Jääpurjetamise Eesti meistrid selgusid rekordilises rahvusvahelises konkurentsis

Kai Kallas
, Autor
Copy
Foto: Madis Ausman

Reedest pühapäevani toimusid Saaremaal jääpurjetamise Eesti meistrivõistlused, kus Ice-Optimisti noorteklassis võidutses Pärnu neiu Emma Mia Kaar. DN täiskasvanute klassis saavutas võidu poolakas Michal Burczynsk ning DN juuniorite hulgas võttis võidu hiidlane Jorgen Kuivonen, Monotüüp-XV klassis olid kiireimad Indrek Aavik ja Siim Valgre.

“Kui reedene võistluspäev toimus väga vaiksetes ja muutlikes tuuleoludes, siis laupäeval olid olud tunduvalt paremad. Sõitjad pidid teisele võistluspäevale vastu minnes paate korralikult ümber seadistama ning kohati kuni 10m/s puhunud tuul andis purjetajatele võimaluse tehnilisi oskusi maksimaalselt rakendada,” sõnas Eesti Jääpurjetamise Liidu peasekretär Marek Lentsius. Pühapäevane võistluspäev oli vägagi sarnane laupäevale. Head jääolud pidasid vastu hoolimata öisetele plusskraadidele. Olenevalt võistlusklassist sõideti kolmel päeval kokku 12-15 sõitu,

DN klassis oli sel aastal konkurents tihe. Võistlejaid oli lisaks eestlastele nii Soomest, Lätist, Ungarist kui ka Poolast. Kokku oli stardis 43 DN klassi jääpurjetajat. Eesti meistriks tuli seekord poolakas Michal Burczynski, kes väga stabiilse sõitude seeriaga kindlustas endale esikoha. Poodiumi teise koha hõivas Haapsalu Jahtklubi purjetaja Argo Vooremaa ning kolmandaks jäi Pärnu Jahtklubi esindaja Mihkel Kosk.

“Jäin võistlusega väga rahule – kiirus oli hea ja kolm sõidupäeva on heaks ettevalmistuseks peagi toimuvatele euroopa meistrivõistlustele. Seekord osutus Michal Burczynski paremaks, kuid eestlased pakkusid talle kindlasti tugevat konkurentsi,” ütles hõbemedali saanud Vooremaa.

DN juunioride seas sõitsid võidu vaid eestlased. Kõrgeima koha saavutas Dago Jahtklubi jääpurjetaja Jorgen Kuivonenile, teisena lõpetas Karl Ader Saaremaa Merispordiseltsist ning kolmas koht kuulus samuti saarlasele Georg Paomehele.

Kuni 16-aastaste sõitjate Ice-Optimisti klassis võtsid omavahel seekord mõõtu 14 jääpurjetajat, kuid võitjana väljus sealt Emma Mia Kaar Pärnu Jahtklubist. Teisena lõpetas pärnakas Laura Marii Taggu ning kolmandana Aron Poolma samuti Pärnu Jahtklubist.

Monotüüp-XV klassis jaotati kohad nelja võistlema tulnud paatkonna vahel. Reedene võistluspäev algas monotüübi võistlejatele keerulisemalt kui teistele, sest kohati võistlusalal olnud topelt jää ei kandnud nende raskeid kelke ning nad vajusid pehmematest kohtadest läbi ja see pidurdas kelkude hoogu tugevalt.

Oma paremust näitasid Saaremaa Merispordi seltsi esindajad Indrek Aavik ja Siim Valgre võites kaheteistkümnest sõidust üheksa ning kindlustades sellega endale ka Eesti Meistritiitli. Teise ja kolmanda koha võitluses jäid võrdsete punktidega lõpuks peale Saaremaa Merispordiseltsi sõitjad Juhan Kolk ja Niklas Janssom. Kolmandad olid samuti Saaremaa Merispordiseltsi purjetajad Joosep Laus ja Peeter Kaju.

Kokku osales Eesti meistrivõistlustel 65 jääpurjetajat viiest riigist.

Eesti meistrivõistluste tulemused on leitavad:

http://www.esticesailing.ee/wp-content/uploads/2023/01/EMV_2023.pdf

http://www.esticesailing.ee/wp-content/uploads/2023/01/EMV_2023_DN-Junior.pdf

Kokkuvõtte tegi: Marek Lentsius, Eesti Jääpurjetamise Liit

Foto: EOK
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles