Kalevi Jahtklubi avas pidulikult 77. purjetamishooaja

PIRET SALMISTU
, Kalevi Jahtklubi
Uuendatud 6. mai 2024, 20:09
Copy
Kalevi Jahtklubi
Kalevi Jahtklubi Foto: Kalevi Jahtklubi / Tiit Aunaste

Pikaleveninud talv on nüüd loodetavasti lõpuks läbi ja Kalevi Jahtklubis algab navigatsioonihooaeg – juba numbrit 77 kandev. Jahtklubi kodukorra kohaselt toimus pidulik hooaja avamine 1. mail koos klubilipu heiskamise ja klaasikella löömisega – neli paarislööki Kalevi Jahtklubi lipuväljakul kuulutasid hooaja avatuks.

Ilmataadi eelmise nädala vingerpussi tõttu suure küsimärgi alla sattunud jahtide vettetõstmine sai sadamakapten Andres Tamme meeskonna ja klubiliikmete suure pingutuse ja panusega nädalavahetusel tehtud – selle eest suur tänu ja kummardus kõigile.

1. mai päikeseline kevadilm tõi klubisse suure hulga klubiliikmeid, meresõpru ja toetajaid, et koos pidulikult avada 77. purjetamishooaeg, mis toob klubile ja klubiliikmetele palju uut ning ka erilisi ja olulisi sündmusi.

Kalevi Jahtklubi 77. purjetamishooaja avamine 1. mai 2024
Kalevi Jahtklubi 77. purjetamishooaja avamine 1. mai 2024 Foto: Kalevi Jahtklubi / Tiit Aunaste

Neile, kes ei ole ammu sadamas käinud, avaneb jahtklubi juurde sõites nüüd sootuks uus vaatepilt. Kaua küpsenud plaan asendada möödunud sajandil ehitatud ajaloolised sadamaehitised uute ja kaasaegsetega, on nüüd kohe teoks saamas. Veel on jäänud viimased viimistlused, vana sadamahoone lammutamine ning uue sadamamaja valmimisega astub Kalevi Jahtklubi oma arengus suure sammu edasi.

Tanel Tamm, Kalevi Jahtklubi asekommodoor
Tanel Tamm, Kalevi Jahtklubi asekommodoor Foto: Kalevi Jahtklubi / Tiit Aunaste

Klubiliikmeid tervitas Kalevi Jahtklubi juhatuse liige ja asekommodoor Tanel Tamm, kes on olnud koos kommodoor Tõnu Tõnistega uue sadamamaja ehitusprotsessi üks mootoritest.

“Sel aastal algab purjetamishooaeg Kalevi Jahtklubis teisiti. Täpselt 76 aastat tagasi valmis meie ajalooline klubihoone. Täna aga oleme tunnistajaks uue sadamahoone valmimisele, mille saamiseks on viimased kuus aastat kolm erineva koosseisuga klubi juhatust väga palju tööd teinud. Rõõmu ja uhkusega astume klubi jaoks uude ajastusse,” lausus Tanel Tamm rõõmsalt.

Ülar Mark - Kalevi Jahtklubi uue sadamamaja arhitekt
Ülar Mark - Kalevi Jahtklubi uue sadamamaja arhitekt Foto: Kalevi Jahtklubi / Tiit Aunaste

Valmiva sadamamaja arhitekt Ülar Mark andis omapoolse tagasivaate aastaga sadamasse kerkinud uutest hoonetest, mis nii klubi sadamapilti kui ka väga paljusid klubi tegevusi oluliselt muudab ja paremaks teeb. “On olnud huvitav ja intensiivne projekt. Seda enam, et olen ise klubi ja purjetamisega läbi-lõhki seotud. Tellija ehk Kalevi Jahtklubi ja teostaja ehk Maru Ehitus on olnud headeks ja nõudlikeks koostööpartneriteks. Ka klubiliikmete panus kasutatud purjede näol, mis nüüd sadamahoone betoonseintesse on jäädvustatud, on sümboolne ent oluline panus. Tänan usalduse eest!”

Klubiülem Ain Roosma tegi ülevaate algavast purjetamishooajast nii klubis, sadamas, kui ka klubi mõlemas purjespordikoolis – Pirital ja Haapsalus. Koos noorliikmetega enam kui 750 klubiliiget koondaval organisatsioonil sieisab ees huvitav ja palju uusi võimalusi pakkuv aasta.

“Ega meie sadamahoone valmimine ei ole nagu Tallinna linna legend, mis valmissaamise korral üle ujutatud saab. Meie uued sadamamajad on ehitatud selleks, et jääda ja klubiliikmetele liikmeksolemise eest rohkemat pakkuda,” lausus Ain Roosma.

Lisaks tihedale purjetamiskalendrile, millesse mahub nii Eesti ja Läänemere populaarseim klubiregatt – Amserv Kolmapäevaregatt, kui ka suur hulk teisi svertpaatide ja avamerepurjetamise võistlusi, saab tänavuse suve suurim sündmus sadamas ja klubis olema pikkade traditsioonidega A. Le Coq 67. Muhu Väina regatt.

A. Le Coq'i juhataja Jaanus Vihand ja Kalevi Jahtklubi klubiülem Ain Roosma - A. Le Cow Muhu Väina regati nimitoetaja koostöölpeingu pikendamine 1. mail 2024
A. Le Coq'i juhataja Jaanus Vihand ja Kalevi Jahtklubi klubiülem Ain Roosma - A. Le Cow Muhu Väina regati nimitoetaja koostöölpeingu pikendamine 1. mail 2024 Foto: Kalevi Jahtklubi / Tiit Aunaste

Kalevi Jahtklubi on Eesti vanimat ja suurimat purjeregatti korraldanud alates aastast 1958. Alates aastast 2014 on regatile hoogu andnud nimisponsorina A. Le Coq – elurõõmu pakkuja igal eluhetkel, nagu tutvustas Eesti üht suurimat toiduainetööstuse ettevõtet A. Le Coq’i juhataja Jaanus Vihand. Regati toetamise jätkamist kinnitas ta koostöölepingu allakirjutamisega ning koos Kalevi Jahtklubi klubiülem Ain Roosmaga lipumasti heistatud regatilipp jääb ootama purjetajate suvise suursündmuse – A. Le Coq 67. Muhu Väina regati algust.

Jaanus Vihand, A. Le Coq juhataja: "A. Le Coqi ja Muhu Väina regatti ühendab väärikas ajalugu, traditsioonid ja ühised väärtused. Oleme uhked, et 15 aastat partnerlust on jätnud oma jälje Eesti purjesporti ja kultuuri. Vähemoluline pole ka meid ühendav missioon – kestlikkus. Inspireeriv on näha, kuidas purjetajate kogukond tahab lisaks kõrgetasemelisele spordile, olla puhtama Läänemere nimel eeskujuks keskkonnaga seotud valikutes.“

A. Le Coq Muhu Väina regatilipu heiskamine
A. Le Coq Muhu Väina regatilipu heiskamine Foto: Kalevi Jahtklubi / Tiit Aunaste

Tänavune regatt algab üle mitme aasta Tallinnast ja jõud ühendatakse Tall Ships Race Tallinna sündmustega, mis toob 13. ja 14. juulil ka Kalevi Jahtklubi sadamasse Pirital palju meresõpru ja huvilisi. Laupäeval, 13. juulil toimub uue sadamamaja ametlik avamine koos regati avapäeva sündmustega ning sadamas on avatud regatiküla. Päev kulmineerub õhtul regati avamise ja Puuluup kontserdiga. Pühapäeval, 14. juulil moodustavad Muhu Väina regati jahid aga eskaadri ning liituvad pidulikus Mereparaadis Tall Ships Races enam kui 60 purjelaevaga. Need purjelaevad teevad Tallinna lahel auringi ja suunduvad siis uhke mereparaadi järel Tallinnast järgmisse sadamasse.

Klubiülem Ain Roosma ja projekti "Eesti Missid 101" projektijuht tutvustavad suveplaane
Klubiülem Ain Roosma ja projekti "Eesti Missid 101" projektijuht tutvustavad suveplaane Foto: Kalevi Jahtklubi / Tiit Aunaste

Tutvustati projekti “Eesti Missid 101”, kus noored neiud ja missikandidaadid saavad kaasa lüüa egiidi all „Missid, meri ja suvi“ erinevate regattide ja merega seotud tegevuste juures, ka projekti “Erilised Purjetajad” juures. Projekti vedaja Leo Täht tutvustas, mis hooaja jooksul kavas.

Karl-Martin Rammo, Ingrid Puusta ja Kalev Vapper
Karl-Martin Rammo, Ingrid Puusta ja Kalev Vapper Foto: Kalevi Jahtklubi / Tiit Aunaste

Möödunud nädal tõi purjetajatele rõõmsad uudised – oma neljandale olümpiale sai pääsu ILCA7 purjetaja Karl-Martin Rammo. Tema juhendaja, Kalevi Jahtklubi auliikme Rein Ottosoni jaoks on tänavune Pariisi olümpia aga juba kaheksas, kus tema kasvandikud võistelnud on. Klubil oli heameel tervitada nii Karl-Martinit kui Rein Ottosoni hooaja avamisel. Teise rõõmusõnumi olümpiapääsme lunastamise kohta tõi eelmisel nädalal ka purjelaudur Ingrid Puusta, kes koos treener Matthew Rickardiga olid samuti kevadist hooaja algust nautimas. Eesti Jahtklubide Liidu president Kalev Vapper tänas Karl-Martinit, Ingridit ja nende treenereid visa töö ja saavutuste eest ning ütles ta, et „nende aastate jooksul on nad purjetanud Eesti paremaks!“

Olev Roosma - Kalevi Jahtklubi auliige
Olev Roosma - Kalevi Jahtklubi auliige Foto: Kalevi Jahtklubi / Tiit Aunaste

Kalevi Jahtklubi auliige Olev Roosma tutvustas uut väärikat auhinda – suure mitmemastilise purjelaeva maketti, mis kuulus möödunud aastal taevastele mereteedele purjetanud Sulev Roosmale. Koos Sulevi poja ja aatekaaslastega otsustati väärikale laevale anda väärikas tunnustamise funktsioon – Kalevi Jahtklubis erakordsete tegevustega silma paistnud klubiliikmetele Aasta Tegija tiitli omistamisega. Esimesena jäädvustati sellele Tõnu Tõniste ja Tanel Tamme nimed, kes on aastaid olnud uue sadamamaja ehitusprotsessi kaks olulisimat eestvedajat.

Klubilipu heiskamise väärika ülesande said eelpoolnimetatud Karl-Martin Rammo, Ülar Mark ja Rein Ottoson.

Kalevi Jahtklubi klubilipu heiskamise väärika ülesande said Karl-Martin Rammo, Ülar Mark ja Rein Ottoson.
Kalevi Jahtklubi klubilipu heiskamise väärika ülesande said Karl-Martin Rammo, Ülar Mark ja Rein Ottoson. Foto: Kalevi Jahtklubi / Tiit Aunaste

Pärast pidulikke kõnesid ja tseremooniaid kõlistati klaase ja klubi pikaaegne toetaja Reval Café üllatas kohalolijaid suure tordiga. Kõlistati klaase ja tunti rõõmu pärast pikka talve tuttavate nägemise ja kena kevadilma üle.

Kalevi Jahtklubi 77. purjetamishooaeg avatud
Kalevi Jahtklubi 77. purjetamishooaeg avatud Foto: Kalevi Jahtklubi / Tiit Aunaste

Kalevi Jahtklubis toimub esimene regatt juba laupäeval, 4. mail, kui Hooaja Avavõistlus annab avalöögi Kalevi Jahtklubi Avamerepurjetamise Karikasarjale. Pühapäeval, 5. mail on purjetamishuvilised ja klubiliikmed oodatud Purjetajate Laadale klubi uue sadamahoone ellingus.

Kõiki klubi tegevusi oleks palju raskem teha ilma heade toetajateta. Kalevi Jahtklubi tänab kõiki klubi toetavaid ettevõtteid ja eraisikuid – see panus on väga oluline ja tänuväärne.

Kalevi Jahtklubi toetavad Amserv, Reval Café, RAMM Ehitus, Ehitus ja Masinad, Garmin - Jakari Marine, LTT, North Sails, Hea Vesi, Cosco, Roi, Karla Auto, Pantaenius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles