. Selleks, et välja selgitada klubivõistkond või võistkonnad Eestist, kes saavad 2020. aastal osaleda juba rahvusvahelise liiga kvalifikatsioonisõitudes, toimub Eestis sel hooajal kokku kolm etappi. Lisaks avaetapile Pärnus purjetatakse kaks etappi veel juulis ja septembris Tallinnas, Haven Kakumäel.

Regati info Facebookis

Eesti Purjetamisliiga logo
Eesti Purjetamisliiga logo Foto: Eesti Purjetamisliiga
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles