A. Le Coq 67. Muhu Väina regati esimene stardisignaal kõlab esmaspäeval - Mereparaadi GALERII

Copy
  • Mereparaadi fotogalerii

Kalevi Jahtklubi sadamas Pirital laupäeval, 13. juulil alguse saanud tänavuse A. Le Coq Muhu Väina regati pidulik avaosa jätkus pühapäeval regatil osalevate jahtide osalemisega ajaloolisel mereparaadil koos The Tall Ships Races (TSR) Tallinna 60 suure alusega. Oli võimas vaatepilt, kui Tallinna linnasadamatest teele asunud TSRi laevastikuga liitusid Russalka lähistel A. Le Coq Muhu Väina regati jahid, liikudes pika paraadina Miiduranna sadama lähistele, kust TSRi laevad saadeti teele oma järgmisse sadamasse Turus, Soomes.

Neil päevil viidi läbi ka regati aluste tehniline ja ohutusvarustuse kontroll ja pühapäeva õhtuks lõppes ka regati registreerimine, kinnitades regatil osalema kokku 101 jahti Eestist, Lätist, Leedust ja Soomest, neist 16 suurimate jahtide grupis ORC I, 23 ORC II grupis, 20 ORC III grupis ja 18 ORC IV grupis. Folkboote osaleb tänavu taas suur 16 alusega fliit ning matkagrupi võistlevaid jahte lööb kaasa 8.

A. Le Coq 67. Muhu Väina regati esimene võistluspäev on esmaspäeval, 15. juulil, kui purjetatakse lühem avamereetapp ehk Pro Marine Trade Tallinna ring.

Tuleb tihe heitlus regati ja Eesti meistrivõistluste tiitlite peale

Muhu Väina regati etapivõitude ja üldvõitude nimel läheb kindlasti tihedaks rebimiseks, sest kohal on viiest neli möödunud aastal oma klassis tiitli võitnud jahti, kuid ka need, kes tänavu juba teistel regattidel poodiumikohti noppinud.

Suurimate jahtide grupis ORC I läheb tiitlit kaitsma mitmekordne Muhu Väina regati võitja FORTE (X-41) Jaak Jõgi juhtimisel, kelle teravaimaks konkurendiks on kindlasti sel aastal ORC Eesti-Soome avamerepurjetamise meistrivõistlustel Baltic Offshore Week raames parima Eesti jahina teise koha saanud ning hiljuti Läti avamerepurjetamise meistriks regatil GoRR tulnud SHADOW (J-112E) meeskond Harles Liivi juhtimisel. Eesti laevastikus uus jaht (MAT 1220) NOLA Margus Uudami juhtimisel on neile kindlasti tugev konkurent, sest hiljuti Rootsi suurimal avamereregatil sõitis NOLA välja teise koha ORC arvestuses ja kümnenda koha üldarvestuses. NOLA meeskonnas võistlevad regatil ka neli elukutselist purjetajat - Hugo Rocha, Piotr Przybylski, Joan Navarro ja Lars Koridon, kes koondavad kogemusi Ocean Race’ilt, America’s Cup’ilt, olümpiaregattidelt, ning on võitnud tiitli viimaselt kolmelt ORC MMilt jahil Essentia 44 / Wind Whisper 44.

Poodiumikohta läheb nõudlema kindlasti ka Tiit Vihuli juhtimisel mitu korda regati võitnud jahi OLYMPIC (X-41) meeskond ja oodata võib kindlasti ka mitmete teiste meeskondade tugevat konkurentsi ja üllatavaid tulemusi, nagu näiteks Ain-Eke Jalasto jaht FANATIC (Italia 11.98), kelle tiimis sõidab sel aastal varem võiduka jahi Matilda 4 kapten Juss Ojala. Selles grupis on ka viis Läti meeskonda, kes kindlasti Eestisse vaid turismi pärast ei tulnud. Sama grupi Cruiser divisjoni võitja BERTA Hando Sutteri juhtimisel on samuti valmis tiitlit kaitsma.

ORC II grupis on tiitlipretendent kindlasti möödunud aasta hõbe AMSERV TOYOTA SAILING TEAM (First 36.7) Margus Žuravljovi juhtimisel ning Aivar Tuulbergi meeskond jahil KATARIINA II (Arcona 340), kelle Muhu Väina regati võit jääb juba mitmete aastate taha. Mõlemad jahid olid poodiumil ka tänavustel Eesti-Soome meistrivõistlustel ja mulluse võitja Sugari puudumisel tõotab regatt nende kahe jahi duelli võidule. Kindlasti tasub silma peal hoida jahil MY-CAR (X-35 mod) Tauno Tõnuse juhtimisel ja jahil CASSANDRA (First 34.7) Ott Hakkajaga roolis ning jahil JAZZ (First 35), mille roolis Tarmo End. Eesti tiimide hulgas segavad siin grupis kaarte ka Lätis, Leedu ja Soome jahid – igast riigist üks. Cruiser divisjoni tiitlit saab kaitsta jahi MIA (Grand Surprise) meeskond, millel kapteniks Jaan Tiidemann.

ORC III grupi 2022. ja 2023. a võitja, Priit Jürioja jahiga BRIGITTA (Cross 31) on taas stardis olles äsja läbinud Rootsi suurima avamerevõidusõidu Gotland Runt. Nende lähimaks konkurendiks tänavu on käesoleva hetke Eesti Jahtklubide Liidu avamerekarikasarja väikeste jahtide liider, Rauno Pielbergi BELLATRIX (X-99).

ORC IV grupis näeme kindlasti tugevat duelli möödunud aasta võitja, Ülari Velviste LAGLE III (Finn Express 83) ja mullune hõbe, Imre Marmori VESILEENU (Polaris) vahel, kellele pakub kindlasti konkurentsi möödunud aasta pronks, double-handed meeskond jahil JULECHKA (RJ 85), millel roolis Joel Kõiv.

Folkboot klassi kuueteistkümne meeskonna hulgas ootame huviga uusi vastasseise. 2022. ja 2023. a Muhu Väina regati tiitlivõitja, Tiit Riisalo jahil W-LIND Vaiko Vooremaaga roolis pidas möödunud aastal tasavägist lahingut Argo Vooremaa meeskonnaga jahil MUINASJUTUKUNINGAS, kes tänavu aga ei võistle. Pika staažiga Mikk Köösel JONNAga, Miku tütar Liise Köösel FILURiga ning Olev Oolupi BACCHUS ja Ott Kolgi CASTOR asuvad kindlasti poodiumikohti nõudlema.

Nagu ka varasematel aastatel, on A. Le Coq Muhu Väina regatt paljude Eesti meeskondade jaoks parim võimalus meeskonna kokkusõiduks ning viimaseks suureks treeninguks enne augustikuist ORC tiitlivõistlust. Ei ole erand ka tänavune aasta, kus ORC Euroopa meistrivõistlused peetakse Ahvenamaal 9.-17. augustini ning kuhu on registreerunud 12 jahti Eestist.

Regatiga purjetavad kaasa kaheksa jahti matkapurjetajate mittevõistlevas grupis, kuid kes saavad igal moel osa kogu regatimelust ja nende jaoks on kokku pandud ka eraldi põnev lisaprogramm

Lisaks A. Le Coq Muhu Väina regati medalitele saavad Haapsalu Jahtklubis Eesti meistrivõistluste medalid kaela ORC III ja ORC IV klassi parimad. Eesti Jahtklubide Liidu definitsiooni järgi väiksemad jahid, mille CDL ehk veeliini pikkus on < 8,50 m. Kokku on võistlevad jahid jagatud viide klassi, millest neli on ORC arvestuses võistlevad nelja erinevasse klassi klassifitseeruvad alused ning neile lisaks folkbootide klassi purjekad. ORC suuremate jahtide ehk ORC I ja ORC II klassi arvestuses selgitatakse parimad ka Cruiser-jahtide arvestuses (jahid, mille disain ehk mudel on valminud aastal 2000 või varem), folkbootide hulgas saab eriauhinna ka parim puukerega folkboot. 

Pühapäeva ja mereparaadi fotogalerii © Janis Spurdzins 

A. Le Coq Muhu Väina regatti korraldab Kalevi Jahtklubi koostöös Jahtklubi Dago, Haapsalu Jahtklubi ja Eesti Jahtklubide Liiduga.

Regati toetajad on A. Le Coq, Alter Marine, Pro Marine Trade, Tactical Foodpack, Alexela, Loodus Invest, Pirita Linnaosa, Tallinna Linn, The Tall Ship Races, Hiiumaa Sadamad, Apotheka, Joik, Haapsalu linn, Sportland, DSV Estonia, Amserv/Toyota, SAR Tallinn, Baltic Cruisers, Santa Maria, Pantaenius, Elisa, Hanno Kask – “Kalastaja” õpiköök, Postimees

Foto: A. Le Coq Muhu Väina regatt
Tagasi üles