Ratastooli asemel purjed: Haapsalus purjetasid erivajadusega inimesed

Copy

Ligi kolmkümmend inimest sai uute parapaatidega Veskiviigi sadamast vee peale ja purjetamist nautida. “Meeldis!” ja “Teistmoodi,” kõlasid nende hinnangud.

Purjetamishuvilisi juhendasid paatides olümpiaklassi 470 purjetajad Hugo Rasmus Vaino ja Uko Rasmus Tiidemann, kellele oli selline kogemus uudne.

Meeldejääv kogemus nii instruktorile kui huvilisele

“Enim valmistas purjekaga merel olijaile rõõmu vee peal liuglemise tunne ning aktiivne osavõtt sõitmisest kas roolides või sootides,” tõdes Tiidemann. Tema sõnul olid sõitjad olid purjetamisest huvitatud, järjekord paatidele pikk ning osalejad nautisid sõitu.  “Meile oli see hea vaheldus tavalisele purjetamisel, saime tutvuda toredatega inimestega ja kuna paadid olid nii lihtsalt, said nad ise sõita ja midagi teha, roolida ja sootida,” kinnitas Vaino, kelle hooleks 470 purjekas on roolimine.

“Üritusest jäi tunne nagu sai palju tehtud - inimesed said meeldejäävad kogemused ning mina kohtusin huvitavate isiksustega, kes suurendasid mu silmaringi ning lisasid mu ellu väärtust,” lisas tavapäraselt 470 soote hoidev Uko Tiidemann.

Purjed ratastooli asemel

Et puuetega inimesed saaksid vabas õhus ja võrdselt teistega päikest, tuult ja sõidurõõmu nautida ja areneda, sündis projekt Erilised Purjetajaid. Eestis on nüüd olemas kolm parapurjekat, et see 12 protsenti rahvastikust ca 158 000, kes mingi erivajadusega, vabas õhus aega veeta, rõõmu tunda ja areneda saaks. Enamasti ei saa need inimesed tavalises kehalise kasvatuse tunnis käia ega paljajalu murul joosta, küll aga võimalik turvaliselt merel purjetada.

Nüüdseks on projekti nelja toimumisaasta jooksul merel käinud üle pooleteistsaja erivajadusega inimese vanuses 9-79  käinud merel ca 300 korral nii Pärnus, Kuressaares kui Tallinnas, oleme rõõmsad, et Haapsalus samuti.

Purjekad, mida saab joystick’iga juhtida

 Kaks purjekat on klassist Hansa 303. Need on lihtsa disainiga ja kergemad kahe mastiga paadid. Nende pikkus on 3,03 meetrit, laius 1,35 meetrit ja süvis üks meeter. Paat kaalub 85 kg. Hansa 303 klassi purjeka kogupurjepind on maksimaalselt kuus ruutmeetrit ning sellega saab sõita kaks inimest korraga.Purjekad on sobilikud ratastoolis inimestele nii hobisõiduks, treeninguteks kui võistlemiseks.  

Erilisi Purjetajaid toetavad Eesti Jahtklubide Liit ja Eesti Paraolümpiakomitee, parapaadid soetati koostöös Eesti Sotsiaalministeeriumi, Eesti Jahtklubide Liidu ja Eesti Puuetega Naiste Ühenduste Liiduga, vabatahtlikega abistab Eesti Töötukassa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles