Eesti noorpurjetajad tõid Soomest Zoom8 Maailmameistrivõistlustelt koju hõbeda ja pronksi!

Kai Kallas
, Autor
Copy
Mia Maria Lipsmäe purjenumbriga 101 Zoom8 Maailmameistrivõistlustel Turkus
Mia Maria Lipsmäe purjenumbriga 101 Zoom8 Maailmameistrivõistlustel Turkus Foto: Postimees

Läinud laupäeval 1.juulil algasid Soomes Turku linnas Zoom8 Maailmameistrivõistlused. Võistlus vältas nädal aega mille jooksul said sportlased võidelda tõeliselt ekstreemsete ilmaoludega.

Võistlusel osales kokku 44 Zoom8 paadiklassis purjetajat: Soomest, Rootsist, Norrast ja Eestist. Sini-must-valge lipu all sõitsid 19 sportlast. Vaatamata rasketele ilmaoludele toimus 12 võistlussõitu, ainult esmaspäeval jäädi kaldale tormi vaibumist ootama. Täna toimuma pidanud team race-d asendusid seetõttu individuaalsõitudega.

Tüdrukute arvestuses maailmameistrivõistluste pronksmedali võitnud Mia Maria Lipsmäe sõnas, et võistlusolud olid kirjeldamatud, tuul keerutas palju ja oli väga tugev. Koguaeg pidi olema valvel ja ühtegi plaani teha ei saanud, sest tingimused oli pidevas muutumises.

Lipsmäe treenib Uku Kuuse purjespordikoolis treener Roger Rikbergi käeall, kes oli sportlasi Turkus toetamas ja ühtlasi esindab ta ka oma kodusadama klubi Kuusalu jahtklubi.

Lipsmäe lisas, et võrreldes Eestis korraldatud võistlustega olid mõned asjad teisiti, aga kiitis siiski toredaid korraldajaid kes organiseerisid sportlastele peale raskeid merepäevi maitsva ning soojendava supi ja olid igati abivalmid.

„Mulle olid väga abiks ka talvised treeningud koos Taani koondise ja nende treener Bo Jarvig`ga“ tõi Lipsmäe välja ühe oma edu aluse.

Eriline tänu kuulus noorel meistril enda treenerile ja Hara Seilamise Seltsi treener Ingrid Randlaht-le kes toetas neid võistluse ajal palju.

Sõbralikke ja abivalmis võistluskaaslasi ning korraldajaid tõi esile ka noormeeste arvestuses maailmameistrivõistluste hõbemedali võitnud Rein Ottosoni Purjespordikooli õpilane Karl Veetõusme, keda saatis võistlusel treener Raivo Randmäe. Kaheksandast eluaastast alates purjetanud Veetõusme suutis võistluse käigus hoida külma närvi ja tänu sellele õnnestus tal vältida vigu mis oleks võinud poodiumikoha maksta. Veetõusme sõnul meeldis talle väga, et konkurents oli kõrgel tasemel. Värskel hõbemeistril on plaanis osaleda järgmisena juuli keskel toimuval Tilgu regatil ja kindlasti ka Zoom8 Eesti meistrivõistlustel, mis tänavu toimuvad augustis Hiiumaal Kärdlas.

Noort maailmameistrit ootavad kodus suurt uhkust tundvad pereliikmed, ema sõnul tõi uudis poja võidust esimese hooga pisarad, mis on praeguseks asendunud suure uhkuse ja rõõmuga.

Eestist võistles kokku 19 noort.

Neidude arvestuses saavutas 5. koha Pärnu jahtklubi sportlane Laura Marii Taggu, 6. koht Elisabeth Ristmets Rein Ottosoni Purjespordikoolist, 7. koht Ann Carolin Vürst Tallinn jahtklubist, 8. koht Kristiina Larssen Uku Kuuse Purjespordikoolist samast koolist Sandra Sinivee jäi 12. kohale, Emma Miia Kaar (PJK) koht 14. 15. koht Johanna Süda Hara Seilamise Seltsist, 18. koht Jessika Jõesaar samuti Harast, 19. koht Maritta Kiviselg (TJK) ja 23. koht Maari Mars Tilgu Sadama Jahtklubist.

Noormeeste arvestuses tuli 7. kohale Tilgu Sadama Jahtklubist Joosep Iljas, 8. koht (ROPK) Kristo Randmäe, 11. koht Erik Ambre (TSJ), 12. koht Karl Erik Pikhof (ROPK), 14. koht Maur Mars (TSJ), 16. koht Jakob Kalle Saaremaa Merispordi Seltsist, 19. koht Johan Adrikorn (ROPK).

Palju tublidele sportlastele! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles